Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alp, LYS ve YGS puanı üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda açıklamada bulundu.
Uzmana danışmadan tercih yapılmamasını tavsiye eden Alp, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
- Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat etmeniz gereken husus; puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır. Başarı sırası puana göre daha doğru sonuç verir.
- LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Örneğin;2014 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa,2015 yılında 13 bininci sıradan yerleştirme gerçekleşmiş. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.
- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların Devlet, Vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarlarına mutlaka bakınız.
- Tercihlerinizi büyükten küçüğe sıralamanız şart değil. Asıl olan istek sıranızdır. Bu yüzden en çok istediğiniz tercihler, başarı sıranız ne olursa olsun en yukarıda olmalıdır. Ancak bir alt tercihe yazılan bölüm üsteki tercihten bariz puan farkı olmamalı.
- Öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları en büyük ikilem(puanları yüksek olduğunda)ve yaptıkları hata; puanları ziyan olmasın diye, aslında çok da istemedikleri bölümleri üst sıralara yazmaları. Hâlbuki öğrenciler için esas önemli olan ne okumak istedikleri. O nedenle “istek sırası” göz önünde bulundurularak yapılan tercih öğrencileri bu durumdan koruyacaktır.
- Yeni açılan bölümlerin başarı sıralamaları kılavuzda yer almıyor. Bu bölümlerin olası sıralamaları için yakın puanlı bir başka bölüm ile ve benzer düzeydeki bir üniversite ile kıyas edilerek tahminde bulunulabilir ve yine istek sırası göz önünde bulundurularak tercih listesine eklenebilir.
- Bilindiği üzere ÖSYM son iki yıldır belli bazı bölümler için baraj sırası uygulaması başlattı (Tıp:MF3 40.000, Hukuk:TM3:150.000, vb.). Tercih sıralamasında bu husus da göz önüne alınarak kılavuz doğru takip edilmeli.
- İki yıllıklar için sınavsız geçişler kaldırıldı. Bu yüzden tercih yapacak adayların150 ve üstü puan almaları gerekiyor.
- Lisans programlarını tercih etmeniz için puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir.
- İki yıllıklarda ek puan almaları için adayların kendi alanlarında tercih yapmaları şarttır.
- Açık öğretim ön lisans tercih yapmak isteyen adayların 150 puan barajını aşması gerekiyor
- Açık öğretim Lisans tercih yapmak isteyen adayların LYS sınavına girmiş olup tercih edeceği alanda istenilen puanı almaları gerekiyor.
- Tercih yapmak isteyen adayların şu kurala da uymaları gerekir. Başarı sırasının biraz üstünden başlayarak ör;150.000 ise 135.000-140.000 başlayarak 170.000-190.000'e kadar inerek tercih yapmak yerleştirme için avantaj sağlar.
- Yerleşip kayıt yaptırmayan adayların ortaöğretim başarı puanı(OBP) sonraki yıl yarıya düşer.
- YGS'den LYS'ye geçen bölümler var puan oluşmadığı için YGS puanını baz almak hataya sebep olabilir. Bir önceki yılın başarı sıralaması da oluşmadığı için tam veri olmayabilir (başarı sırası, puan beraber ortalamasını düşünerek hareket etmek gerekir)
- Yerleştirme tercih sırasına göre değil puan üstünlüğüne göre yapılır. Örneğin; Birinci adayın puanı a bölümü için 420 puanla 20. tercihi yaptı. İkinci aday da bölümü için 419 puanla 1. Sıraya tercih yaptı. Bu durumda birinci adayın bir puanı yüksek olduğundan 20.sıra geride de olsa o yerleşir.
Öğrencilere meslek seçimi konusunda da tavsiyeden bulunan Alp; “Unutulmamalıdır ki, seçeceğiniz mesleği ömür boyu siz yapacaksınız. Sevmediğiniz ve istemediğiniz bir bölümü tercih etmek yerine sevdiğiniz ve size uygun olan alanı tercih edip yaşamınızı mutlu sağlıklı ve başarılı bir birey olarak sürdürmeniz dileğiyle” dedi.