KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Eylül 2024 Perşembe
°C

Türkiye'nin en iyi balı olacak

Bingöl balının markalaştırılması kapsamında düzenlenen çalıştayda arıcılara seslenen Rektör Çapak: Devlet bu konuda kendine düşeni yaptı. Bundan sonra sorumluluk bize düşüyor. Biz bunu çok güzel bir şekilde değerlendirirsek Bingöl balı Türkiye'nin en iyi balı, arıcılarımız da ekonomik anlamda Türkiye'nin en iyi arıcıları olacaktır.

Türkiye`nin en iyi balı olacak
05 ŞUBAT 2018 PAZARTESİ 22:40
3
4199
12
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nde Bingöl balını markalaştırma çalışmaları kapsamında bitkilerin kullanılması ile ilgili çalıştay düzenlendi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında, Bingöl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi konferans salonunda, Bingöl Arıcılar Birliği Üyelerine Bingöl'ün farklı bölgelerinde üretilen ballarla (coğrafik işaret alma-markalaştırma amaçlı) ilgili bitkiler konusunda iki günlük eğitim verildi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfi Behçet'in konuşmacı olarak da katıldığı çalıştayın açılış oturumuna Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ile arıcılar katıldı. 

60 milyon TL bütçe ayrıldı

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Çapak; “Amacımız arıcılarımızın ekonomik anlamda daha güçlü olmalarını sağlamaktır” diye sözlerine başladı. 

Proje çalışmalarının uzun zamandır devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Çapak, “YÖK, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nda devam eden toplantılarımız ve görüşmelerimiz oluyor. Üniversitemizde kurduğumuz PİKOM birimimizle yaptığımız güzel çalışmalarımız var. Pilot Üniversite kapsamında hazırladığımız projeleri yürütmek üzere Üniversitemize 60 milyon TL bütçe ayrıldı. Bu Bingöl ve Üniversitemiz için çok ciddi bir rakam. Üniversitemizin yıllık bütçesi; bunun içinde personel maaşları ve bütün giderlerimiz dahil 30 milyon TL'dir. Devlet bu konuda kendine düşeni yaptı. Bundan sonra sorumluluk bize düşüyor. Biz bunu çok güzel bir şekilde değerlendirirsek Bingöl balı Türkiye'nin en iyi balı, arıcılarımız da ekonomik anlamda Türkiye'nin en iyi arıcıları olacaktır. Hedefimiz burada elde edeceğimiz ürünün kalitesini arttırmak, kalitesini arttırırken ekonomik değerini arttırmak ve daha iyi pazarlamasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

“Bingöl balının dışarda iyi bir değeri var”

Bingöl balının ekonomik ve Pazar durumuna da değinen Rektör Çapak; “Bal ürünleri dediğimiz propolistir, polendir, arı sütüdür, arı zehridir bunların üretiminin arttırılması ve güzel bir ekonomik değer biçip pazarlamamız gerekiyor” diye sözlerine devam eden Rektör Çapak; “Özellikle propolisin ekonomik anlamda iyi değerlendirilmediğini düşünüyorum. Pazarı yok diye biliniyor ama başka yerlerde çok iyi bir pazarının ve ekonomik değerinin olduğunu öğreniyoruz. Biz arı ve arı ürünlerinden neler elde edebileceğimizi ve kaliteyi daha iyi nasıl yükselteceğimizi bilirsek Bingöl arıcılarını ve Bingöl balını hak ettiği yere getirebiliriz. Tabi bizim burada yapacağımız akademik çalışmalar yürütüp bilimsel açıdan verileri size sunmaktır. Siz üretici arkadaşlarımıza çok iş düşüyor.”

“El ele verip bu projeleri hayata geçireceğiz”

PİKOM biriminin proje çağrılarına çıktığını ve 12 Şubat'a kadar araştırmacıların projelerini sunacağını ifade eden Çapak, şöyle devam etti: “Mart başına kadar bunların değerlendirmelerini yapacağız. Baharla birlikte başlamazsak geç kalmış oluruz. En kısa sürede siz değerli üreticilerle de el ele verip bu projeleri hayata geçireceğiz. Lütfi Behçet Hocam bitki florası ve endemik bitki alanında yaptığı güzel çalışmalarını sizlerle paylaşacak. Projenin en önemli ayaklarından biri sizlersiniz. Sizler, bal ve diğer arı ürünlerinin kalitesinin daha da yükseltilmesi, toplanması ve arttırılmasını sağlamazsanız bizim yapacağımız çalışmalar akademik düzeyde kalır. Amacımız sadece akademik çalışma yapmak değil, bölgesel kalkınmayı da sağlamaktır. Arıcılarımızın ekonomik anlamda güçlü olması Bingöl'ün ekonomik anlamda güçlü olmasıdır.”

Behçet: “Bingöl florası bilinenden çok daha zengin”

Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfi Behçet, çalıştay kapsamında iki gün süreyle arıcılara bu programa daha iyi katkı sağlamaları için neler yapabilecekleri ve nasıl katkı sağlayacakları konusunda eğitim verdi.

