Nüfusu 300 bine yaklaşan Bingöl'de vatandaşların yaklaşık yüzde 80'inin Zazaki, yüzde 20'sinin ise Kırmanci anadilinde konuştuğunu belirten Hülakü, “Ancak gündelik yaşamın hiçbir yerinde, kamusal alanda anadillerinde hizmet alamamaktadırlar. Bu durum eşit yurttaşlık ilkesine aykırıdır. Bu noktada alışılagelmiş söylemi reddediyoruz. Zazaki dilinin yok olan ve korunması gereken bir dil olduğu gerçeğini bir karşı argüman olarak kullanma gafletinde bulunmak istemiyoruz. Anadilde hizmet almak bir haktır. Bu hakkın yurttaşlara sağlanması gerekmektedir. Bu sebeple özellikle ulaşım alanlarında anons, duyuru, ikaz, yönlendirme, bilgi verme gibi tabela, levha ve broşürlerin yaşanılan yerleşim yerinin özgüllüğüne göre düzenlenmesi ve anadilde hizmet verilmesinin sağlanması gerekmektedir” dedi.
Hülakü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis'e sunduğu soru önergelerinde şu ifadelere yer verdi;
“Son nüfus verilerine göre Bingöl ilinin nüfusu 282 bin 556 olarak hesaplanmıştır. Nüfusun yaklaşık yüzde 80'i Zazaki, yüzde 20'si ise Kırmanci anadiline sahip olup, gündelik yaşamlarında iletişimlerini bu dillerde sağlamaktadırlar. Bu gerçekliğe rağmen Zazaki ve Kırmanci'nin resmî olarak kullanılması söz konusu olmamaktadır. Zazaki ve Kırmanci'ye yönelik bu engelleyici, tanımama odaklı yaklaşım milyonlarca yurttaşın anadili olan bu dillerin yok olmasına da zemin hazırlamaktadır. Eşit yurttaşlık temelinde dil, kültür, folklor ve diğer değerlerin korunması, kamusal alanda kullanımının eşitlik ilkesi bağlamında koruma altına alınması elzemdir. Bu sebeple başta Çewlig/Bingöl olmak üzere Zazaki ve Kırmanci dilinin konuşulduğu merkezlerde havalimanı, otogar, tren garı, taksi ve otobüslerde Zazaki ve Kırmanci dillerinde anons, uyarı işaretleri, broşür, yönlendirme ve tanıtım levhalarının kullanımının hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
-Yalnızca Zazaki ve Kırmanci dillerini bilen yurttaşlar için uçaklarda Zazaki ve Kırmanci anons yapılmamasının gerekçesi nedir?
-Zazaki ve Kırmanci dillerinde havalimanı, otogar, tren garlarında yaşamı kolaylaştırıcı yönlendirme ve işaretlerin kullanılmamasının gerekçesi nedir?”