KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Şubat 2025 Cuma
°C

Toprak verimi düşürülüyor

Demir; “Bingöl’de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir.”

Toprak verimi düşürülüyor
11 AĞUSTOS 2017 CUMA 05:15
0
2305
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Demir, Bingöl'ün toprak analizlerine dair değerlendirmelerini paylaştı.

Sağlıklı ve sürekli bir besin döngüsü için verimli ve üretken topraklara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demir, bunun için başta tarımla uğraşan insanlar olmak üzere bütün insanların toprak kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkileyecek uygulamalardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

“YANLIŞ UYGULAMALAR TOPRAK VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Coğrafik koşulların yanında bazı yanlış tarımsal uygulamaların da toprağı verimsiz ve erozyona dayanıksız bir hale getirdiğine işaret eden Demir: “Yanlış tarımsal uygulamaların başında, meraların aşırı otlatılması, arazilerin eğime paralel olarak sürülmesi, toprak analizi yapmadan gübreleme yapılması ve aşırı sulama gelmektedir. Bingöl'de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir” dedi.

MURAT'TAN KEBAN'A YILLIK 9.8 MİLYON TON TOPRAK

Bölgemizde toprak ve arazi yönetimi açısından en büyük sorunun hali hazırda ‘erozyon' olduğunun altını çizen Demir, dikkat çeken bir bilgiyi de paylaştı.

Demir: “Bingöl, şiddetli erozyona maruz kalan iller arasındadır. Murat nehrinden yıllık 9,8 milyon ton toprak Keban baraj gölüne taşınmaktadır. Taşınan bu materyalin en büyük nedeni, meralarda aşırı otlatma ve orman arazilerinde kontrolsüz ağaç kesim işlemleridir. Bu yanlış uygulamaların neticesinde toprakların en verimli ilk 20 santimlik katmanı verimsiz hale gelmektedir. Ülkemizde yıllardan beri süre gelen arazilere ‘ne kadar çok fazla gübre, su ve ilaç verilirse o kadar fazla verim alırım' anlayışı hakimdi. Bunun hiçte doğru bir yaklaşım olmadığını Harran Ovası'ndaki aşırı sulama ve bilinçsiz gübrelemeden dolayı, gün geçtikçe çoraklaşan arazilere baktığımızda daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE TOPRAK ANALİZİ YAPILIYOR

Toprağın korunmasında her bireyin sorumluluk sahibi olduğunu dile getiren ve bu konuda sadece devletin alacağı önlemlerin yetersiz kalacağını söyleyen Demir, gübreleme için toprak verimlilik analizlerinin mutlaka her yıl yapılması gerektiği belirtti ve 2012'den buyana Toprak Analizi ve Gübre önerisi hizmeti veren Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bitki Analiz Laboratuvarı'ndan yararlanılmasını önerdi.

Demir: “Bunun yanında bazı fiziksel analizlerle de ekilecek ürün için toprağa verilmesi gereken su miktarı içinde tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunun için çiftçilerimiz tohumları toprakla buluşturmadan önce arazilerinden, yaklaşık 5-6 noktadan alacakları toprak örneğini karıştırarak o karışımdan 2 kg kadar toprak örneğini laboratuvarımıza getirmeleri yeterli olacaktır. Laboratuvara gelen toprakların yaklaşık 10 gün içinde verimlilik analizi yapılarak raporu hazırlanmaktadır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.02.2025
18:11
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Yapı stokundan dönüşüm çalışmalarına, çadır stokundan çadır kent alanlarına, Master planından tatbikat ve arama kurtarma ekiplerine kadar birçok konuda detay veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, 7 ilçe Kaymakamlığı bünyesinde olası afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla İlçe Afet Yönetim Merkezleri kurulduğunu vurguladı.
06.02.2025
17:56
Bingöl`de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler anıldı. Mezarlar ziyaret edilip mevlid okutuldu, ikramlar yapıldı.
06.02.2025
17:27
Bingöl`de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Bingöl'de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Yakalanan şüpheli şahıslar hakkında Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda adli işlemlere başlanıldığı bildirildi.
06.02.2025
16:33
Keskin:
Keskin: 'Bir an önce harekete geçilmelidir'
6 Şubat depremlerinin 2. yılına dair açıklamada bulunan Bingöl İMO Temsilcisi Keskin'den olası yeni depremler için çağrı; 'Türkiye sıradaki afeti çaresizce beklemektedir! Sorumlular bir an önce harekete geçmelidir!'
06.02.2025
15:06
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi, Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'nın ziyareti sırasındaki incelemesi sonrası denetim yapıp numune alan Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce 15 gün süreyle kapatıldı.
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın