KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Vali güner orbay öğrencilerine çocuklar çalışmasın semineri

Altınışık Derneği bünyesinde yürütülen AB destekli “ Daha İyi Bir Yaşam İçin Çocuklar Çalışmasın” projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Vali güner orbay öğrencilerine çocuklar çalışmasın semineri
14 MAYIS 2009 PERŞEMBE 11:17
0
1193
0
AA aa
Çalışan çocukların tespiti için çalışmalarını arttıran dernek yönetimi, okullarda öğrencilere yönelik seminer düzenledi. Altınışık Derneği tarafından Vali Güner Orbay İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik “Sokak Ortamında Çalışan Çocuk İşçiler” konulu seminer verildi.


ÇİZGİ FİLMLE SEMİNER


Okulun Kütüphane Salonunda Psikolog Mutalip Gölcüklü tarafından verilen seminerde, çizgi dizi ağırlıklı sinevizyon eşliğinde detaylı anlatımlarda bulundu.


ÇOCUKLARIN GELECEĞİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR


Gölcüklü, eğitimin geleceği ne derece etkilediğine dikkat çekerek, günü birlik işlerin eğitim hayatını ve geleceği olumsuz etkilediğini söyledi.


ÇOCUKLAR GİZLİ İŞGÜCÜNÜ OLUŞTURUYORLAR


Altınışık Derneği'nin konuya dikkat çekmek için böyle bir projeyi uygun gördüğünü belirten Gölcüklü, “ Ülkemizde 12 yaş altı binlerce çocuğun hayati tehlike arz edecek işlerde çalıştığını belirterek, “Çocukların birçoğu 14 yaşını doldurmadan çalışmaya başlıyor. Çocukluklarını yaşayamıyorlar, sigortasız çalıştırıldıkları işler hem sağlıklardan hem de geleceklerinden çalıyor. Onlar Türkiye'nin gizli işgücünü, gizli emeğini oluşturuyorlar” dedi.


BU ANLAYIŞIN TAMAMIYLA BİTMESİ LAZIM


Çocukları çalışmaya iten ana nedenin fakirlik olduğuna dikkat çeken Gölcüklü, “ Yoksulluğun altında ise; ebeveynlerin işsizliği, bozuk gelir dağılımı, ekonomik krizler, ülke kaynaklarının verimli kullanılamaması, süratli nüfus artışı, göç, plansız şehirleşme, kayıt dışı ekonomi gibi niçinler bulunuyor. Kentlerdeki çocuk işçilerin yüzde 55,6'sı kırsaldan göç eden ailelerin çocukları. İlimizde de çocuk işçilere rastlamak mümkün. Her şeyden önce ailelerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Çocukların ağır işlerde çalışmaya mecbur bırakmak onların geleceğini karartmak demektir. Hem okula giden hem de çalışan çocukların bazıları tarlalarda veya ailelerine ait atölyelerde çalışıyorlar. Bu anlayışın tamamıyla bitmesi lazım” dedi.


TÜRKİYE GENELİNDE 346 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ BULUNUYOR


Çocukların genel itibariyle ayakkabıcılık, oto tamirciliği, mobilya sanayi kaportacılık gibi iş kollarında çalıştıklarına dikkat çeken Gölcüklü, “ Bu işlerde çalışan çocukların ve ruh ve beden sağlıkları tehlikeye giriyor, çocuklar geleceklerinden kaybediyor. Çocukları sokaklarda çalışmaya zorlamama yerine 14 yaşına girdikten sonra mesleki eğitim merkezilerine göndermek daha doğru olur. Türkiye genelinde 346 mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu merkezlere ilköğretimi tamamlamış ve 14 yaşını doldurmuş çalışan çocuklara üç sene süre birlikte çıraklık eğitimi veriliyor. Bu merkezler çalışan çocukların hem eğitim yaşantısından kopmamalarını hem de meslekleri birlikte alakadar birbirini geliştirmelerini sağlıyor” diye konuştu.


ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÜLKEMİZİN KANAYAN YARASI


Semineri tertipleyen Altınışık Derneği Başkanı Bekir Bürkük, proje kapsamında seminerlerin devam edeceğini ve çocuk işçiliğinin ülkemizin kanayan yarası olduğunu söyledi.


AİLELERİN BİLİNÇLENMESİ LAZIM


Birçok ülkede çocuk işçi sorununun gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çeken Gölcüklü, “ İlimizde de sayı olarak tam tespit edilemeyen çocuk işçiler var. Öncelikle ailelerin bilinçli hareket etmesi için çalışmalar yapılması lazım. Çocuklarımız bizim geleceğimizi belirleyecek olan önemli faktörlerdir. Ülkemizin gelişimi ve kalkınması açısından çocuklarımızın atacağı her adıma dikkatli yaklaşmalı ve eğitimlerine önem vermeliyiz” dedi.




Bingöl Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın