Ustaların kabinesi işbaşı yaptıBaşbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabinede ekonomi bakanlıklarından sadece Çalışma Bakanı değişti. Türkiye, ekonominin usta bakanlarıyla dünyada ilk 10'a koşacak.61. Hükümeti kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetimini ustalara emanet etti. Çıraklık ve kalfalık döneminde Türkiye ekonomisinin dört kat fazla büyümesinde büyük rol alan bakanlar, şimdi de 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına taşımak için çaba sarfedecekler. Başbakan Erdoğan dün açıkladığı yeni kabinede de, ekonominin patronluğunu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a verdi. Babacan, böylece üçüncü kez ekonominin patronluğuna atanmış oldu. Ekonomi alanında faaliyet gösteren 11 bakanlık arasında sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda değişiklik yapılarak, Ömer Dinçer yerine Faruk Çelik atandı. Babacan'ın dışında, diğer alanlarda faaliyet gösteren ekonomi bakanları da koltuklarını korudu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Taner Yıldız oldu.
CARİ AÇIK KAYGI VERİCİ DEĞİL
Yeni kurulan bakanlıklar da sürpriz olmadı. Kabine reformu ile birlikte kaldırılan devlet bakanlıkları nedeniyle açıkta kalması beklenen ekonomi bakanlarının tamamı, yeni kurulan icracı bakanlıklara atandı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'na, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı'na, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na atandı.
Ekonomi bakanlıkları içinde tek sürpriz değişiklik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. 2009 yılında yapılan kabine revizyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Ömer Dinçer'e devreden Faruk Çelik, tekrar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atandı. Ömer Dinçer ise Milli Eğitim Bakanı oldu.
Başbakan Erdoğan'ın, ekonomi bakanlarında değişikliğe gitmemesinde, küresel krizde bakanların gösterdiği başarı etkili oldu. Yeni kabineyi açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, cari açık sorunuyla ilgili, “Cari açık kaygı verici değil, son çeyreğe cari açıkta çok farklı gireceğiz” diye konuştu.
EKONOMİYE YÖN VERECEK BAKANLARIN HEDEFLERİ BÜYÜK
1- Ekonominin patronu Ali Babacan: Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üçüncü kez ekonominin dümenine geçti. 2002'de 230.5 milyar dolar olan GSYH'yi, 2010 sonunda 735.8 milyar dolara çıkardı. Babacan'ın yönetiminde, milli gelir dört yılda 1 trilyon, 2023'te ise 2 trilyon dolara çıkacak.
2- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 2007'deki seçimlerin ardından ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Şimşek, 2009 yılında da Maliye Bakanlığı görevini üstlendi. İki yıllık dönemde, vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getirdi, fazla veren güçlü bütçe sonuçlarına ulaştı. Şimşek'in ajandasında, gelir vergisi, vergi usul kanunu başta olmak üzere vergi sistemini basitleştirmek bulunuyor.
3- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 2002'den beri Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, yeni kabinede de aynı göreve atandı. 8 yıllık dönemde duble yol, hızlı tren gibi önemli projelerle büyük başarı sağlayan Yıldırım'ın yeni dönemdeki büyük projelerinin başında Kanalİstanbul, 3. Köprü, tüp geçit, İzmir otoyolu yer alıyor.
4- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: İkinci kez Sanayi Bakanlığı'na atanan Nihat Ergün, dört yıllık bakanlık döneminde KOBİ'lere ve esnaflara yönelik projeleri ile gündeme geldi. Ergün, yeni ismi Bilişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'yla Silikon Vadisi, yerli otomobil üretimi gibi projeleri hayata geçirecek.
5- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:Nabucco Projesi ve nükleer santral ihalesinin yapılmasını sağlayan Taner Yıldız'ın yeni dönemde bu projelerin hayata geçirilmesi en önemli gündem maddesi olacak.
6- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Türkiye'nin ihracatının artmasında büyük rol oynayan Çağlayan, yeni dönemde de Ekonomi Bakanlığı görevini üstlendi. Çağlayan'ın gündeminde ise Cumhuriyetin 100. yılına kadar ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak var.
7- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TOKİ Başkanlığı döneminde 500 bin konut yapan Erdoğan Bayraktar, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın patronu oldu. Bayraktar'ın yeni hedefi, TOKİ'nin yaptığı konut sayısını 1 milyona çıkarmak ve şehirlerin alt yapısını tamamlamak.
8- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Gümrüklerin modernizasyonu konusunda önemli projelere imza atan Hayati Yazıcı, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi konusunda yarım kalan projeleri tamamlayacak.
9- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker: Üçüncü kez bu görevi üstlendi. Et krizi başta olmak üzere birçok sorunun çözümünde önemli rol oynayan Eker'in tarım arazilerinin toplulaştırılması, hayvancılığın yaygınlaşması gibi projeler var.
10- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: İki yıl aradan sonra tekrar Çalışma Bakanı olan Faruk Çelik, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasını sağladı.
11- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: DPT'den sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz, yeni kurulan bakanlıkta GAP başta olmak üzere dev projeleri hızlandıracak.
YORUM YAZIN
|
|