Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü bünyesinde kurulan“Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı” nda gerekli olan teknik altyapı sağlandıktan sonra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na “Toprak-Bitki analiz laboratuvarları yetkilendirilmeleri ve denetimleri” genelgesi gereğince destekleme ödemelerinde yetkili olabilmesi için Bitkisel Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne başvuruldu.Üniversitenin başvurusunu değerlendiren Bitkisel Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü–Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı' nın 19.10.2011 tarihinden itibaren yetkilendirilmesini uygun buldu. Böylece artık toprak ve bitki analizleri Bingöl'de yapılabilecek.
Bingöl ÜniversitesiBasın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne dahil olan çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılabilmesi için; “ÇKS'ye kayıtlı, parsel büyüklüğü 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırılması zorunludur”.Ayrıca, parsel büyüklüğü 50 dekardan küçük olan çiftçiler de toprak analizini yaptırdığı takdirde Bakanlıkça verilen toprak tahlil desteğinden faydalanabilmektedirler. “Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı”, ilimizde ve üniversitemiz bünyesinde yetkilendirilmiş olan ilk laboratuar olması açısından önem arz etmektedir. Bu laboratuarda çiftçilerimizin topraklarının tahlilleri yanında her türlü toprak-bitki analizleri ve değerlendirmeler yapılabilecektir. Şimdiye kadar ilimizde Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı olmadığından dolayı çiftçilerimiz, komşu illerdeki laboratuarlara topraklarını analiz için göndermekteydiler. Bundan böyle çiftçilerimiz ihtiyaçları olan toprak ve bitki analizlerini bu laboratuarda yaptırabilecekler, böylece zaman ve emek kaybı ortadan kalkacaktır denildi.
Açıklamada, “Yetkilendirilen bu laboratuarımızda; Analiz, Değerlendirme ve Onay bölümünde Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Demirkıran, Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir; Numune Analizlerinde Arş. Gör. Yasin Demir, Arş. Gör. Veysel Turan, Uzman Şükrü Bengü, Teknisyen Derya Özdemir ve Teknisyen Selma Kahya görev alacaklardır. Laboratuarda toprakların; Tekstür (Bünye), Kireç (CaCO3), Katyon Değişim Kapasitesi (KDK), Organik Madde (OM), pH, Elektriksel İletkenlik (EC), Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K) değerleri gibi analizler yapılmaktadır. Bingöl Üniversitesinin “Gelişimde Lider Üniversite” vizyonuna uygun olarak yetkilendirilen “Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı” sayesinde üniversitemizin bölgedeki bilimsel ve uygulama alanlarındaki etkinliği daha da artacaktır” ifadelerine yer verildi.