Deprem felaketinin yol açabileceği can kayıpları ve zararları en aza indirmek amacıyla Bingöl Üniversitesi Köprü Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Kulübü'nün organizasyonuyla Bingöl AKUT Arama Kurtarma Birimi ekipleri tarafından verilen deprem seminerinde hayat kurtaran yöntemler aktarıldı.
Dün saat 14.00'da Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen deprem seminerine Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş, Bingöl Akut Başkanı Ahmet Ateş, Bingöl Üniversitesi Köprü Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Kulübü açışında konuşan Kulüp Başkanı Fatih Ataç, Bingöl Üniversitesi Köprü Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Kulübü'nün Danışman Hocası Mevlüde Kan, öğretim üyeleri, Bingöl AKUT Arama Kurtarma Birimi ekipleri ve öğrenciler katıldı.
Eğitimde afet ve afet çeşitleri, afetlerin oluş sebepleri, afetlerden korunmanın yolları ve benzeri konuları anlatan AKUT ekibi, deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri slayt sunum eşliğinde anlatıldı.
Gerçekleşen seminerde gönüllü AKUT üyesi eğitmen Heval Kaysım, bilgisayar sunumu eşliğinde deprem sırasında, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Ülkemizdeki binalar sağlam olmadığı için, deprem sırasında eşyaların altına sığınmanın yanlış olduğunu söyleyen Kaysım, depremde hayatta kalmak için yaşam üçgeni kurmanın önemine değinerek, kapalı mekânlarda bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve duvara sabitlenen buzdolabının yaşam üçgeni kurmada ideal olduğunu ifade etti.
Deprem anında panik yaşamamak için, önceden kişisel bir eylem planı belirlemek gerektiğini vurgulayan Kaysım, öğrencilere deprem sırasında sıraların altını değil, sıra aralarındaki koridorları kullanmalarını ve camlardan uzak durmalarını tavsiye etti.
Deprem öncesi alınacak basit önlemlerle zararın en aza inebileceğini söyleyen Kaysım, şöyle konuştu:
"Deprem öncesi alınacak basit önlemlerle can kaybı en aza indirilebilir. Bunun yanı sıra binalar yapılırken deprem yönetmeliğine uyulması insan hayatını doğrudan etkilemektedir. Deprem anındaki pozisyonumuz da önemlidir. Deprem anında başımızı ellerimizin arasına alarak korunmalıyız.”
Bir depremde mahsur kalan ve yardım bekleyen birine en geç 72 saat içerisinde ulaşabileceğine dikkat çeken Kaysım, “Her evde acil ihtiyaçlarımızın içerisinde bulunduğu bir deprem çantası mutlaka bulunmalıdır. Deprem başta olmak üzere doğal afetlerde panik nedeniyle can kayıpları artıyor. Bu nedenle eğitim çalışmalarını önemsiyoruz. Bilgilendirme çalışmalarına özellikle okullarda ağırlık veriyoruz. Çünkü çocuklar ve gençlerin toplum üzerine etki kurabilme yetenekleri daha fazla. Bir çocuğun depremle alakalı aile bireyine yapacağı küçük bir uyarı çoğu zaman uzmanın yapacağı uyarıdan daha etkili oluyor. Bunun yanı sıra gençlere verilecek eğitimle gelecek nesilde eğitilmiş oluyor. Bu sayede ilerleyen yıllarda doğal afetlere karşı daha duyarlı ve bilinçli bir toplum olabileceğiz” dedi.
Kaysım, depremde dışarı çıkmak için merdiven ve asansöre yönelmenin can kayıplarını artıracağını da sözlerine ekledi.
Bingölonline Haber Servisi