Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen değerlendirme toplantısında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Milletvekili Feyzi Berdibek, Vali Kadir Ekinci, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun ve beraberindeki heyete Bingöl Üniversitesi ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, bugüne kadar yapılan çalışmaları aktarırken, devam eden ve yapılması planlanan projeler hakkında bir sunum yaptı. Sosyal Tesislerde düzenlenen toplantıya İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Rektör Yardımcıları, Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri, kurum müdürleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri katıldı.
ÜNİVERSİTEYİ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN TÜM GAYRETİMİZLE ÇALIŞIYORUZ
İlahiyat Fakültesi, hayvan hastanesi, diş hekimliği fakülteleri gibi yeni yapılar ve mevcut kampüs dışında tahsis edilen ek arazi hakkında bilgi paylaşan Prof. Dr. Çapak, Pilot Üniversite kapsamında yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan çalışmaları da değerlendirdi. Gebze Teknik Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında yürütülen ve yürütülecek çalışmaların da gündeme alındığı toplantıda, Bingöl Üniversitesi'nde hayata geçirilmiş ve geçirilmesi planlanan projeler başta olmak üzere; 2018 ve 2019 yılında açılan 40'ı aşan yeni bölüm de öne çıkan konulardan oldu. Pilot Üniversite'de gelinen son durum ile ilana çıkılan yeni proje başlıkları, inşaatı biten ve taşınma işlemleri de biten yeni modern kütüphanenin açılışı gibi üst başlıkların da öne çıktığı toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Çapak, Bingöl Üniversitesi'ni daha ileriye taşımak için tüm gayretleri ile çalıştıklarını belirtti.
Bingöl Üniversitesi'nin yerelleşmemesi için çalıştıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Çapak, uluslararasılaşan, yenilikçi, araştıran, toplumsal sorumluluk üstlenen, bölgesel kalkınmaya önem veren ve en önemlisi toplumsal faydaya dönük bilim üreten bir Üniversite olduklarını ifade etti. 2018 yılı ikinci yarısından günümüze Bingöl Üniversitesi bünyesinde 40'ı aşan yeni bölüm ve program açıldığını da aktaran Prof. Dr. Çapak, açılan yeni bölümler, bu yıl alınan ve önümüzdeki yıl öğrenci alınacak yeni bölümlerle çok daha güçlü bir üniversite olduklarını ifade etti.
GTÜ İLE BİNGÖL BALININ DNA BARKODUNU OLUŞTURACAĞIZ
Gebze Teknik Üniversitesi ile yapılan işbirliği protokolünü de çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Çapak, “İhtisaslaşma ve projelerinin hayata geçirilmesi kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi ile Bingöl Balı'nın DNA barkodunu oluşturacağız. Bal ve bal ürünleri dediğimiz propolis, polen, arı sütü ve arı zehrinin üretimini ve pazarlamasını arttırıp ekonomik değerini yükselteceğiz. Bal ve diğer arı ürünlerinin kalitesinin daha da yükseltilmesi, toplanması ve arttırılması, ekonomik değerinin yükseltilmesi, paketlenmesi, pazarlanması bu işin önemli aşamalarıdır. Gebze Teknik Üniversitesi' ile Bingöl Balının Standardizasyonu ve Coğrafi İşaret İle Tesciline Yönelik, Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi” projesi hayata geçireceğiz. Pilot Üniversite kapsamında 36 farklı bölge ve 108 farklı noktaya kovanlarımızı koyduk. Bu noktalardan elde edeceğimiz verilerle, Bingöl balıyla ilgili her türlü değerlendirmeyi yapabilecek duruma geleceğiz” şeklinde konuştu.
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ BİNGÖL'E ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR
Toplantının sonunda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, “Bingöl Üniversitesi'nin gerek Bingöl'deki kurumlarla, gerekse ülke genelindeki kurum ve üniversitelerle yaptığı işbirlikleri Bingöl'e çok önemli katkılar sağlıyor. Üniversitemizin 108 üniversite arasında 41, 55 üniversite arasında da 17. sırada yer alması büyük bir başarıdır. Rektör hocamızı tebrik ediyorum. Uyumlu kişiliğiyle değişik kurumlarla çok güzel bağlar oluşturdu. İnşallah aynı şekilde önümüzdeki dönemde de çıtasını yükselterek devam etmesini bekliyoruz. Yerel yönetimle üniversite işbirliği gerçekten çok önemlidir. Bingöl bir üniversite şehri olmak durumundadır. Belediye kendi planlamasını yaparken üniversiteyi, üniversite de kendi çalışmasını yaparken yerel yönetimin hassasiyetini dikkate almak durumunda. Birlikte Bingöl'ü bir üniversite şehri olarak planlamamız önemlidir. Bir başka daha önemli konuya değinmek isterim. Bingöl Üniversitesi hocalarının liselerimizde eğitim vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, öğrenciler için çok farklı ve faydalı bir deneyim olur. Liselerimizdeki öğrencilerimizin de üniversitedeki laboratuvar ve atölyelerden istifade etmeli. Bu minvalde güzel bir proje hayata geçirilebilir. Bu, Türkiye'de ilk olarak Bingöl'de gerçekleştirilebilir. Bingöl Üniversitesi bu konuda pilot üniversite olarak hem eğitimde kaliteyi arttırır hem de güzel bir projeye öncülük etmiş olur. Rektör hocamız kültürel etkinliklere de çok önem veriyor. Kültürel etkinlikler, hem öğrenciler için hem Bingöl halkı için önem arz ediyor” diye konuştu.