Türkiye'de 2009 yılının önemli olaylarıİyi ve kötü gelişmeleri, acık ve tatlı olayları, felaketleri,, başarıları istenmeyen vakaları ile bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Geriye dönüp baktığınızda son bir sene içinde neler yaşandığını hatırlayabilir misiniz? İşte 2009'un önemli olayları:OCAK AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ Ocak ayında yaşanan önemli gelişmeler şöyle: 1 Ocak: -Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı. 5 Ocak: -Danıştay 6. Dairesi, Bergama-Ovacık köyü yakınlarındaki altın madeninin çalışmasına olanak tanıyan Çevre ve Orman Bakanlığı idari işleminin iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde açılan davaya verilen ''red'' kararını bozarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı. 7 Ocak: -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Özel Kuvvetler'den emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde de arama yapıldı.
-''Ergenekon'' soruşturmasında gözaltına alınan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in evinde yapılan aramalarda elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında Ankara-Gölbaşı Yolu üzerindeki arazide arama yapıldı. 9 Ocak: Soruşturma çerçevesinde Ankara-Gölbaşı'daki bir arazide yapılan kazı çalışmasında lav silahları, el bombaları ve çok sayıda tabanca mermisi bulundu. - BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti.
-Uludağ'da kaybolduktan sonra donmak üzereyken bulunarak hastaneye götürülmek istenen üniversite öğrencisi Ümit Özgen yolda öldü.
-Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan ile Başbakan Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da yer aldığı yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarıyla Dışişleri Konutundaki yemekli toplantıda bir araya geldi.
-''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile genel başkan yardımcıları Mecit Hazır ve Pevrul Kavlak, araştırmacı Erhan Göksel'in de aralarında bulunduğu kişiler Ankara'da gözaltına alındı. 25 Ocak: -Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda günübirlik yürüyüşe çıkan 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmesi sonucu 10 kişi öldü, 7 kişi kurtarıldı. 26 Ocak: - Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi. 27 Ocak -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da idamla yargılanan ancak daha sonra cezası affedilen ve Türkiye'ye gelen berber Sabri Boğday'ı kabul etti. 28 Ocak: - Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'de (Başkent Edaş) yüzde 100 oranındaki hissenin 1 milyar 225 milyon dolar bedelle Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş'ye devri gerçekleşti. 30 Ocak: - Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamında düzenlenen ''Gazze'' konulu oturumda yaptığı 'one minute' çıkıyı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e katliamları hatırlatmasının ardından İsviçre'den İstanbul'a hareket eden Başbakan Erdoğan'ı karşılamak üzere çok sayıda vatandaş, Atatürk Havaalanı'na akın etti. - Irak halkı, yoğun güvenlik önlemleri altında 14 vilayette vali ve il meclisi üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti.
ŞUBAT AYININ ÖNEMLİ OLAYLARI 1 Şubat: -Bolu'da kaybolan, Polonya tescilli ambulans helikopterin enkazı Kıbrıscık yakınında bulundu. Helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.
-''2008 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle Çetin Altan'a verildi.
-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ''tanısal amaçlı koroner anjiyografi'' yapıldı. -Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların kamera ve internet aracılığıyla izlenme uygulamasını, ''çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık'' gerekçesiyle kaldırdı.
7 Şubat:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin ile ilgili en acil meselenin Gazze'deki tüm ambargo ve kuşatmaların kaldırılması, Filistin halkına yardımların en süratli biçimde ulaşması ve Gazze'nin yeniden imarı olduğunu bildirdi.
8 Şubat: -Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden taburcu oldu. -Eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı vefat etti.
11 Şubat - Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı General Rail Rızayev, Bakü'de evinin önünde silahlı saldırıya uğradı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
17 Şubat: -Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. -TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı. -Sanatçı Gazanfer Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. -Kütahya'nın Simav ilçesindeki 5 büyüklüğünde deprem küçük çaplı hasara neden oldu, deprem sırasında kalp krizi geçiren bir kadın öldü.
20 Şubat: -CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, partideki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.
23 Şubat: -Bir süre önce kalp krizi geçiren Tokat Vali Yardımcısı Hüseyin Avcı, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. -Türkiye Foto Muhabirleri Derneğince düzenlenen ''Yılın Basın Fotoğrafları-2008'' yarışmasında AA foto muhabirleri 6 dalda toplam 9 ödül aldı.
24 Şubat: -DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kendilerinin Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olamayacağını belirtti. Türk, konuşmasının son bölümünü Kürtçe olarak yaptı.
