Cerrahi Onkoloji Derneği ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi işbirliği ile ‘Diyarbakır Cerrahi Onkoloji Günleri' kapsamında ‘Mide Kanseri' sempozyumu düzenlendi. Diyarbakır'da düzenlenen sempozyuma İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana'dan uzmanlar katıldı. Sempozyum organizatörü Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahri Çakabay, alanında uzman doktorların katılımiyla sempozyumu organize ettiklerini belirtti.
Kanser türlerinin ileri yaşlarda görüldüğünü, ancak mide kanserinin kötü yanlarından birinin gençlerde de görüldüğüne değinen Doç. Dr. Çakabay, ‘‘ Mide kanseri, net bir nedeni olmamakla beraber genetik yatkınlık, çok tuz kullanımı, Helicobacter pylori dediğimiz bakteri gibi sebeplerden oluşan bir kanser türüdür. Bu, ölümcül bir kanser çeşididir. Hatta kansere bağlı ölümlerde 2'nci sıradadır. Onun için erken teşhis koymak ve tedavi etmek çok önemlidir. Bütün kanserler ileri yaşta görülür. Genelde 50-55 yaşlarından sonra görülür. Ama gençlerde de görülebiliyor. Mide kanserinin kötü yanlarından biri, gençlerde görüldüğünde daha agresif, saldırgan olabilmesidir.'' Dedi.
Endoskopinin tek ve net teşhis koyma yöntemi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çakabay, ‘‘ Mide kanseri belirti verdiği anda iş işten geçmiş olur. Ondan dolayı belirti vermeden yakalamak gerekir. Ama maalesef çok erken fark edemiyoruz. Ufak bir mide şikâyeti dahi varsa ve aynı zamanda yaşta ilerlemiş ise mutlak surette endoskopi yapmaları gerekir. Bu endoskopi, tek ve net teşhis koyma yöntemidir. Nitekim çok kolay bir tekniktir ve hiç zorluğu yoktur. Tabiki stres, çevresel etkenler, genetik durumlara da dikkat etmek gerekir.'' Şeklinde konuştu.