Öğretmenlere "uzman" ve "başöğretmen" unvanları verilmesini öngören Öğretmenlik Kariyer Sistemi'nin ilk sınavı, uygulama yeni başladığı için uzmanlık alanında yapılacak. 2006 yılında uzman öğretmen olarak görev yapacak olan 127 bin öğretmenin maaşlarında 73 milyon, başöğretmen olarak görev yapacak olan 62 bin öğretmenin maaşlarında ise 146 milyon lira artış olacak.
"Öğretmenlikte Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı-Uzmanlık", ÖSYM tarafından 27 Kasım Pazar günü 81 il merkezinde gerçekleştirilecek. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat sürecek. Sınavda adaylara Türkçe, Pedagojik Formasyon, Genel Kültür, Milli Eğitim Mevzuatı, Eğitim Yönetimi ve Eğitim Sistemi İle İlgili Temel Bilgiler olmak üzere 4 alanda çoktan seçmeli test uygulanacak. Adaylara 180 soru yöneltilecek. Sınavı kazanmak için 100 üzerinden en az 60 puan almak gerekiyor. "Uzman" olmak için sadece sınav yeterli olmayacak. Uzmanlık için yapılacak değerlendirmede, değerlendirme puanının yüzde 50'sini sınav puanı, yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), yüzde 10'unu etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar), yüzde 10'unu da sicil durumu oluşturacak.
Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi oluşturulacak ve bu sıralamaya girenlere sertifika verilecek. MEB'in eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısının yüzde 20'si uzman öğretmenlik, yüzde 10'u da başöğretmenlik unvanı için ayrılacak. MEB'in, 12-30 Eylül 2005 tarihleri arasında başvurularını aldığı sınavda, 127 bin 145 öğretmen uzman olmak için yarışacak. MEB yetkilileri, uzman öğretmenliğe başvurma şartını taşıyan 252 bin öğretmen bulunduğunu bildirdi. Uzman öğretmenlik sınavına başvurabilmek için en az lisans mezunu ve stajyerlik hariç 7 yıl öğretmenlik yapma şartı bulunuyor. Başöğretmenlik sınavı için ise uzman öğretmenlikte 6 yıl çalışmış olma şartı aranıyor.
MYNET