Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, "Dizel ve elektrikli motorla çalışan ilk hibrid otobüsle bir ilke daha imza attık. 9 metrelik otobüs serimizden Doruk'un '160 LE Hibra' adlı prototipi, 2008'de pazara sunacağız" diye konuştu.
TÜRK mühendisliğinin ürünü olan ilk 'hibrid' (melez) araç, Otokar tarafından 2008 yılında pazara sunulacak. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, milli bir şirket olarak Türkiye'de bir çok ilke imza attıklarını belirterek, dizel ve elektrikli motorla çalışan Türkiye'nin ilk hibrid otobüsüyle bu ilklere bir yenisini daha eklediklerini söyledi. Görgüç, 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un hibrid prototipi '160 LE Hibra'yı 1 yıl içinde mükemmelleştirerek satışa hazır hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
CİRONUN YÜZDE 80'İ AR-GE'DEN: Otokar'ın cirosunun yüzde 80'lik bölümünün araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri sonucunda geliştirilen ürünlerin satışından geldiğine dikkat çeken Görgüç, bunun kendileri için önemli bir gösterge olduğunu belirtti. Görgüç, Otokar'ın AR-GE harcamalarının sürekli artığına işaret ederek, "2002 yılında 1.7 milyon YTL olan Ar-Ge harcamaları, 2006'da 6 milyon YTL'ye çıktı. Dünya devlerinde bulunan teknolojiler, artık Otokar'da da bulunuyor" dedi. Türkiye pazarında kısa sürede önemli bir başarı yakalayan Doruk serisi üzerindeki AR-GE çalışmalarına da hızla devam ettiklerini söyleyen Görgüç, şehir içi ve belediye kullanımı için tasarlanan Doruk 160 LE Hibra hakkında bilgi verdi.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE: Fosil kaynaklı enerjilerin küresel ısınma ve çevre kirliliğine olan etkisine değinen Görgüç, TÜBİTAK destekli hibrit otobüs projesinin çevreci özelliklerini ve yakıt ekonomisinde sunduğu avantajları anlattı. 160 LE Hibra'nın testlerine başlayacaklarını belirten Görgüç, üzerinde çalıştıkları bu teknolojiyi Otokar'ın diğer araçlarına da uygulayabileceklerini söyledi. Hibrit otobüsün Türkiye'deki coğrafi koşullar düşünülerek tasarlandığını anlatan Görgüç, "Otobüs her fren yaptığında elektrik enerjisi üretilebiliyor. Frenleme sırasında elektrikli motorun aküsü otomatik olarak şarj oluyor. Böylece, Euro 4 emisyonlarını sahip araçla yüzde 20'ler düzeyinde yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Bütün bunlar 'maestro' görevi gören bilgisayar yazılımıyla gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
TEKNOLOJİSİNE 900 BİN DOLAR: Hem dizel hem de elektrikli motorun görev yaptığı aracın teknoloji geliştirme maliyetinin 900 bin dolar civarında olduğunu bildiren Görgüç, üretim adetlerinin ise oluşacak talebe bağlı olduğunu söyledi. Otobüsün fiyatı konusunda henüz bir bilgi veremeyeceklerini, testlerin tamamlanmasının ardından otobüsü 1 yıl içinde mükemmelleştirip satışa hazır hale getirmek istediklerini kaydetti. Otobüsün, sağa yanaştığında hafif yana yatabildiğini ve saatte 90 kilometre hıza göre geliştirildiğini belirten Görgüç, yapacakları testlerin ardından aracın en uygun hangi parametrelerde programlanacağını tespit edeceklerini kaydetti.
Önce Ticari Araç Fuarı'nda sergilenecekOTOKAR tarafından geliştirilip üretilecek olan 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un hibrid prototipi '160 LE Hibra' ilk kez 21-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 'İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı'nda sergilenecek. Fuarı ziyaret edenler Türkiye'nin ilk hibrid aracını yakından görme fırsatını yakalayacaklar. Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD), TAYSAD ve TAİD'le birlikte Beylikdüzü Tüyap'ta düzenleyeceği bu fuarda, hafif ticari araçların dışında ağır ticari modeller ve yan sanayi ürünleri de vitrine çıkacak.
Hurriyet