Bingöl Valisi Ali Mantı, TRT Erzurum Radyosunun canlı yayın konuğu olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen ‘Sıfır Atık' projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Sıfır Atık' projesinin Türkiye çapında uygulandığını anımsatan Vali Mantı, proje hedefinin sürdürebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması olduğunu belirtti.
Nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile bir yaşanabilir bir dünya bırakılması ve israfın önlenmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Mantı, “Öncelikle Bingöl'de sıfır atık projesinin başarılı olabilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, STK'lar ile beraber bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya Belediyelerimiz, STK'larımız, Adliyemiz ve Üniversitemiz dâhil oldu. Sıfır Atık Projesinin başarılı olabilmesi için ilgililer ile fikir alışverişinde bulunduk. Bunlarla ilgili bir yönetim planımız olacak ve rehber hazırlayacağız. Toplumun çeşitli kesimlerinin bilinçlendirilmesi için eğitim ve tanıtım seminerleri yapacağız. Bilgilendirici broşürler hazırlayacağız. Sıfır atık konusunda önemli olan toplumumuzun bilinçlenmesi ve bilinçlenme sonrasında toplanacak atıkların ekonomiye katkısının anlatılabilmesidir. En önemlisi de toplumumuzda ciddi bir israf var. Kaynaklarımız sınırlı, bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmanın amacı tüm il genelinde başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve ayrıca ilçelerimizle beraber koordineli çalışarak sıfır atık projesi amacına ulaşmasını sağlamaktır. Şimdi tabi çalışmalarımız devam ediyor. Konu ile ilgili rehber çalışması devam etmektedir. Bununla amacımız toplumun geniş kesimlerinde farkındalık yaratabilmektir” dedi.
“İnsanlar temiz bir dünyada yaşamak ister”
İnsanların çevresel ve düşünsel olarak temiz bir dünyada yaşamak istediğini kaydeden Vali Mantı, “İnsanların etrafı temiz olduğu müddetçe düşünceleri de temiz olacaktır. Bu sorumluluk bilinci arttıracaktır. İsraf bizim inancımızda olan ve haram olarak addedilen bir şeydir. İsraf haramdır. Bir taraftan toplumun değişik kesimlerde ekonomik sıkıntılar yaşanırken bir tarafta aşırı tüketimin verdiği sıkıntılar var. Dolayısıyla bu konuda israf bilinci sağlanırsa varlık ve yokluğun, bolluk ve darlığın mahiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Toplumuzdaki birlik ve beraberlik, dayanışma duygusunun bu projeye ciddi manada katkıda bulunacağına inanıyorum. Öncelikle biz hedefi belirleyeceğiz. Tabi bu işi daha önce yapan, bu işe daha önce uyanan illerimiz var. Katı atığı değerlendirme konusunda ciddi ihtisas sahibi illerimiz var. Biz bu atıklarımızı topladıktan sonra bu illerle temasa geçeceğiz. Öncelikle kendi üzerimizde düşeni yapıp daha sonrada bu konuda mesafe almış il ve kurumlarla işbirliğine gitme fikrimiz var. İnşallah bu işi yapan firmalarla, şehirlerle görüşeceğiz” diye konuştu.
Türkiye'nin, kıt kaynaklarından dolayı daha fazla çalışmak ve daha çok üretmek durumunda olduğunu kaydeden Vali Mantı, şunları söyledi: “Doğal zenginlikleri sınırlı olan bir ülkede yaşıyoruz. Biz sadece çalışarak ve üreterek ayakta duran bir toplumuz. Ürettiğimiz şeyleri israf etmeyelim. Bizler birlik ve beraberliğini son derece önemseyen bir ülkenin fertleriyiz. Dayanışma kurumunun dünyada eşi görülmeyen örneklikleri ile devam eden sosyal ilişkilerimiz var. Komşuluk dayanışması bunun en güzel örneklerindendir. Hem inançlarımız hem de toplumsal geleceğimiz açısından israf konusunda topyekûn hassasiyet göstermeliyiz. Ürettiğimiz maddi ve manevi değerleri buharlaştırmadan güzel ülkemiz ve güzel insanımızla bir arada yaşamamız lazım.”