25 Şubat:
-Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti. -MART AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
- ABD'nin Cleveland kentinde 2 hafta önce by-pass ameliyatı geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'ye döndü. 7 Mart: -Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı kabul etti. -Kayseri'nin Sarız ilçesi yakınında düşen askeri helikopterdeki iki üsteğmen şehit oldu. 10 Mart: -Türkiye'nin ilk hızlı treni olan Yüksek Hızlı Tren'nin (YHT) ilk seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı. -Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Ermenilerden özür dileme'' kampanyasına ilişkin verilen takipsizlik kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının, ''kanun yararına'' bozulması talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvurdu. -Başbakan Erdoğan, hükümetin küresel mali kriz için önlemleri kapsamında konut, otomotiv ve beyaz eşyada KDV ve ÖTV indirimleri öngören ''4. Önlemler Paketi''ni Eskişehir'de açıkladı. -YHT'nin işletmeye açılış töreni Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı. 15 Mart: -Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile İstanbul'da bir araya geldi. 27 Mart: -Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş'ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu. Kazada, Yazıcıoğlu ile birlikte biri pilot olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, İHA Muhabiri İsmail Güneş'i arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 30 Mart: -BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterdeki İHA Muhabiri İsmail Güneş'in cesedi, kaza yerinden 600 metre uzaklıkta bulundu. Kazada yaşamını yitiren BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı ve Belediye Meclisi üye adayı Murat Çetinkaya için Sivas'ta cenaze töreni düzenlendi. -NİSAN AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 1 Nisan: -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılan Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmelerde bulundu. -BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden İHA muhabiri İsmail Güneş'in cenazesi Sivas'ta toprağa verildi. -TRT'nin Kürtçe radyosu yayına başladı. 6 Nisan: -Türkiye'deki temaslarına başlayan ABD Başkanı Barack Obama, Anıtkabir'i ziyaretinin ardından Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Obama, önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile ardından da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüştü. Obama, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. -Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul'da yapıldı. Ağustos ayında NATO Genel Sekreterliği'ni üstlenecek olan eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ''Hazreti Muhammed'in çizildiği karikatür'' nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği beklentisi gerçekleşmedi. -İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı, çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
-ABD Başkanı Obama, İstanbul'da dini liderlerle görüştü; Başbakan Erdoğan ile Ayasofya Müzesi'ni gezdi. Tophane-i Amire'de üniversite öğrencilerine seslenen Obama, daha sonra Türkiye'den ayrıldı. - DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, partisinin ''İl Başkanları ve Parti Meclisi Çalışma Toplantısı''nda istifa etmeyi düşündüğünü açıkladı. 13 Nisan: -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen gözaltına alındı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde de arama yapıldı. -DSP'de yerel seçimlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekledikleri gerekçesiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilen 5 milletvekilinden İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, partiden ihraç edildi. 24 Nisan: -Anayasa Mahkemesi'nin yeni hizmet binası, mahkemenin 47. kuruluş yıl dönümünde törenle hizmete açıldı. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki arazide yapılan kazılarda 15'i dolu 22 adet lav silahı, 14 el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi. -Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1990'lı yıllarda işlenen 25 faili meçhul cinayet, Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Adem Yarkın'ın tutuklu bulunduğu soruşturma dosyasıyla birleştirildi. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu kaldığı sürede rahatsızlanarak, sağlık nedeniyle tahliye edildikten sonra hastanede hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın eşi Sabriye Okkır, ''adli yargılama ve yaşama hakkının ihlal edildiği'' gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. 27 Nisan: -İstanbul Bostancı'da ''aşırı sol, bölücü ve radikal örgütlere yönelik başlatılan operasyonda silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 1 başkomiser, 1 vatandaş hayatını kaybetti; 6 polis bir gazeteci yaralandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, operasyonda ölü ele geçirilen Orhan Yılmazkaya'nın ''Devrimci Karargah'' diye bilinen ''hem sol hem de bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından olduğunu, operasyonda emniyet amiri Semih Balaban'ın şehit olduğunu, bir vatandaşın da hayatını kaybettiğini açıkladı. -Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural görevinden alındı. -Beşiktaş'ta çöp konteynerinde parçalanmış cesedi bulunan Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı olarak aranan Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu ''cinayete iştirak''ten tutuklandı. -Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın ''Üç Maymun'' adlı filmi, ABD'de düzenlenen River Run International Film Festivali'nde ''En İyi Film'' ödülünü kazandı. 29 Nisan: -Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu 9 asker şehit oldu. -Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda ''İletişim Toplantısı'' düzenledi. Orgeneral Başbuğ, ''Darbe Günlükleri'' iddiasıyla ilgili olarak, ''Genelkurmay Başkanlığının elinde bu konuyla ilgili hiçbir belge yoktur'' dedi. Orgeneral Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ''darbe'' iddialarıyla ilgili olarak, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz'' diye konuştu. Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 adet silahın hiçbirisinin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) envantere ait olmadığını belirterek, ''TSK'nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur'' açıklamasında bulundu. - Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bombalı saldırı girişiminde bulunan saldırgan etkisiz hale getirildi. Vücuduna sardığı bombanın fünyesinin patlamasıyla yaralanan Didem Akman'ın geçen yıl terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyondan sonra tutuklandığı belirtildi. -Soyadı Nizamnamesinde yapılan değişiklikle, boşanan kadınlar, hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebilecek. -MAYIS AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
- Iraklı Şii lideri Mukteda El Sadr, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Sadr, Ankara'daki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. -Başbakan Erdoğan, kabinede yapılacak değişiklikle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. -DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı. -İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yasa dışı gösteriye katıldıkları ve polise mukavemet ettikleri gerekçesiyle 29'u kadın toplam 108 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 3 Mayıs: -DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır'da, DTP'li milletvekilleri ve bazı belediye başkanlarının katılımıyla 2 gün sürecek ''açlık grevi'' başlattıklarını söyledi. -Genelkurmay Başkanlığı, Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde deniz haydutluğu ile mücadele amacıyla kurulan Birleşik Görev Kuvveti'nin komutasının 2 Mayısta Bahreyn'in Manama kentinde düzenlenen törenle Türkiye'ye geçtiğini bildirildi. -Sinema ve tiyatro sanatçısı Yaman Tarcan yaşamına son verdi. 5 Mayıs: -İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bilge köyündeki silahlı saldırıda 44 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını bildirdi. Atalay, saldırıyla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırının eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının düğün töreni sırasında gerçekleştiği bildirildi. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında 5 ay süreyle dinlenildiğini öne süren Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, soruşturmayı yürüten savcılar hakkında Adalet Bakanlığı ile HSYK'ya suç duyurusunda bulundu. -Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki saldırıda hayatını kaybeden 44 kişiden 24'ünün cenazesi toprağa verildi. 17 Mayıs: -54. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç ekibi birinci oldu. Türkiye, Hadise'nin seslendirdiği ''Düm Tek Tek'' adlı şarkıyla 177 puan alarak dördüncü sırada yer aldı. -Yönetmenliğini Tolga Örnek'in yaptığı ''Devrim Arabaları'', Monaco Charity Film Festivali'nde ''En İyi Film'' ödülünü aldı. -ADD'nin öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşlarınca Ankara Tandoğan Meydanı'nda ''Cumhuriyet Mitingi'' düzenlendi. -DSP Olağanüstü Kurultayında Genel Başkanlığa Masum Türker seçildi. 25 Mayıs: -Eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in de kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Partisi'nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığına verildi. 26 Mayıs: -İçişleri Bakanı Beşir Atalay, oto galerilerinin kesinlikle şehir dışına çıkartılacağını belirterek, ''Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve Ankara Valisini bu konuda göreve davet ediyorum. Yoksa ben bizzat İçişleri Bakanı olarak farklı işlem yapacağım'' dedi. -Eski Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Başbakanlık Müşavirliğine atandı. -Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak Valisi Ali Yerlikaya hakkında, Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili olarak, ''görevi kötüye kullanma'' suçundan, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açtı. -Bursa'da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında 8 kişi hayatını kaybetti. -HAZİRAN AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 2 Haziran 2009 -Adana'da bir apartman dairesinde aynı aileden 3'ü çocuk 8 kişinin ceseti bulundu. Aileden Murat Yüksel ''zanlı'' olarak tutuklandı. -Almanya'daki Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''görevi kötüye kullanmak''tan hakkında dava açılan İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç'ın yargılanmasına başlandı. -''38. Orhan Kemal Roman Armağanı''na değer görülen ''Son Ada'' romanının yazarı Zülfü Livaneli'ye ödülü, törenle verildi. 3 Haziran 2009 -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısında ''tasarlanmış bir ülke ya da şirket olmadığını'' bildirdi. Erdoğan, partisinin kısa adının AK Parti olduğunu da ifade ederek, ''AKP diyenler ne yazık ki demokratik noktadaki etik kurallara uymadan, siyasi etiği hiçe sayarak bunu edep dışı söylemektedirler'' dedi. -Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı Ankara'da yapıldı. -Antalya'da bir tekstil atölyesindeki tüp patlamasının ardından çıkan yangında 3 kişi öldü. Eski Bursa Büyükşehir Belediyesi başkanlarından Teoman Özalp vefat etti. 15 Haziran 2009 - Tekvandoda Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen ve 5 gün süren 2. Dünya Takımlar Şampiyonası'nda Türkiye, erkeklerde Dünya Şampiyonu, bayanlarda ise dünya üçüncüsü oldu. 18 Haziran 2009 -Bazı il emniyet müdürlerinin atanmasına ilişkin üçlü kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İstanbul'a İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İzmir'e Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara'ya da Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi. -Aydın'ın Çine ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme helikopteri, Milas'taki Geyik Barajı'ndan su alırken düştü; 2 görevli öldü, 3 görevli kurtarıldı. -Eski AA Genel Müdürlerinden, gazeteci ve senatör Hüsamettin Çelebi, Antalya'nın Alanya'da ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. -Ankara 9. İdare Mahkemesi, Başbakanlık Teftiş Kuruluna sendikaları denetleme yetkisi veren yasa hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. -Anayasa Mahkemesi, Terörle Mücadele Kanunu'nun, terörle ilgili suçlarda, suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın yayın organı sahiplerine de ceza verilmesini öngören hükümlerini iptal etti. -TEMMUZ AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 1 Temmuz: -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, vatani görevini yapacağı Burdur 58. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'na teslim oldu. 10 Temmuz: -Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olayları, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. - 25. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nda atletizmde bayanlar 100 metre engellide Nevin Yanıt'ın altın madalyasından hemen sonra, bu kez Türkan Erişmiş de bayanlar 3 bin metre engellide 3. olarak bronz madalya kazandı. 13 Temmuz 2009 -Nabucco Projesi Hükümetlerarası Anlaşması Rixos Otel'de yapılan törenle imzalandı. 16 Temmuz: -Sigara yasağı kapsamının 19 Temmuzdan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla genelge yayımlandı. -Artvin'deki sel, heyelan ve su baskınlarında kaybolan 3 kişiden 2'si ölü bulundu; hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi. 19 Temmuz: -Kapsamı genişletilen sigara yasağı yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklanıyor. 22 Temmuz: -Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağının imzalandığını, toplam 1332 hakim ve Cumhuriyet savcısının atama kararnamesinin imzalandığını bildirdi. -Karadeniz'de 12-18 Temmuz tarihleri arasındaki yağışlar sonucu yaşanan sel ve taşkınlarda, Zonguldak, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu ve Bartın'da toplam 8 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yapının zarar gördüğü bildirildi. -Giresun'un Bulancak ilçesinde kaybolan Secaattin Gündoğdu'nun (63), dere kenarında bulunan cesedi, kepçeyle yola çıkartılarak morga kaldırıldı. 23 Temmuz: -DP ve ANAVATAN arasındaki birleşmenin DP çatısı altında olması ve genel başkanlığı Hüsamettin Cindoruk'un üstlenmesi kararlaştırıldı. -Ayasofya'da üzeri sıva ve metal maskeyle kapatılan 6 kanatlı 4 melek figüründen birinin yüzü açıldı. 1,5 metreye 1 metre ebadındaki mozaiğin en az 700 yıllık olduğu tahmin ediliyor. -Malatya Erhaç Havaalanı'ndan kalkan F-4E tipi savaş uçağı teknik arıza nedeniyle Yazıhan ilçesi Mısırdere köyü yakınlarında düştü, iki pilot hafif yaralı kurtuldu. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra avukatının itirazıyla tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile tutuklanmasına karar veren Hakim Rüstem Eryılmaz'ı HSYK'ya şikayet etti. -AĞUSTOS AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
-Yüksek Askeri Şura, Başbakan Erdoğan'ın bakanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. -Polis Akademisi'nin ev sahipliğinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren ''Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru'' başlıklı çalıştay Ankara'da yapıldı.
-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile TBMM'de görüştü.
-Başbakan Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki ülke arasında ''Gaz alanında iş birliği'' ve ''petrol alanında işbirliği'' protokollerini imzaladı. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı. -Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun şikayeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sonunda Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırdı. 8-9 Ağustos: Ankara'daki 24. Dünya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 50 kiloda Ahmet Peker ile 1 altın, ayrıca 2 bronz madalya kazanıp, takım halinde 32 puanla beşinciliği alırken, Rusya da 2'şer altın ve bronzun yanısıra 3 gümüş madalya ve 67 puanla takım birinciliğine ulaştı. - Edirne'deki Balkan Yıldızlar Judo Şampiyonası'nda Türkiye, 9'ar altın ve bronzun yanısıra 7 gümüş madalya alarak, takım halinde erkeklerde ve bayanlarda birinciliği kazandı. 9 Ağustos: -TBMM Başkanı seçilen Şahin, görevi Köksal Toptan'dan devraldı. TBMM'de düzenlenen devir teslim töreninde Köksal Toptan, Şahin'in seçildiğine dair Meclis kararını imzalayarak Şahin'e verdi.
-Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani, çalışma ziyareti için İstanbul'a geldi. -17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde hayatını kaybedenler, olayın 10. yılında, depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde törenle anıldı. -Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde, ''göreve çıkan timdeki bir askerin üzerindeki el bombasının patlaması sonucu 4 asker şehit olduğu'' bildirildi. 27 Ağustos: -Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen tren kazasında, raydan çıkan lokomotifin devrilmesi sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 21 kişi yaralandı. -EYLÜL AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 8 Eylül: -Trakya'da yaşanan sel felaketinde 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin de yaralandığını bildirdi. -İstanbul'da yaşanan sel ve taşkınlar nedeniyle Çatalca'da 2 kişinin sele kapılarak, Silivri'de de 1 kişinin evini su basması nedeniyle geçirdiği kalp krizinden hayatını kaybettiği açıklandı. -Genelkurmay Başkanlığı, Çukurca ve Eruh'taki çatışmalarda 6 askerin şehit olduğunu, 3 askerin yaralandığını bildirdi. 17 Eylül: -Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu, İstanbul-Bahçelievler'de avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildi. Garipoğlu, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmasının ardından Maltepe Cezaevi'ne konuldu. 24 Eylül: -Başbakan Erdoğan'ın BM'de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmesinde Türkiye-Irak stratejik iş birliği toplantıları, teröre karşı mücadele ve Irak-Suriye sorunları gündeme geldi. -Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği ''Güneşi Gördüm'' filmi, yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı oldu. -Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, tedavi altında tutulduğu GATA Hastanesi'nden taburcu edildi. 30 Eylül - Davutoğlu, BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesindeki temasları ve ekim ayı dış politika gündemi hakkında basın toplantısı düzenledi. - IMF-Dünya Bankası sonbahar dönemi toplantıları İstanbul'da başladı. EKİM AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ 3 Ekim 2009 -AK Parti Genel Başkanlığı'na, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi. 05 Ekim 2009 -DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli'deki sendika genel merkezinde uğradığı silahlı saldırı sonucu ayağından yaralandı. 06 Ekim 2009 -Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel ekonomik kriz nedeniyle insan ilerlemesi denilen şeyin artık geri dönüşü olmayacak bir şekilde geriye doğru gitmeye başladığını söyledi. 08 Ekim 2009 -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''demokratik açılım'' konusunda görüşme talebini de içeren mektubu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a gönderdi. 12 Ekim 2009 -CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''demokratik açılım'' konusundaki mektubuna yanıtı, Başbakanlığa ulaştı. 17 Ekim 2009 -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 Merkezi Yönetim Bütçesini, ''ülkemize ve milletimize hayırlı olsun'' diyerek bağladı ve TBMM'ye gönderdi. 19 Ekim 2009 -Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden geleceği belirtilen, DTP'lilerin ''Barış grubu'' olarak nitelediği ve teslim olması beklenen terör örgütü PKK üyeleri için Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda hazırlıklar tamamlandı. 20 Ekim 2009 -Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda teslim olan ve ardından serbest bırakılan 34 kişi DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Habur Sınır Kapısı'ndan ayrıldı. 21 Ekim 2009 -Aden Körfezi'nde kaçırıldıktan 89 gün sonra korsanlarla yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılan ''Horizon 1'' gemisinin makine görevlisi Mustafa Şenkal, Mersin'in Tarsus ilçesindeki ailesine kavuştu. -Aden Körfezi'nde kaçırıldıktan 89 gün sonra korsanlarla yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılan Horizon 1 gemisinde stajyer güverteci olarak bulunan Burak Pamuk, Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki evine geldi. 27 Ekim 2009 -''Domuz gribi'' nedeniyle okulların tatil edilmesi üzerine verilecek telafi eğitimi TRT 3'den başladı.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet'in 86. yıl dönümü dolayısıyla TBMM'de kutlamaları kabul etti.
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Basra'nın ardından temaslarda bulunmak üzere Erbil'e geldiler.
KASIM AYININ ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
-Zeytinburnu'ndaki bir iş merkezinde 2008'de meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin iddianamede 8 kişinin cezalandırılması istendi. -Sağlık Bakanı Recep Akdağ ''domuz gribi'' aşısı yaptırdı. -Başbakan Erdoğan ''domuz gribi aşısı olmayı düşünmediğini'' söyledi. -CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''demokratik açılımın'', 10 Kasım günü TBMM'de görüşülecek olmasını eleştirerek, ''Birisi bilerek bir şey mi ima etmeye çalışıyor? 'Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi' demek istiyor?'' dedi. - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, domuz gribi aşısından kaynaklanan bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bunun sorumluluğunun iktidara ait olacağını savunarak, ''Başbakan'ın canı tatlı da vatandaşın canı tatlı değil mi? Başbakan, kendisini düşünüyor, 'ben olmayacağım' diyor. -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. 13 Kasım: -Yüksek Hızlı Tren'in bazı vagonları Eskişehir yakınlarında raydan çıktı. -Radyo ve televizyonların farklı dil ve lehçedeki yayınlarında süre sınırlamasını kaldıran yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. -''Demokratik açılım'' görüşmeleri sırasında TBMM'de eylem yaptıkları için gözaltına alınan 2 genç serbest bırakıldı. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin tutuklanan Yarbay Mehmet Emre Sezenler'in yapılan itiraz üzerine tahliyesine karar verildi. -''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgede ıslak imzası bulunduğu öne sürülen ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, ''delil durumu'', ''kaçma şüphesinin bulunmaması'' ve ''sabit ikametgah sahibi olması'' gerekçeleriyle ikinci kez tahliye edildi. -Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Ilısu Barajı ihalesine ilişkin davada Başbakanlık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ''karar düzeltme'' istemini reddetti. -Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgenin ıslak imzalı olduğu bildirilen aslının halen Askeri Savcılığa ulaşmadığını, belge ile ilgili adli tıp raporunun Askeri Savcılığa ulaştığını, raporda, sadece imza tetkikinin yapılmış olduğunu bildirdi. - Mecliste ''Demokratik açılım'' görüşmeleri sırasında izleyici locasında otururken bayrak açarak bağırmaya başlaması üzerine polis tarafından engellenerek dışarı çıkarılan Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba, gözaltına alındı. 14 Kasım: -Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Telefon dinlemeler toplumda paranoya, korku yarattı'' dedi. -Diyarbakır'da 43 sivil toplum kuruluşu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in ''demokratik açılım'' konusunda TBMM'de yapılan ön görüşmelerdeki ''Dersim isyanı'' sözlerine tepki gösterdi. 15 Kasım: -YARSAV 21. Olağan Genel Kurulu'nda, Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu yönetim kurulu listesine seçilemedi. 16 Kasım: -Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'da başkalarının da dinlenip dinlenmediğini araştıracaklarını, mahkeme kararlarını da incelediklerini belirterek, ''Kanuna uygun her şey hukuka uygun olmuyor'' dedi. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda çıkarılan mühimmata ilişkin adliyeye getirilen 5 askeri personel serbest bırakıldı. -Metris Cezaevi'nde ''İşkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğü öne sürülen Engin Çeber ile ilgili disiplin soruşturması çerçevesinde, 8 infaz koruma memurunun ''devlet memurluğundan çıkarılması'', 4 yönetici ile 41 infaz koruma memuru hakkında ise ''kınama cezası'' verilmesi istendi. -''Domuz gribi''ne karşı koruyucu bir önlem olarak yapılmaya başlanan aşı uygulamasının 2. aşaması, tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olanlarla 6 ay-5 yaş arası çocukları kapsayacak şekilde başladı. -Başbakan Erdoğan, ''kendisinin ve çevresindeki kişilerin fişlendiği yönünde kendisine herhangi bir ihbar mektubu veya CD'nin gelmediğini'' söyledi. -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''yargı mensuplarının dinlenildiği'' iddialarının ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile yaptığı görüşmelerde, ''Yargının zedelenmemesi, adaletle ilgili kuşku doğmaması için kanunların uygulanmasında herkesin azami hassasiyet ve özen göstermesini'' istedi. -CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen'in 10 Kasımda TBMM'de yaptığı konuşmadaki ''Dersim isyanıyla ilgili'' sözlerini değerlendirirken, ''Yara kanamıştır. Bu süreçte yapılması gereken tepkileri dikkate almaktır. Tepkileri dikkate alması gereken sayın Onur Öymen'dir ve gereğini yapmak zorundadır'' dedi. 17 Kasım: -Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Genelkurmay Adli Müşavirliği tarafından hazırlandığı iddia edilen belgenin sahte olduğu'' bildirildi. Açıklamada, ''İddia edilen 3. ihbar mektubunun 15 Kasım 2009 günü medyada yer almaya başlamasının tesadüf olmadığı ve zamanlamasının da oldukça düşündürücü olduğu ortadadır'' denildi. -Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi'ne 5 mahkum gönderildi. -Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 4 yaşındaki kızının ve 24 yaşındaki oğlunun ''domuz gribi''ne yakalandığı için aşı olmadıklarını, ancak kendisinin ve eşinin aşı yaptırdığını bildirdi. 18 Kasım: -Araştırmacı, gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete yaşamını yitirdi. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin mahkemeye sevk edilen 2 askeri personel serbest bırakıldı. -Münevver Karabulut cinayetine ilişkin iddianamede, Cem Garipoğlu hakkında ''tasarlayarak, çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmek'' suçundan 18 yaşından küçük olduğu için 18-24 yıl arasında hapis cezası talep edildi. İkinci iddanamede ise baba Mehmet Nida Garipoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet, anne Tülay Makbule Garipoğlu ve amca Hayyam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında da 5'er yıla kadar hapis cezası istendi. -CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Onur Öymen'in TBMM Genel Kurulu'ndaki sözlerine yönelik tepkileri anlayışla karşıladıklarını, ancak ''bu olayın giderek Öymen'in sözleri üzerinden CHP'ye yönelik bir linç kampanyasına dönüştürülmek istendiğini, buna fırsat vermeyecekleri'' değerlendirmesinde bulundu. -Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, kendisine yönelik sözleri nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhine 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. -''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılara gönderildiği iddia edilen ''3. ihbar mektubu''nun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşmadığı bildirildi. -Başbakan Erdoğan, ''domuz gribi'' aşısıyla ilgili kanaatinin değişmediğini belirterek, ''Ben de kendime göre araştırmalarımı yaptım. Risk alanı içerisinde olan bir insan değilim. Bunun için de 'ben domuz gribi aşısı olmayacağım' dedim. Ailemde de domuz gribi aşısı olan yok'' dedi. 19 Kasım: -İzmir'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, 1 astsubay ile 7 köy korucusunun şehit edilmesinin de aralarında bulunduğu silahlı olaylara katıldığı belirlenen terörist ile küçük yaşta terör örgütü mensuplarınca kaçırılarak kamplarda eğitilen ve lojistik hizmetlerde kullanıldığı iddia edilen kadın yakalandı. -Başbakanlık, ''Kafes Eylem Planı'' iddialarla ilgili soruşturmanın, ilgili yargı makamları tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Başbakanlık açıklamasında, ''Soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer alması, soruşturmanın gizliliği ve masumiyet karinesinin açıkça ihlalidir'' denildi. 20 Kasım: -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin adliyeye sevk edilen 5 askeri personel serbest bırakıldı. -Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ''askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu'' öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. -Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna'nın da bulunduğu DTP'li 7 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı. -Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı mahkemenin Başkanı Osman Kaçmaz'ın, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun yargılandığı davada ''görev almama'' talebini reddetti. 21 Kasım: -İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü PKK'nın amacına dönük faaliyette bulundukları gerekçesiyle aralarında KESK yöneticileri ve üyelerinin de bulunduğu kişilere yönelik başlatılan operasyona ilişkin davanın ilk duruşmasında tutuklu 22 sanığın tahliyesine karar verildi. -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, dinlenilme konusunu hükümetle bağlantılı gösterenlerin art niyetli davrandıklarını, kamuoyunu etkilemeye, zihinleri bulandırmaya çalıştıklarını belirterek, ''Dinlenme meselesinin hükümetle yakından, uzaktan bağlantısı yoktur, zaten olamaz da... Her şey hukuki süreç içinde gelişiyor, sorunun çözümü de yine hukuk içinde olacaktır'' dedi. 22 Kasım: -İzmir'in Hatay semtinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü karşılamak üzere oluşturulan konvoydaki partililerle bir grup vatandaş arasında kavga çıktı. Kavganın, terör örgütünü simgeleyen bez parçasını açan partililere, vatandaşların tepki göstermesi ve bir aracın, 1 vatandaşa çarpması üzerine başladığı bildirildi. -22 baro başkanının yargıdaki telefon dinleme iddialarına ilişkin yayımladığı ortak bildiride, ''Yargıç kararına dayanmaksızın dinleme yapan kurum ve bireyler derhal ortaya çıkarılarak cezalandırılmalıdır'' denildi. -Ovit Dağı'nda kar yağışı nedeniyle minibüste mahsur kalan 18 kişi kurtarıldı. 23 Kasım: -Başbakan Erdoğan, İzmir'de yaşanan olaylarla ilgili ''bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna sıcak bakmanın mümkün olmadığını'' belirterek, ''Bu tür görüntüler, süreci, bizim olumlu bakışımızın aksine etkilemektedir. Kesinlikle daha önce yaşadıklarımızı asla yaşayamayız. Buna da müsaade edemeyiz'' dedi. -DTP Genel Başkanı Türk, İzmir'de yaşanan olaylarla ilgili, ''Güvenlik güçleri, DTP'ye karşı adeta 'derslerini alsın' gibi bir mantıkla yaklaşırlarsa, bu ülkede kargaşanın doğmasına neden olurlar'' diye konuştu. -CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen'in sözleri nedeniyle Tunceli'de aralarında 3 ilçe belediye başkanının da bulunduğu 100 kişi, CHP'den istifa etti. -Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) adıyla yeni bir siyasi parti kuruldu. Kurucu genel başkanlığını Hulki Cevizoğlu'nun üstlendiği partinin kurucuları arasında Rahşan Ecevit de yer alıyor.
-BTK Başkanı Tayfun Acarer, ''Ne sayın Başbakan'ın ne de Sayın Ulaştırma Bakanı'nın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki atamalara bir müdahalesi olmuştur'' dedi. -Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 10 kişinin yaralandığı saldırıyı yapanların yakınları, otobüslerle getirildikleri Kırklareli'nde kendileri için ayrılan konutlara yerleştirildi. -IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protesto ederken bir polis helikopterini havai fişekle vurmaya çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 7 kişiden 3'ü mahkemece tutuklandı. -Sağlık Bakanlığı daha önce 6 ay-5 arası ile her yaşta kronik hastalara uygulanan ''domuz gribi'' aşısı için yaş sınırını 24'e yükseltti. 25 Kasım: -Türkiye KAMU-SEN, KESK, Birleşik KAMU-İŞ, BASK ve HAKSEN üyesi kamu çalışanları ''grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı'' talebiyle bir günlük ''uyarı grevi'' yaptı. -Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. -Başbakan Erdoğan, katıldığı bir televizyon programı ile partisinin Şanlıurfa il örgütünün açılışındaki sözleriyle ''kişilik haklarına saldırıda bulunduğu'' iddiasıyla Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener hakkında 20 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. -Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığının suç duyurusu üzerine, Türkiye liglerindeki 3 futbol karşılaşmasında ''şike'' yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. -İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Onur Özdemir, İlhan Bulayır, Murat Eke, Kemalletin Balcı ve Bülent Güngördü'nün tahliyesine karar verildi. 26 Kasım: -YÖK'ten yapılan açıklamada, Danıştay'ın üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurması itiraz edileceği belirtilerek, ''İtirazı takiben Danıştay tarafından alınacak karara göre Başkanlığımız, ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır'' denildi. -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılan 3 askeri personel hakkında, ''yakalama'' kararı çıkartıldı. -Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik hakkında, DTP'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'ndeki konuşmasında, ''PKK'lı teröristleri övdüğü'' gerekçesiyle, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırladı. 27 Kasım: -''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin mahkemece serbest bırakıldıktan sonra haklarında ''yakalama'' kararı çıkartılan 3 askeri personel tutuklandı. -Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ''halen sürmekte olan bir soruşturma (amirallere suikast) ile ilgili, bugüne dek ifade vermeye gönderilen askeri personel sayısının 29 olduğu belirtilerek, ''26 Kasım günü, son grupta ifade veren ve mahkeme kararıyla serbest bırakılan 3 subayın, savcılığın istemi üzerine, mahkeme kararıyla tutuklanmalarına karar verilmiştir'' denildi. -Terör örgütü PKK'nın kuruluş yıl dönümünü bahanesiyle bazı illerde izinsiz gösteriler yapıldı. 28 Kasım: -Çankırı Hizmet ve Muhafız Bölük Komutanlığı'nda ''gönüllü olarak vatani görevini yapan'' ve ''en yaşlı asker olduğu'' için ödül alan 70 yaşındaki Ahmet Vatansever, solunum yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. 30 Kasım: -Cumhuriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Yücelman yaşamını yitirdi. -''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'' adlı filmiyle tanınan Yönetmen Ahmet Uluçay, İstanbul'da hayatını kaybetti.
Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle:
- Diyanet İşleri Başkanlığı, İsviçre'deki ''minare referandumu''yla ilgili olarak, ''temel insan haklarının iptali veya ihlalinin referandum konusu yapılamayacağı gibi herhangi bir ulus, devlet yahut organ tarafından kısıtlanması veya bu anlama gelebilecek şekilde sınırlandırılmasının da kabul edilemeyeceğini'' bildirdi. - Emniyet Genel Müdürlüğü, 26-30 Kasım arasındaki Kurban Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında, 81 kişinin öldüğünü, 2 bin 978 kişinin yaralandığını bildirdi. - Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulmak üzere savcılığa çağrıldı. - Yazar Cahide Birgül, vefat etti. - Danıştay Başkanı Mustafa Birden, YÖK'ün katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin yargı kararını, ''siyasi ya da ideolojik bir karar olarak nitelendirmeye hiç kimsenin hakkının bulunmadığını'' belirtti. - Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak ''Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'' kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
- YÖK, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, ''Dava dilekçesinin, davacının talebinin açık olmaması nedeniyle reddedilmesi gerekirken Danıştay 8. Dairesi, davacının yerine geçerek ve usul hükmünü çiğneyerek davanın kapsamını resen belirlemek suretiyle adeta tarafmış gibi davranmıştır'' denildi. - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski kuvvet komutanlarının ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ifade vermelerinin doğal olduğunu ifade ederek, savcıların, yargıçların bu konuda neler yapacağının dikkatle izleneceğini söyledi. 4 Aralık: - Yurdun çeşitli yerlerindeki eczacılar, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek amacıyla Türk Eczacıları Birliğinin kararıyla bir günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı. - Aralarında Türk-İş, Hak-İş, Disk, Türkiye Kamu-Sen ve Kesk'in bulunduğu konfederasyonlar ile bazı meslek örgütlerinin genel başkanları SGK Genel Kurulu'na katılmadı.
- Eski kuvvet komutanları emekli Orgeneral Aytaç Yalman, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek, ''Ergenekon'' soruşturma kapsamında ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 6 Aralık: - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'li 99 belediye başkanı ve 10 İl Genel Meclis Başkanı adına yapılan basın açıklamasıyla ilgili inceleme başlattı. - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, ''Zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarında olan Afganistan'daki asker sayımızı 1750 civarına çıkardı ve biz şu anda orada yapabileceğimizi yapmış durumdayız'' dedi. 7 Aralık: - Tokat'ın Reşadiye ilçesi Sazak köyü yakınındaki terörist saldırıda 7 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı. - Küçükçekmece'de bir İETT otobüsüne molotofkokteyli atılması sonucu yanarak yaralanan Serap Eser vefat etti. - Anayasa Mahkemesi heyeti, DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye başladı. 8 Aralık: - YÖK Başkanlığından, üniversite sınavına girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin Danıştay 8. Dairesince durdurulmasının ardından ''söz konusu maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildiği'' bildirildi. Açıklamada, ''farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir'' denildi. - Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmelerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama, 1 Ocak 2010'da başlayacak. 10 Aralık: - ''Birinci Roman Çalıştayı'' İstanbul'da yapıldı. - Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK'ün, Danıştay 8. Dairesinin üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına yaptığı itirazını reddetti. - Gazeteci Kemal Gönül, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 11 Aralık: - Anayasa Mahkemesi, DTP'nin, ''eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği'' gerekçesiyle oy birliğiyle kapatılmasına karar verdi. Yüksek mahkeme, Genel Başkan Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu 37 kişiye, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımından itibaren 5 yıl siyasi yasak getirdi. Karara göre, partinin tüzel kişiliği karar tarihinde, Türk ve Tuğluk'un milletvekilliği de gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımı tarihinde sona erecek. - Başbakan Erdoğan, Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki saldırıyla ilgili olarak, ''Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz, bu saldırının planlayıcılarını, hazırlayıcılarını, tetikçilerini, yardım ve yataklık yapanlarını her kim olursa olsun tümünü ortaya çıkaracaklardır'' dedi. - Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ''Tokat'ın Reşadiye ilçesinde meydana gelen saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini'' ifade etti. - Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağındaki grizu patlaması ve ardından meydana gelen göçüğün altında kalan 19 işçi hayatını kaybetti.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP'in kapatılması kararını değerlendirirken, ''Anayasa Mahkemesinin kararına saygı göstermek gerekir. Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri partilerini korumak için gereken özeni göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, mahkeme ne yapsın'' dedi. - Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Grubumuz fiili olarak parlamentodan çekilmiştir, çalışmalara katılmayacaktır'' dedi. 14 Aralık: - Sağlık Bakanlığından, pandemik gripten (domuz gribi) ölenlerin sayısının 415'ye yükseldiği bildirildi. - Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Türk, en kısa sürede istifa dilekçelerini TBMM Başkanlığı'na vereceklerini söyledi. - Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 işçinin hayatını kaybettiği göçükle ilgili soruşturmada maden ocağının genel müdürü Fahrettin Çolpan, işletme müdürü Hayrettin Çelik ve ocak şefi Bayram Erdoğan tutuklandı. 15 Aralık: - Muş'un Bulanık ilçesinde DTP'nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri yapan grup, bir banka ve bazı iş yerlerine taşla saldırdı. Çıkan olaylarda 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. - İş yerleri kapatıldığı için özlük haklarıyla kamu kuruluşlarına yerleştirilmelerini isteyen TEKEL işçileri, Ankara'da eyleme başladı. AA YORUM YAZIN
|
|