AKP ve MHP, anayasa ile YÖK yasasında yapılacak değişikliklerle, ‘başörtüsü'nün çene altından bağlanmasını kararlaştırdı. Ancak değişiklikler, türbanı ilk ve orta öğretimde de serbest bırakabileceği yorumlarına yol açtı
AKP ve MHP, TBMM'de 5 saat süren toplantıda, tarihi bir karar alarak, üniversitelerde türban serbestisi sağlayacak anayasal ve yasal çerçeveyi belirledi. Anayasanın 42. maddesinde yapılacak değişiklikte, yükseköğretim ifadesine yer verilmeksizin “Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmüne yer verildi. Anayasa'daki ucu açık bu ifade, ileride lise ve ilköğretim düzeyinde de türbanın önünü açacak madde yorumlarına yol açtı.
YÜZLER AÇIK OLACAK
Anayasal tanımın ayrıntılarının ise YÖK Yasası'nda düzenlenmesi kararlaştırıldı. YÖK Yasası'nın Ek 17. maddesinin değiştirilerek, “Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmünün getirilmesi konusunda uzlaşan iki parti sınırı da çizdi. Buna göre, “kişinin yüzünün açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanması” esas olacak.
AKP ve MHP'liler, dün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin makamında toplanarak, türban yasağını kaldırma konusunda tam bir mutabakata vardı. Toplantı sonrasında iki parti yazılı açıklama yapmayı tercih etti. Açıklamada, türban yerine “başörtüsü” ifadesine yer verilerek, “Bu görüşmede, Anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17. maddesinde değişikliklerin yapılması konusunda mutabakata varılmıştır” denildi.
MHP'liler görüşmelerde, değişikliğin, türbanı değil, çene altından bağlanma usulüne dayanan başörtüsünü kastettiğini söyledi. AKP'liler ise, tarifin çarşafa karşı önlem olduğunu, türban ve başörtüsü arasında fark olmadığını ileri sürdüler. Değişiklik tekliflerinin bugün TBMM'ye sunulması bekleniyor.
DÜZENLEME NE GETİRİYOR
10. MADDE: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır.
42. MADDE: Kimse, kanunda yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
YÖK KANUNU EK MADDE 17: Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yüksek öğretim kurumlarında kılık-kıyafet serbesttir. Kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.
AKŞAM