Ticaret İl Müdürlüğü, Ekim ayı faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Ay içerisinde 137 tüketici başvurusu yapıldığı belirtilen raporda, “2016 Ekim ayı içerisinde Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 137 adet Tüketici başvurusu yapılmış olup, 10.10.2016 ve 24.10.2016 tarihlerinde yapılan toplantılarda toplam 144 adet tüketici başvurusu karara bağlanılmıştır. 256 adet dosyanın incelemesi devam etmektedir. Ekim ayı içerisinde alınan kararlardan 118 adet tüketici lehine 20 adet tüketici aleyhine sonuçlanmıştır.” denildi.
Ay içerisinde Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 8 şikâyet başvurusu yapıldığı da ifade edilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “6502 sayılı kanun kapsamında fiyat etiketi, fiyat listesi, garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve satış sonrası hizmetler adı altında denetim yapılmaktadır.2016 Ekim ayı içerisinde 20 işyerinde 100 adet ürün incelenerek fiyat etiketi, garanti belgesi, kullanma kılavuzu denetimleri yapılmıştır. Ekim ayı içerisinde Bingöl ilinin tüketici profili anket çalışması, 400 tüketici tarafından cevaplandırılarak ilimizin tüketici profili araştırması yapılmıştır. Çıkarılan istatistikler grafik haline getirilip kitapçık düzenlenmiş ve ilgili kurumlara teslim edilmiştir. Ay içerisinde ilimizin Ekonomik Durum Raporu çalışmaları tamamlanmış ve kitapçığımız hazırlanmıştır. Hazırlanan kitapçık ilgili kurumlara teslim edilmiştir.”
ŞİKÂYETLER İÇİN VERİ TABANI OLUŞTURULACAK
Kasım ayı hedef çalışmalarının da yer verildiği raporda, tüketici şikâyetleri için günlük ve aylık veri tabanı oluşturulacağı ifade edildi.
Kasım ayında da tüketicileri bilgilendirme, haklarını arama konusunda bilgilendirme çalışmalarının devam edileceği vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Tüketici şikâyetlerinin sisteme girişleri hususunda hassasiyet gösterilecektir. Şirketlerin Genel kurullarının eksiksiz yapılması anlamında genel kurul öncesi ve sonrasında gerekli belgelerin tamamlanması için hassasiyet gösterilecektir. Genel kurullarını yapmayan Şirketler uyarılacaktır. Genel kurullarını yapmayan kooperatiflerin olup olmadığına dikkat edilecektir. Genel kurullarının eksiksiz yapılması anlamında genel kurul öncesi ve sonrasında gerekli evrakların tamamlanması için hassasiyet gösterilecektir.
Zamanında genel kurullarını yapmayan kooperatifler için gerekli işlemler yapılacaktır. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında hem tüketicilerin hem de ticari işletmelerin bilgilendirme çalışmalarına devam edilecektir. 6502 sayılı kanun kapsamında ticari işletmelerin fiyat etiketi, fiyat listesi, garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve satış sonrası hizmetlerin denetimine devam edilecektir.”