Prof. Dr. Behçet, çalıştay esnasında Bingöl bitkileri hakkında bugüne kadar yapılan çalışmaların çok yetersiz olduğunu belirterek; “Flora araştırmaları için yetişmiş bilim elemanları ile bu tip çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmalar bir taraftan peryodik olarak arazinin taranıp usulüne uygun bitki toplamayı gerektirdiği gibi; bir yandan da materyalin laboratuarda harbaryum materyali haline getirilmeyi (presleme, kurutma, teşhis vs.) gerektirmektedir. Dolayısıyla bu süreç uzun soluklu ve meşakkatli bir süreçtir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_55458)
07 Şubat 2020 Cuma 23:50
Bingöl sancak uğurova köyü balı var katkisiz 200 tl normal bal 400 tl karakovan nerde hangi labaratuarda analiz yaptırmak isterseniz buyurun..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22467)
06 Şubat 2018 Salı 18:42
Sen sözde halkla iç içeymiş mesajı vermek istiyosun kahvelerde.Zazaca konuşarak o dayılara bağlama çekiyorsun ama gençler yutmaz sen hizmetinden bahset.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22464)
06 Şubat 2018 Salı 18:23
BİNGÖLDE EN İYİ BAL SİRİN BALIDIR SAYIN MÜJDET ÇAKAN VE AİLESİNE TEŞEKKÜR EDERİM
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22450)
06 Şubat 2018 Salı 12:35
evet şeker katmayan balcı var bingölde ama fiyatına 90 tl deyince 90 tl ye balmı olur diye zıplarsınız karadenizdeki 200 tl deyince koşa koşa gider alırsınız
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22446)
06 Şubat 2018 Salı 10:35
sevgili misafir kullanıcısı madem bingöl balı türkiyenin en kalitesiz balıdır nasıl oluyorda dünyada 2. bal seçiliyor lütfen bana bunu açıklayabilirmisin ben hayatımda memleketine bu kadar düşman olan birisini daha görmedim hayret ediyorum size, el ele verip bingöl balının kalitesini düşürmeye çalışan hırsızlarla mücadele etmek yerine dünyada örneği olmayan bingöl balını yerden yere vurmak için elimizden geleni yapıyoruz pes doğrusu biz neden bu kadar hain olduk el ele verip dünyada kalitesi bilinen balımızı daha iyi yerlere getirmek için uğraşacağımıza kendi ayağımıza kendimiz sıkıyoruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22454)
06 Şubat 2018 Salı 13:58
@Misafir Kullanıcı İlimiz istihdamda nasılki Türkiye 3.sü olduysa Balımızda o şekilde Dünya ikincisi oluyor.Biz dışarıdan görünen resmi anlatyoz size.Ürüne fiyat biçen kalitesidir.kaliteli bir malı istesende kimse 30 satmaz.ama bizimkiler güven vermiyolar karakovan diyor alakası yok 90 lira kilosu diyor hakiki olsun fiyat önemli değil eve götüryosun olyor şeker.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22434)
06 Şubat 2018 Salı 09:11
Hep toplantı hep konuşma başka icraat yok.100 milyon bütçe ayrılsa ne yazar.somut elle tutulur gözle görülür bi icadınız varmı hep teoride proje adı altında para harcamak başka birşey değil.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22427)
06 Şubat 2018 Salı 01:39
Şeker katmayan balcı mı var bingölde?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_55456)
07 Şubat 2020 Cuma 23:44
@Misafir Kullanıcı Ulas bana balimizi laboratuarda bütün analizlerini yaptıralım varmi yokmu gör.. sancak uğurova köyünden hacı nurettinin balı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22465)
06 Şubat 2018 Salı 18:26
@Misafir Kullanıcı VAR SİRİN BALI
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22423)
05 Şubat 2018 Pazartesi 23:35
Bingol balı turkiyenin en kalitesiz balıdır
Bingolde karakovan diye bir bal yoktur
Bingölde şeker balı yani glikoz balı vardır
Bal satan yerlere gidin
bitlis balı 150 tl
Karadeniz balı200 tl
Hakkari balı 120 tl
Bingol balı 30 tl
Ama turkiyenin en zengin bal bitkileri bingoldedir yazık
Devlet Teşviğine gelelim
Bingol bal teşviğinde son sıradadır
Turkiyenin bir çok ilinde tkkd diye bir kurum vardır
Bingolde yok
Bu tur haberleri yayınlamayın halka yazık
Ben bu tur haberleri okuduğumda televizyon kanalındaki sahte bal satan
reklamlar aklıma geliyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22433)
06 Şubat 2018 Salı 09:08
@Misafir Kullanıcı Kesinmikle haklısın dışarıdaym aynı söylediklerini görüyorum.kemse bingöl balını bilmiyor kendi kendimize övünyoz.
18.09.2024
17:41
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 40 personel alınacağını duyurdu. Başvuru tarih ve koşulları ise şöyle;
18.09.2024
17:24
Erbakan:
Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir'
Bingöl'ün Genç İlçesi'ne gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir. Millî Görüş belediyesinde zaten seçimde de söylediğimiz gibi, ahlaklı belediyecilikte rüşvet, yolsuzluk ve suiistimal olmaz. Bunların hepsi Allah'ın izniyle tarihe karışmıştır' dedi.
18.09.2024
17:22
Bingöl`de dört farkı noktada uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de dört farkı noktada uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekiplerince yürütülen çalışmalarda dört farklı noktada 3 Bin 78 kök kenevir bitkisi ve 21 Kilo 675 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
18.09.2024
16:54
Dünya şampiyonasında Türkiye`yi temsil edecek
Dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecek
Milli takım seçmelerinde rekor kırarak birinci olan Bingöllü sporcu Eda Sayak, Antalya'da yapılacak Bocce Raffa Dünya Şampiyonası'nda Bingöl'ü ve Türkiye'yi temsil edecek.
18.09.2024
16:17
Bingöl`e atanmıştı: Yayladere, ‘Türkiye güzeli` doktoru bekliyor
Bingöl'e atanmıştı: Yayladere, 'Türkiye güzeli' doktoru bekliyor
Miss Turkey 2024 Güzellik Yarışması'nda birinci seçilen ve Sağlık Bakanlığı'nın 118'inci dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasında Bingöl Yayladere'ye atanan İdil Bilgen'i, bölge halkı ilçeye davet etti: 'Doktor Hanım da buraya geldiğinde, bizim bir kızımız, evladımız olur. Gerekli desteği ve yardımı da biz sağlar, ona her konuda yardımcı oluruz.'
18.09.2024
16:06
Açıkbaş:
Açıkbaş: 'Bölge halkı HES istemiyor'
İl Genel Meclis Başkanı Nihat Doğu'yu ziyaretlerinde, Karlıova bölgesinde yapılması planlanan HES projelerinin bölgeye vereceği olumsuz yönleri ve bölge halkının beklentileri aktaran Bingöl Kent Konseyi Başkanı Orhan Açıkbaş: 'Bölge halkı, yapılacak bu HES projelerinin hayata geçmemesi gerektiğini haykırıyor' dedi ve alternatiflere dikkat çekti!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın