KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2024 Çarşamba
°C

Tütün, savaşlardan daha çok zarar veriyor

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Küresel Tütün Salgını Raporu'na ve yapılan araştırmalara göre, tütün ürünlerinin neden olduğu zararlar konusunda yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin verdiği zararların, savaşların verdiği zararlardan daha yüksek olduğunu söyledi.

Tütün, savaşlardan daha çok zarar veriyor
28 ÅžUBAT 2019 PERÅžEMBE 20:17
0
1463
0
AA aa

Tütüne baÄŸlı ölümlerin ekonomik maliyetinin Avrupa ülkelerinde artış gösterdiÄŸini belirten Demir, "Dünyada tütün kullanımının çok yüksek olduÄŸu bölgelerin, bidi, kretek, nargile gibi tütünün deÄŸiÅŸik formlarının kullanılması durumu ile karşı karşıya bulunuyor. Bu ürünlerin de sigara gibi öldürücü olduÄŸu bilinmektedir" dedi.

Türkiye'de tütüne baÄŸlı saÄŸlık bakımının yıllık maliyeti 4 milyar dolar

Demir, tütünün küresel düzeyde saÄŸlık bakımı harcamalarına etkisi konusundaki bilgilerin tam olmadığını, ancak 4 bin çeÅŸit zararlı kimyasal madde içeren tütün ürünlerinin neden olduÄŸu hastalıkların çok yüksek olduÄŸunun bilindiÄŸinin vurgulandığı araÅŸtırmada, saptamalarını ÅŸöyle açıkladı: "ABD'de tütüne baÄŸlı saÄŸlık bakımının yıllık maliyeti 91 milyar dolar, Almanya'da 8 milyar, Türkiye'de 4 milyar dolar, Avustralya'da da 1 milyar dolar kadardır. Tütünün net ekonomik etkisi yoksulluÄŸu artırması ÅŸeklindedir. Endüstrinin daha çok bağımlı müÅŸteri saÄŸlama hedefi yoksul olanları daha fazla etkiler. ÇoÄŸu ülkede tütün kullanımı yoksullar arasında daha fazla, zengin ve yoksullar arasındaki fark, ortalama gelirin en düÅŸük olduÄŸu bölgelerde en fazladır".

"Tütün kullanımı arttıkça, etkisi daha da olumsuz hale gelecektir"

Demir, sigara dumanından pasif etkilenimin de saÄŸlık etkilerinin yanı sıra ekonomik kaynaklarını boÅŸaltan ciddi bir duruma yol açtığını ve Türkiye'de pasif sigara dumanı etkileniminin 1 milyon dolarlık direkt; sakatlık, iÅŸ göremezlik ile gelir kaybı gibi nedenlerle 1 milyon dolardan daha fazla dolaylı saÄŸlık harcamasına neden olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini belirterek, "Tütünün maliyeti ve ekonomik yükü konusunda daha fazla bilgi ve analize gereksinim olmakla birlikte tütün kullanımının verimlilik ve saÄŸlık bakımı üzerindeki etkilerinin açık olduÄŸunu söyleyebiliriz. Tütün kullanımı arttıkça, etkisi daha da olumsuz hale gelecektir. Bu durum yoksul kesimde daha fazla hissedilir. Önümüzdeki yıllarda tütüne baÄŸlı sorunların tam olarak ortaya çıkmasını takiben salgının parasal maliyeti düÅŸük ve orta gelirli ülkelerin ekonomik durumunu daha olumsuz hale getirecektir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sigara kullanımı nedeniyle gerçekleÅŸiyor"

Demir, tütünün her 6 saniyede bir kiÅŸinin ölümüne neden olduÄŸunu ve bu kiÅŸilerin 15 yıl kadar erken öldüÄŸünü söyleyerek, "Dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sigara kullanımı nedeniyle olduÄŸunu görmekteyiz. Yılda 5 milyondan fazla kiÅŸinin bu nedenle öldüÄŸüne, acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiÄŸinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kiÅŸi sayısının yılda 8 milyonu geçebilir. Sigara içme davranışı kontrol edilmez ve bu ÅŸekilde devam ederse bugün hayatta olan kiÅŸilerden 500 milyonunun sigara nedeniyle öleceÄŸi tahmin ediliyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Tütün kullanımının akciÄŸer kanseri, felçten ve ölümcül kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklardan sorumlu"

Demir sözlerine ÅŸöyle devam etti: "Yapılan araÅŸtırmada, sigaranın yanı sıra bidi, kretek, nargile gibi diÄŸer türlerin de giderek yaygınlaÅŸtığı, hatta sıklıkla bu tür kullanımların daha az zararlı olduÄŸu düÅŸüncesinin de olduÄŸu, ancak tütün kullanımının her türlüsünün öldürücü olduÄŸunun bilindiÄŸi kaydediliyor. Her türlü tütün kullanımının akciÄŸer kanserlerinin yüzde 90'ından, felçten ve ölümcül kalp hastalıklarından sorumlu olduÄŸu açıkça tespit edildiÄŸini görmekteyiz".

"Tütün ürünlerini kullanmayalım kullanan kiÅŸilerin bırakması için bizde çaba sarf edelim"

Sigara kullanan kiÅŸilere seslenen ve tütün ürünlerinin kullanılmamasını vurgulayan AraÅŸtırmacı Yazar Hüseyin Demir, "Tütün ürünlerini kullanmayalım kullanan kiÅŸilerin bırakması için bizde çaba sarf edelim. Nargilede bir tütün ürünüdür, çok zararlıdır. Sigarayı içenler bırakmak istiyor ama baÅŸaramadıklarını dile getiriyorlar. Bunun için SaÄŸlık Bakanlığının hastanelerde verdiÄŸi tedavileri denemelerini tavsiye ediyorum. Tütünün kölesi olmaktan kurtulduÄŸunuz gün yeniden doÄŸmuÅŸ gibi olacağınıza eminim. Sigaradan ölen insanların sayılarına baktığımızda savaÅŸlara gerek olmadığını görüyoruz. Sigara konusunda Türkiye'de hükümetin aldığı bir çok kararın yerinde olduÄŸunu ve daha fazla bu iÅŸin üstünde durulması gerektiÄŸini, sigarayı bırakmak isteyen kiÅŸilere her konuda destek olunmasını çok önemli ve gerekli görüyorum" diye konuÅŸtu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.10.2024
18:37
Cevdet Yılmaz:
Cevdet Yılmaz: 'Bu Saldırıda Savunma Sanayiinde Elde Ettiğimiz Başarılar Hedef Alındı'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TUSAŞ'taki saldırıyla ilgili, 'Bu hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayiinde elde ettiği başarıları hedef almıştır' dedi.
23.10.2024
16:46
Bingöl`deki güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı
Bingöl'deki güvenlik tedbirleri masaya yatırıldı
Bingöl'de 'İl Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı' gerçekleştirildi. Okulların güvenliği, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele, karayolu trafik güvenliği, genel güvenlik ve asayişi etkileyen konular tek tek irdelendi.
23.10.2024
16:30
Ankara`da TUSAŞ tesislerine terör saldırısı!
Ankara'da TUSAŞ tesislerine terör saldırısı!
TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerinde patlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın terör saldırısı olduğunu, şehit ve yaralıların bulunduğunu açıkladı.
23.10.2024
14:48
Solhan`dan Dünya Şampiyonluğu için Romanya`ya…
Solhan'dan Dünya Şampiyonluğu için Romanya'ya…
Türkiye'de şampiyon olan Solhan Ayak Tenisi Takımı, Dünya Ayak Tenisi Şampiyonası için Romanya'ya gitti.
23.10.2024
14:29
Vali Usta, üs bölgesinde Mehmetçik ile bir araya geldi
Vali Usta, üs bölgesinde Mehmetçik ile bir araya geldi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bin 670 metre rakımda bulunan üs bölgesini ziyaret ederek jandarma personeli ile bir araya geldi.
23.10.2024
02:07
Bingöl İl Özel İdaresi 2024`te de rekor kırdı!
Bingöl İl Özel İdaresi 2024'te de rekor kırdı!
Bu yıl için 430 milyon TL'lik yol yatırımı yaptıklarını belirten Genel Sekreter Enes Üçgül: 'Toplamda 580 kilometre yolu tamamlayarak ilimize kazandırdık. Çoğu bölgede çalışmalarımız bitti, birkaç hafta içinde diğer yatırımlarımızda tamamlanacak ve sezonu yine rekorla kapatmış olacağız. Hedefimiz, önümüzdeki yıl da bu rakamların üzerine çıkmak' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın