KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Aralık 2025 Pazartesi
°C

Türker: referandum tartışması kutuplaştırıcı

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Referandumla ilgili yapılan kampanyalar toplumu kutuplaştırmak, ayrıştırmak ve özellikle içerikten yoksun kısır tartışmalarla geçiyor'' dedi.

Türker: referandum tartışması kutuplaştırıcı
30 TEMMUZ 2010 CUMA 13:16
0
1692
0
AA aa

Türker, referandum çalışmaları kapsamında geldiği Samsun'da partisinin İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül 2010 Pazar günü oylanacağını hatırlatan Türker, DSP olarak referandumda ''hayır'' oyu kullanacaklarının altını çizdi.

DSP'nin 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1980 Anayasası'na karşı olduğuna ve demokratikleşme için bu anayasada diğer partilerin de uzlaşmasıyla önemli değişiklikler yaptıklarına işaret eden Türker, Anayasa değişikliği paketinin ise uzlaşmadan yoksun olduğunu savundu.

Yeni Anayasa hazırlanırken DSP olarak bir ''uzlaşma komisyonu'' kurulması önerisinde bulunduklarını, ancak o tarihte CHP'nin uzlaşma komisyonunun kurulmasından yana olmadığını söyleyen Türker, ''AKP de böyle bir deneme yapmadan doğrudan doğruya bugünkü değişiklikleri parlamentoya getirdi. 12 Eylül Anayasası'na karşı oluşumuzun nedeni beş generalin dayattığı bir anayase olmasıdır, bu anayasa da benzer bir şekilde AKP'nin dayattığı bir anayasa oldu'' diye konuştu.

''BİZ YARGININ HİÇ KİMSENİN ELİNDE OLMASINI İSTEMİYORUZ''

Anayasa değişikliği paketinin içindeki iki maddenin ''dikta rejimine zemin hazırladığını'' öne süren Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yeni anayasasının iyi maddeler içermesi yeterli değil. Özellikle son iki madde üzerinde, yani Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesi ve Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının değiştirilmesi maddeleri aslında dayatıldıkları gibi gelecekte dikta rejiminin temel taşlarını ören bir yapıda hazırlanmışlardır. Burada yargının bağımsızlığı sona eriyor. Biz yargının hiç kimsenin elinde olmasını istemiyoruz. İktidarda biz de olsak yargıya biz karışabilecek yetkide olmamalıyız. Yargı herkese eşit mesafede tarafsız, ama en önemlisi siyasetin etkisinden de uzak, bağımsız olmalıdır. Bu görüşlerimiz dolayısıyla bugün yapılacak değişikliklerdeki anayasaya da hayır diyoruz. Bu konudaki bizim sloganımız 'AKP'nin 12 Eylül anayasasına hayır' şeklindedir.''

''Cumhuriyetten yana olan, cumhuriyetin temel ilkelerini içeren demokrasiden yana olanlar, özelikle eğer bu sistemin böyle devam etmesini istiyorlarsa hayır demeleri gerekir, diktadan yana olanlar ise evet diyerek bu rejim değişikliğinin ileride diktatörlüğü getirmesine yol açacaklar'' diyen Türker, Anayasa değişikliği paketindeki bazı maddelerin iktidara önemli yetkiler verdiğine, bunun her iktidar tarafından farklı uygulamalara yol açabileceğine de işaret etti.

İNEGÖL VE DÖRTYOL'DAKİ OLAYLAR

DSP Genel Başkanı Masum Türker, İnegöl'de ve Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çıkan olayları da değerlendirerek, ''Referandumla ilgili yapılan kampanyalar toplumu kutuplaştırmak, ayrıştırmak ve özellikle içerikten yoksun kısır tartışmalarla geçiyor'' dedi.

Yapılan politikaların toplumu gerdiğini ifade eden Türker, ''Orada sudan sebeplerle çıkan kavgalarla o kadar gergin ki toplum. Ekonominin neden olduğu işsizlik, parasızlık ve geçinme sıkıntısı gibi etkenlerden kaynaklanan öfke, birdenbire bölgesel kavgaya dönüşüyor. Etnik demiyorum etniği de aşıyor'' diye konuştu.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
14.12.2025
11:32
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi, İstanbul'da düzenlenen 'Bingöl Tanıtım Günleri'nde kentin kültürel mirasını, yöresel değerlerini ve belediyecilik vizyonunu güçlü bir sunumla ziyaretçilerle buluşturdu.
14.12.2025
11:13
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Polis ekiplerince düzenlenen göçmen kaçakçılığı operasyonunda, Elazığ-Bingöl yolu üzerindeki uygulama noktasında durdurulan bir minibüste 16 düzensiz göçmen yakalanırken, olayla bağlantılı 2 organizatör tutuklandı.
14.12.2025
11:12
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Bingöl'ün Karlıova ilçesi yağan karla beyaza büründü. Meteoroloji, yeni soğuk hava ve yağış dalgası için uyardı! Bingöl bundan etkilenecek mi? İşte yanıtı…
14.12.2025
11:10
Diyarbakır ve Van`da ‘12.12 Bingöllüler Günü` kutlamaları
Diyarbakır ve Van'da '12.12 Bingöllüler Günü' kutlamaları
'12.12 Bingöllüler Günü' Diyarbakır ve Van'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
14.12.2025
11:07
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye kalıcı huzurun anahtarı olacak'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Tanıtım Günleri'nde yaptığı konuşmada Terörsüz Türkiye hedefinin artık bir devlet politikası olduğunu vurgulayarak, güvenlik ve huzurun hem toplumsal barışı hem de yatırım ortamını kalıcı şekilde güçlendireceğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın