Bingöl İl Sağlık Müdürü Süleyman Budunoğlu, '12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü' dolasıyla basın açıklaması yaptı.
Açıklamasında Türkiye'deki afetlere dikkat çeken Budunoğlu, “Ülkemizde doğal olaylar nedeniyle gelişen afetler sonucunda binlerce ölüm olmuştur. Bu ölümlerin; yüzde 65'i depreme, yüzde 15'i heyelâna, yüzde 12'si su basmasına, yüzde 7'si kaya düşmesine, yüzde 1'i de çığ düşmesine bağlıdır. Bu oranlardan da anlaşıldığı gibi, ülkemizde afetlere neden olan en önemli olay depremdir. Türkiye, topraklarının yüzde 91'i deprem kuşağında bulunmaktadır ve bu kuşağın çok büyük bir kısmı 1. dereceden deprem bölgesidir. Son yüz yılda ortalama her 10-11 ayda bir hasarlı deprem olmaktadır. Bu depremlerden 50 milyon insan doğrudan etkilenmiş, 100 bini aşkın insan ölmüş, 250 bin dolayında insan ise ağır yaralanmış veya sakat kalmıştır. Türkiye'de afetler, yaygınlık, ölümcüllük, sakatlanma ve ekonomik kayıp ölçekleri açısından önemli ve öncelikli bir sağlık sorunudur. Normal şartlarda çevresinin gereksinimlerini karşılayabilen bir bölge veya şehir hastanesi, birden bire gelen depreme, sel, yangın gibi büyük doğa olayları ile çok sayıda yaralıyı içeren afetler karşısında o an için yetersiz kalabilir” dedi.
Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında 2004 yılında Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) kurulduğunu belirten Budunoğlu, şunları kaydetti: “Bingöl İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet sunan ve son yıllarda önemli oranda güçlenen Bingöl UMKE teorik çalışma ve tatbikat planlamaların yanı sıra; ilde ve bölgede oluşan afetlerde afetin ilk saatlerinde “Enkazda İlk Yardım ve Kurtarma” faaliyetleri ve afet sonrasında “rehabilitasyon” çalışmaları da dahil olmak üzere her aşamada aktif olarak afetzedelere hizmet etmiştir. Suriye'den gelerek Kilis ve Şanlıurfa İllerinde geçici koruma altına alınan Suriyeli vatandaşlar için kurulan Sahra Hastanelerinde sunulan sağlık hizmetleri, aralarında İlimiz UMKE personelinin de bulunduğu sağlık personeli tarafından verilmektedir. Ayrıca ilimiz UMKE ekipleri Somali, Pakistan, Haiti vb. ülkelerde Bakanlığımızca yürütülen faaliyetlerde aktif olarak görev almaktadır” ifadelerini kullandı.
Bingöl UMKE ekibine katılmak isteyen gönüllü sağlıkçıların İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurabileceğini kaydeden Budunoğlu, “Müdürlüğümüzce her yıl yapılmakta olan UMKE Temel Eğitimi sonrasında yeni UMKE gönüllüleri aramıza katılmakta olup UMKE gönüllüsü olmak isteyen sağlık çalışanlarının Bingöl İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir” dedi.