KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Şubat 2026 Salı
°C

Türkiye'den WhatsApp ve Facebook hamlesi! Soruşturma başlatıp, durduruldu

Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu.

Türkiye`den WhatsApp ve Facebook hamlesi! Soruşturma başlatıp, durduruldu
11 OCAK 2021 PAZARTESİ 20:45
0
1983
0
AA aa

WhatsApp'ın büyük tepki toplayan yeni gizlilik sözleşmesine karşı Türkiye'de harekete geçti. Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu. Kullanıcılara zorunlu olarak sunulan bu yeni sözleşme  hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgiler yer alıyor ve WhatsApp bu verileri Facebook'a da aktaracak.

İşte Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklama;

 

Rekabet Kurulu'nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır.

Bilindiği üzere, son günlerde, WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncelleneceğine ilişkin bilgilendirme yapılmış, söz konusu bilgilendirmede kullanıcıların WhatsApp'ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiği, aksi halde 8 Şubat 2021'den itibaren WhatsApp'ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.

Sosyal medyadaki #WhatsAppSiliyoruz kampanyasına İHA geliştirmedeki büyük başarıyla tanınan ve teknolojiyi yakından takip ettiği bilinen Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da katıldı. Bayraktar, mesajlaşma uygulaması olarak BiP'i kullandığını açıkladı.

Alınan kararda ayrıca söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun'un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook'un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.

DEV BOYKOT BAŞLADI! WHATSAPP'TAN KAÇIŞ SÜRÜYOR
WhatsApp, Çarşamba günü yeni sözleşmesiyle, Facebook ve bağlı kuruluşlarının telefon numaraları ve konumları da dahil olmak üzere kullanıcı verilerini toplamasına izin vermelerini istedi. Bu durumu kullanıcıların gizlilik bilgilerini ihlali olarak değerlendiren aktivistler, sosyal medyada WhatsAapp yerine alternatif uygulamaları kullanmaya çağırdı. Bu çağrı sonrası Telegram, Signal ve Turkcell'in BİP uygulaması ön plana çıktı. BİP son 24 saatte 2 milyondan fazla yeni indirmeye ulaştı. WhatsApp'ın yeni yüklemelerinin 2021'in ilk yedi gününde önceki haftaya göre yüzde 15 düştüğü, ancak bunun küresel olarak tahmini 10,5 milyon indirmeye tekabül ettiği öğrenildi.

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesi hakkında açıklama yapan İbrahim Kalın

WHATSAPP GERİ ADIM ATMADI

WhatsApp, güncellenen ve uygulamanın kullanımına devam edilmesine yönelik 8 Şubat'a kadar onaylanması gereken gizlilik sözleşmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "WhatsApp olarak insanların uygulama üzerinden alışveriş yapmalarını ve işletmelerden destek almalarını kolaylaştırmak istiyoruz. Şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz. Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olabilecekler. Bu güncelleme, WhatsApp'ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemiyor. Gelecek ay boyunca kullanıcılarımızın gözden geçirmelerine süre tanımak adına yeni politikamızı şimdiden WhatsApp aracılığıyla paylaşıyoruz." denildi.

Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere devlet kurumları da yerli uygulama BİP'e geçme kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yabancı menşeli uygulamaların veri güvenliğine yönelik önemli riskler içerdiğine dikkat çekerek, WhatsApp kullanıcılarını yerli ve milli olarak geliştirilen BİP ve Dedi'ye geçmeye çağırdı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.02.2026
13:05
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Türkiye genelinde boşanma oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu iller belli oldu. Boşanmanın en yaygın görüldüğü il İzmir olurken, en düşük oran Hakkâri'de kaydedildi. Bingöl'ün listedeki yeri ise şöyle;
10.02.2026
12:43
Meteoroloji`den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Meteoroloji'den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Yoğun kar ve sağanak uyarısı yapılan Bingöl için çığ tehlikesi ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
10.02.2026
12:11
Bingöl`de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de düzenlenen eTwinning Çalıştayı, ödül töreni ve proje sunumlarıyla sona erdi.
10.02.2026
12:01
Bingöl`de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: `Kabul Etmiyoruz`
Bingöl'de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: 'Kabul Etmiyoruz'
Bingöl'de faaliyet gösteren eğitim sendikaları, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen maaş promosyon ihalesinde bankaların sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirterek ortak açıklama yaptı. Sendikalar, tekliflerin yeniden değerlendirilmesini isterken, talepler karşılanmazsa kitlesel ekonomik boykot çağrısında bulunabileceklerini duyurdu.
09.02.2026
21:52
Bingöl`de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl'de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bingöl İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokol, hükümlülerin üretim süreçlerine katılarak toplumsal uyumlarının güçlendirilmesini ve yeniden topluma kazandırılmalarını hedefliyor.
09.02.2026
14:23
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın