Kongre merkezinde düzenlenen konferansa Bingöl Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Olgun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Abdullah Taşkesen, Genç Belediye Başkanı M. Hadi Topraktan, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“BİLGİNİN MOTOR GÜCÜ MERAKTIR”
Konferansın başında bilimsel bilginin motor gücünün merak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Barca, “Bilimsel bilginin kesin doğruluğu yoktur. Bilimsel bilgi esas itibari ile geçici doğrulardan oluşan bilgidir. Kesin bilgiye ulaştığımız zaman doğal olarak şunu iddia etmiş oluyoruz: Arayışın bulunması esas itibari ile bilimdeki dinamizm, söz konusu cevapların geçiciliği üzerine kuruludur. Bir bilim kurulunda yer alan bizler, öncelikle soru sormanın, merak etmenin, bazı şeyleri problem olarak tarif ederek, yanlarını öne çıkararak aslında bilim ve bilgiye yelken açmış oluyoruz. Diğer bir ifade ile bir bilim insanı en önemli özelliği, gördüğünü kabullenmemesi, gördüğünün yanıltıcı bir gerçeklik olduğuna kanaat etmesi, test edilebilir soru sorması bilim için son derece önemlidir. Bilimin sorusu; felsefenin sorusundan, sanatın sorusundan önemli ölçüde ayrılır. Çünkü bilimler diğer bilgi kategorilerden farklı olarak nitelikli bir soru olup olmamasını çok önemli olarak açıklar. Test edilebilir bir noktaya dikkat çekiyorsa bu bilimsel bir sorudur. Eğer genel anlamda test edilmeye müsait bir soru değilse, sadece mantıksal tartışmalara soru olabilecekse, o zaman biz bilimsel bir soru sormuyoruz demektir” diye konuştu.
Konferans bitiminde Temel Bilimler Alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görülen Doç. Dr. Ramazan Solmaz ve Sağlık Güvenliği Partnerleri Üyelik Ödülüne layık görülen Arş. Görevlisi Zeynep Öztürk'e teşekkür belgeleri de verildi.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca'ya da konferansa katılımından ötürü bir teşekkür plaketi verildi. Prof. Dr. Barca'ya plaketini Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Olgun takdim etti.