1993 yılında Fırat Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi olarak ilk kazması vurulan inşaat küçük ayrıntılar haricinde bitti. Bingöl Üniversitesi'nin idari personeli binaya taşındı ve Bingöl Üniversitesi'nin işleri artık yeni binada sürdürülecek.
Yeni binadaki makam odasına geçen Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Gıyasettin Baydaş, yeni binaya geçmeleriyle birlikte üniversite işlerinin daha hızlı yürüyeceğini söyledi.
Baydaş, Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılan binanın ise Cuma günü Milli Eğitim
Müdürlüğüne Yunus Emre Anadolu Lisesi adıyla teslim edileceğini belirtti.
Üniversite binasında şu an rektörlük makamı ve öğretim görevlileri ile idari kadro katları hazır vaziyette son eksikliklerin giderildiğini ifade eden Prof. Dr. Baydaş, “Meslek okulundan eşyalarımızı buraya taşımaya başladık. Cuma gününe kadar taşınma işlemlerimiz sona erecek” dedi.
Ek kontenjandan öğrenci alınabilir
YÖK tarafından öğretim görevlileri atama yasasının onaylandığını belirten Prof. Dr. Baydaş, “YÖK'e atama yapılması için öğretim görevlilerinin isimlerini sunduk, şuan itibariyle beklemedeyiz. 2008 yılında yapılan ÖSS'den sonra üniversitemize ek kontenjan ile öğrenci alımı yapılması için YÖK'e başvuruda bulunduk. YÖK tarafından uygun bulunduğu takdirde 2008–2009 eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrenci almaya başlayacağız. Üniversitenin fiziki sorunu daha devam ediyor. Şu an inşaat halinde olan iki blok, giriş kapısı ve çevre düzenlemesi sorunları aşılmış değil. Bu alanlardaki eksikliklerin giderilebilmesi için yaklaşık 2 buçuk milyon YTL ödeneğe ihtiyaç var” diye ifade etti.
İlçeler yüksekokul istiyorsa mülki ve idari amirlerin destek vermesi gerekir
Üniversiteye bağlı olarak üç meslek okuluna dönüştürmek için milli eğitimden Aydınsu Mahallesi'nde bulunan Gazi İlköğretim Okulunu istediklerini hatırlatan Profesör Baydaş, “Bu okul İnşallah en kısa sürede bize verilir. Gazi İlköğretim Okulu üç farklı meslek okulunu kaldırabilecek fiziki kapasiteye sahip. Bizde burada önümüzdeki yıl içerisinde Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Meslek Yüksek Okulu olmak üzere üç yüksek okul olarak eğitim vermeyi planlıyoruz. Aynı şeklide yüksek okulu için uygun olan Solhan ve Genç ilçelerinde birer yüksek okul yapmayı düşünüyoruz. Bu iki ilçemiz nüfus bakımından yüksek okul yapımına uygundur. İlçelerdeki mülki ve yerel idareler tarafından destek görürsek bu iki ilçemize önümüzdeki dönemlerde yüksek okul yapılması için çalışmalar başlatmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
MEB 13 milyon YTL değerinde rektörlük binası yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Üniversite için 13 Milyon YTL değerinde bir rektörlük binası yapılacağını ifade eden Profesör Baydaş, “Bu binanın yapımına önümüzdeki dönemlerde başlanacak. Türkiye'de sadece dokuz ilde yapılacak rektörlük binası Mili Eğitim Bakanlığının Bingöl'e bir armağanıdır. Geçenlerde bir kanunla Ağrı Üniversitesinin ismi değiştirildi. Ağrı Üniversitesinin isminin değiştirilmesinin nedeni,Ağrılı olan bir iş adamının Üniversiteye 100 milyon dolar bağışlamasından dolayı gerçekleşti. Yüz milyon dolar bağışta bulunan iş adamının ismi bu üniversiteye verilerek ismi değiştirildi. Üniversitelerin ismi sonradan değiştirilebilir, bu tabiî ki kanun kapsamında başvuru ile yapılır. Bingöl'den de bir iş adamı çıksa üniversite için bağışta bulunsa, onun ismi de verilebilir. Bu sadece üniversite için geçerli değildir tabi. Bingöl'de olan bir yüksek okulu olabilir, bir laboratuar olabilir. Eğitim konusunda kim destek verirse elbet isimde yaşatılır. Bingöl Üniversitesi için amblem bulmaya çalışıyoruz. Bulacağımız amblem Bingöl ile özdeşlemiş herhangi bir şey olabilir. Bu yüzen ada, güneşin doğuşu ya da bunlara benzer bir şey üzerinde karar alacağız” diye sözlerini bitirdi.
Bingöl Olay Gazetesi