KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2026 Cuma
°C

Türkiye'nin ilk halk oylaması - fotogaleri

1961 Türkiye Cumhuriyeti Halk oylaması Türkiye'de yapılan ilk referandumdu. 9 Temmuz 1961'deki halk oylamasının tarihi fotoğrafları ve o günkü siyasi nabzı gösteren haritaları sunuyoruz sizlere

Türkiye`nin ilk halk oylaması - fotogaleri
17 EYLÜL 2010 CUMA 09:18
0
2183
0
AA aa

Türkiye'de ilk Halk Oylaması 27 Mayıs Darbesi'nden sonra hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. 9 Temmuz 1961'deki halk oylaması ile 1961 Anayasası, yüzde 38.3 'hayır' oyuna karşılık, yüzde 61.7 'evet' oyuyla kabul edildi.

Türk seçmeni, 12 Eylül 2010 tarihinde, Anayasal düzenlemeler için 6. kez sandık başına çağırılmıştı. Anayasal düzenlemelere dair ilk referandum 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. 9 Temmuz 1961'deki halk oylaması ile anayasa yüzde 38,3 'Hayır' oyuna karşılık yüzde 61,7 oranındaki 'Evet' oyuyla kabul edildi. Böylece, Kurucu Meclis tarafından 27 Mayıs 1961 tarihinde benimsenen yeni anayasa halk tarafından kabul edilmiş oldu.

27 Mayıs askeri müdahalesinde Milli Birlik Komitesi ve Devlet Başkanlığı görevini üstlenen Cemal Gürsel, halkoyuna sunulan anayasa gereğince 10 Ekim 1961'de yapılan seçimlerden sonra oluşturulan TBMM tarafından Türkiye'nin dördüncü cumhurbaşkanı seçildi. Gürsel, 1966 yılında başlayan rahatsızlığının görevini yapmasına engel olacak duruma gelmesi üzerine, TBMM kararıyla görevine son verilinceye kadar Cumhurbaşkanlığını sürdürdü.

Haber 7 olarak sizler için arşivlerden o özel günün fotoğraflarını çıkarttık...  İlk halk oylamasından sonra Türkiye'nin siyasi haritaları ve o tarihte yayınlanan Hayat dergisinde yer alan sonuç haberi ile tarihe geçmiş fotoğrafları görmek için sizleri fotogalerimize davet ediyoruz...

(Haber 7)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.07.2026
15:02
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Belediyesi'nin şehir merkezindeki otopark sorununa çözüm olarak hayata geçirdiği Kent Meydanı Otoparkı hizmet vermeye başladı. Toplam 500 araç kapasiteli otopark, 24 saat kesintisiz hizmet sunacak. Otopark için saatlik ve aylık abonelik ücret tarifesi de açıklandı.
02.07.2026
14:56
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Bingöl-Diyarbakır karayolunda seyir halindeyken alev alan klima yüklü kamyonet kullanılamaz hale geldi. Genç Belediyesi İtfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle yangının ormanlık alana sıçraması önlendi.
02.07.2026
14:30
Bingöl Adalet Ormanı`nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Adalet Ormanı'nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde oluşturulan Adalet Ormanı'nda sulama ve bakım çalışması gerçekleştirildi. Çalışmalarla, fidanların sağlıklı gelişiminin desteklenmesi hedefleniyor.
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın