İsmail'in Uğur'un haberi
Genelkurmay Başkanlığı geçtiğimiz ay içinde Jandarma karakollarına ve asker”i birliklere &';MY 114-4 TSK BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ-BİLGİ SİSTEM KULLANICILARININ UYACAĞI KURALLAR” başlıklı bir emir gönderdi. Jandarma karakollarına gönderilen emir gereği, karakollarda kullanılan bilgisayarlar daktilo gibi kullanılmaktan başka bir işe yaramaz hale geldi. Genelkurmay'ın gönderdiği emir talimatnamesinde, bilgisayarların olmazsa olmazı CD, disket, USB bellek, belge tarayıcı ve internet bağlantısı gibi önemli işlevlerinin kullanımı tamamen yasaklandı. Karakol içinde cep telefonu veya çağrı cihazı gibi tüm teknolojik ürünlerin kullanılması da yasak. Emir talimatnamesiyle karakollara duyurulan yasaklar bunlarla da sınırlı kalmadı; artık eski teknoloji haline gelen faks ve fotokopi makinelerinin kullanılmasının da yasaklandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre trafik jandarma ekipleri, teknolojik cihazların kullanımının yasaklanması nedeniyle, plaka ve kimlik sorgulaması gibi hayati önemdeki işlerini bile yapamaz hale geldiler.
İşte belgede yer alan talimatlar:
1. Kullanıcılar sadece kendilerine tahsis edilen bilgi sistemleri malzemelerini kullanacak ilgili birlik Sistem Tanıtım/Bilgisayar Merkezi (Envanter Numarası) etiketi olmayan hiçbir bilgi sistemleri malzemesini bulundurmayacak ve kullanmayacaklardır.
2. Kullanıcılar bilgisayarın veya herhangi bir yan donamının yer değişikliği gerektiğinde ilgili Terminal alanı Güvenlik Sorumlusu ve ilgili MEBS ile koordine edeceklerdir. Kullanıcılar bilgisayarlara herhangi bir donanı takmayacak ve sökmeyeceklerdir. Kullanıcılar bilgisayar kasalarınn arkasında bulunan güvenlik etiketini sökmeyeceklerdir.
3. Kullanıcılar bilgisayar ekranlarını dışarıdan görülmeyecek şekilde yerleştireceklerdir.
4. Kullanıcılar parolarını en az sekiz büyük ve küçük harf kullanarak karışık Türkçe alfabetik ve sayısal karakterlerden oluşturacaklardır (örnek: Gö192+5ç). Kullanıcılar parolalarda sık kullanılan kelime, isim tarih ile plaka, sicil, oda ve telefon numarası kullanmayacaklardır. Kullanıcılar, parolaları herkesin görebileceği yerlere açık olarak yazmayacak ve başka birine vermeyeceklerdir. Lokal bilgisayar kullanıcıları parola değiştirme sıklığını, içeriğini en yüksek gizlilik derecesine göre değiştireceklerdir. Kullanıcılar paylaşma açtıkları klasörlere parola vereceklerdir.
5. Kullanıcıların yerel/bağımsız bilgisayarlarda güvenlik seviyesini arttırıcı bir önlem olarak parolalı ekran koruyucu programını en fazla 15 dakikada devreye gerecek şekilde ayarlayacaklardır.
6. Kullanıcılar bilgisayarlarda onaylanmamış ve/veya müsaade edilmeyen yazılım bulundurmayacaklardır. Kullanıcılar lisansız yazılım kullanmayacaklardır.
7. Kullanıcılar bilgisayarda oyun programı bulunduramayacaklardır.
8. Kullanıcılar göreve yönelik olmayan uygunsuz yazı, resim, video, müzik, ve sunum gibi dosyaları bilgisayarda bulundurmayacaklardır.
9. Kullanıcılar internet üzerinden elektronik posta gönderirken evrak güvenliği prensiplerine uyacaklardır
10. Kullanıcılar internet bilgisayarlarında gizlilik dereceli bilgi bulundurmayacak ve internet bilgisayarıyla gizlilik dereceli bilgi iletmeyeceklerdir
11. Kullanıcılar uygun etiketlenmemiş taşınabilir veri depolama aygıtlarını (disket CD teyp, kartuş bellek vb) kullanmayacaklardır.
12. Kullanıcılar, yeniden kullanabilen kayıt ve depolama ortamlarını (sökülebilir hard disk, CD, disket, teyp, kartuş, bellek vb) kullanmadan önce, virüs denetimine tabi tutacaklardır.
13. Kullanıcılar yeniden kullanabilen kayıt ve depolama ortamlarını (sökülebilir hard disk, CD, disket, teyp, kartuş, bellek vb) senet karşılığında teslim edecek ve/veya alacaklardır.
14. Kullanıcılar yeniden kullanabilen kayıt ve depolama ortamlarının (sökülebilir hard disk, CD, disket, teyp, kartuş, bellek vb) imhasını, tutanak altına alınarak yapılmasını sağlayacaklardır.
15. Kullanıcılar yeniden kullanabilen kayıt ve depolama kayıt ve depolama ortamlarının (sökülebilir hard disk, CD, disket, teyp, kartuş, bellek vb) güvenliğini içerdiği bilginin gizlilik derecesine göre sağlayacak, çalışma sonunda dolaplara kaldırılarak kilit altına alacaklardır.
16. Yerel bağımsız bilgisayar kullanıcıları önemli bilgilerinin yedeklerini belirli periyotlarda (haftalık ve aylık vb) mutlaka alacaklardır.
17. Kullanıcılar karargaha girişi yapılacak donanım ile yeniden kullanabilen kayıt ve depolama ortamları (sökülebilir hard disk, CD, disket, teyp, kartuş, bellek vb) için ilgili amirin onayını alacaklar, içinde bulunan bilginin gizlilik derecesine uygun olarak muhafaza edecek ve Başkanlık Sekreterliğine (ilk kayıt yeri) kaydettirecektir. Dışarı gönderilecek kayıt ortamlarının Başkanlık Sekreterliğinde (ilk kayıt yeri) kayıtları düşülecektir.
18. Birlik/Karargah/Kurum dışına dizüstü bilgisayar çıkarılmayacaktır. Kullanıcıların dizüstü bilgisayarı çıkarmak zorunluluğu doğduğunda TSK MEBS Güvenliği Yönergesinde bulunan form doldurulacaktır. Kullanıcılar harici kayıt ve depolama ortamını bilgisayardan ayrı olarak taşıyacak ve saklıyacaklardır.
19. Kullanıcılar bilgisayarda veri aktarımı amacıyla kullanılan veri veya ses kaydedici (USB bellek, Flash Disk, MP3, MP4, cep telefonu vb) birlik/karargah/kuruma sokmayacaklardır.
20. Kullanıcı izin, kurs, görev gibi nedenlerle birlik/karargah/kurumdan uzun süreli ayrılmalar ile atama, emeklilik gibi durumlarda kullanıcı hesabının kayıt ofisi tarafından kapatılmasını sağlayacaktır.
21. Kullanıcılar tarafından aşağıdakine benzer çizelgeler her 6 ayda bir imzalanarak kurallara uygunluk takip edilecektir.
Belge'yi görmek için tıklayın
Vatandaşın resmî işlerinde fotokopi krizi yaşanıyor
Vatandaşlar tahkikat veya resmî bir iş için karakollara uğradığında, tam bir karmaşa yaşanıyor. Hazırlanan evrak, fotokopi makinesi kullanımı yasaklandığı için çoğaltılamıyor. Vatandaş dışarıdan fotokopi çektirmek istediğinde ise &';Askeri evrakların birlik dışına çıkartılması yasak” cevabıyla karşılaşıyor. Bu durumda vatandaşa verilmesi gereken belgenin kopyası oluşturulamıyor ve bu durum tam bir kördüğüm ve karmaşaya dönüşüyor. En fazla 2-3 dakika sürmesi gereken sıradan bir fotokopi işi bile, görevli bulunması ve dışarıdan fotokopi çektirilmesi gibi prosedürlerle saatleri alıyor.
Jandarma trafik görevini yapamaz hâle geldi
TSK içinde hazırlandığı öne sürülen illegal eylem planlarının sızdırılmasını önlemek için uygulanan yasaklar yüzünden Jandarma Trafik ekipleri de işlerini düzgün yapamaz hale geldi. Araç plaka sorgulama ve kimlik sorgulama gibi polis tarafından 1 dakikada yapılan işlemler, TSK'da uygulanan internet yasağı nedeniyle çok uzun süreler almaya başladı. Bilgisayarları birbirine bağlayan internet teknolojisinin kullanılamaması, sorgulama yapılacak bilgilere hızla erişilmesini imkansız hale getirdiğinden, vatandaşlar Jandarma Trafik ekipleri tarafından sorgulama yapılması için uzun süreler bekletilmek zorunda kalıyor. Görevli ekiplerin de bu nedenle rahatsızlık duydukları ve görevlerini yapamadıkları öğrenildi.
www.habertaraf.com