KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2025 Pazar
°C

Unutulan tehlike: gizli tuz tüketimi

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında Solhan’da kurulan stantta tuza dikkat çekildi.

Unutulan tehlike: gizli tuz tüketimi
29 MART 2017 ÇARŞAMBA 01:54
0
1321
0
AA aa

Sağlık Bakanlığı tarafından Kasım 2011 yılından bu yana “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılıyor.

Solhan'da Toplum Sağlığı merkezi tarafından 21 Mart 2017 Salı günü Erbakan Caddesi'nde açılan stant ile aşırı tuz tüketimin zararları anlatılıp vatandaşlarda tansiyon ölçümü yapıldı.

Yapılan etkinliğe İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ömer Turgut, Toplum sağlığı hekimleri; Dr. Sezer Ayman, Dr. Zelal Yılmaz ve Dr. Fırat Makta katıldı.

Yapılan açıklamada; “Unutulan Tehlike: Gizli tuz tüketimi. Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı satın aldığımız hazır gıdaların içinde gizlidir. Gıdaların etiketlerini kontrol edin ve daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türleri başta olmak üzere önemli halk sağlığı sorunlarına neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü;  hastalıklardan korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Ülkemizde Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2008'de gerçekleştirdiği SALTurk-1 Çalışması'nda günlük tuz tüketim miktarının 18 g/gün olduğu saptanmıştır. 2012'de yine Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince tekrarlanan “Türkiye'de Tuz Tüketimi Çalışmasında (SALTurk 2)” kişi başı günlük tuz tüketimi 15 g/gün bulunmuştur. Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. Program kapsamında tuzun aşırı tüketilmesinin önlenmesi amacıyla farklı sektörlerle işbirliği çalışmaları yapılması öncelikler arasında yer almaktadır. Uygulamakta olduğumuz Tuz Azaltma Programı kapsamında ve Türkiye Beslenme Rehberi önerileri doğrultusunda fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla her yıl “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır. Her yıl belirlenen bir tarihte gerçekleştirilen “Tuza Dikkat Haftası” bu yıl 20-26 Mart 2017 tarihleri arasında olacaktır. Tema olarak da “Unutulan Tehlike: Gizli Tuz Tüketimi. Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı satın aldığımız hazır gıdaların içinde gizlidir. Gıdaların etiketlerini kontrol edin ve daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin #dahaaztuztüketin”  belirlenmiştir.” İfadelerine yer verildi.

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMA ÖNERİLERİ

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Günlük olarak 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya1 silme tatlı kaşığı) geçmemeli ve iyotlu tuz kullanılmalıdır. Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır. Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ilave edilen tuz miktarı azaltılmalıdır. Hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemelidir. Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve sofradan tuzluk kaldırılmalıdır. Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir. Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz yada tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir. Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke,  biber vb.) kullanılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında, kişinin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2025
18:12
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli ders süreci 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 17 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma; 'Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 (altı) şubenin dersi seçmesi yeterlidir' dedi.
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın