“Mustazaf” kelimesinin Kur'ani bir kavram olduğunu söyleyen Mustazaf-Der Bingöl Şube Başkanı Mehmet Şenlik, “Mustazaf” kavramı Kur'ani bir kavramdır. Kur'an-ı Kerim'in bir çok ayetinde geçen (Kasas-6, Nisa-75 gibi) bu terim, zayıf ve güçsüz bırakılmış, mağdur edilmiş halklar anlamına geldiğini belirterek, “Tabi cehalet saikasıyla bir çok Kur'an kavramına yabancılaştığımız gibi maalesef bu kavrama da yabancı kaldık. Bu nedenle bizler Mustazaflarla yani zayıf ve güçsüz bırakılmışlarla dayanışma içine girmek istedik. Bu ismi çok manalı bulduk. Zafiyete uğramış, imkânsızlık girdabında boğulmaya terk edilmiş Müslüman halkımıza tarihi misyonunu, manevi değerlerini, potansiyel zenginliğini ve yapabilirlik şuurunu bildirmek istedik” dedi.
BİNGÖL HALKININ TAKDİR VE TEVECCÜHLERİNİ KAZANDILARMerkezi Diyarbakır'da bulunan dernek, ilk şube olarak Bingöl'de 2005'te faaliyetlerine başladığını ifade eden Mustazaf Der Bingöl Şube Başkanı Şenlik, kurulduğu günden beri maddi ve manevi hizmetleriyle Bingöl halkının takdir ve teveccühlerini kazanan derneğin asıl amacı şu üç ana hususta toplandığını söyleyerek,“Birincisi olarak, Cehalete karşı marifet (İlim) meşalesiyle toplumu dini, içtimai, kültürel ve bilimsel alanlarda aydınlatmak. İkinci husus ise, fakirlikle mücadele. Bu noktada fakirliği gidermede muhtelif iş alanlarının oluşturulması, işsizlere iş bulunması, geçimini sağlayamayacak durumda olanların gıda, giyim ve ilaç gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak, Üçüncü ana maddemiz de, “İhtilaflara karşı ittifak” şiarıyla ayrılık ve düşmanlıkları gidermek, toplumsal birlik ve beraberliği temin etmektir” dedi.
FAKİR VE MUHTAÇ AİLELERE YARDIMZengin ile fakir, talebe ile ilim, ihtilaf ile çözüm arasında bir köprü işlevi gören Mustazaf- Der'in çalışmaları hakkında gazetemize bilgiler veren Şenlik, bu konuda ki çalışma stillerini şu şekilde açıkladı: “Yoksul aileleri ihtiyaç durumuna göre birinci, ikinci ve üçüncü derece diye kategorize etmek. Yapılan yardımları, gönüllü bağışları gıda kumanyaları olarak aylık, yıllık şeklinde ulaştırmak. Yine bu kapsamda yoksul aileler ve öğrenciler yararına kermesler düzenlemek. Ramazan ayı vesilesiyle mümkün oldukça ikinci ve üçüncü derecede ailelere de gıda yardımı ulaştırmak. Kurban Bayramlarında ise kurban bağışları vesilesiyle yüzlerce mutfağı et ikramıyla buluşturmak. Dernek şubemizin yardım faaliyetlerini sadece Bingöl iliyle sınırlandırmayıp il ve ülke sınırlarını aşmak. Yeryüzü coğrafyasında nerede bir mazlum, biçare, gözü yaşlı varsa karınca kararınca yarasına merhem olmak. Bu bağlamda Filistin'e çeşitli yardımlar, merkez şube vasıtasıyla nakdi olarak ulaşmıştır” ifadelerini kullandı..
KUTLU DOĞUM ETKİNLİĞİ 25 NİSAN'DA ŞEHİR STADYUMUNDADerneğin önemli etkinliklerinden biri de her yıl büyük bir coşku ile ihya edilen Kutlu Doğum programları olduğunu ifade eden Şenlik, Bu yıl beşincisi “ Peygamber Sevdalıları Platformu”nca tertiplenecek kutlu doğum etkinliği, önceki yıllarda on binlerin katılımıyla hoşluk, güzellik, ibadet havasında geçtiğini söyleyerek, “Bu etkinlik peygamber sevdalılarınca her yıl dört gözle beklenir olmuştur. “Peygamber Sevdalıları Platformu”nca etkinlik, bu yıl 25 Nisan'da şehir stadyumunda icra edilecektir. Bu vesileyle tüm halkımız, kutlu doğum etkinliğine davetlidir. İlki bu yıl başlayan bir uygulama çerçevesinde Ramazan ayının ruhuna uygun olarak dernek bünyesinde hayırsever insanımızın katkılarıyla iftar verilmiştir. Bir sıcak sofra etrafında insanları kaynaştırmayı hedeflemiştir. Böylesi kaynaşma ve bir araya gelme vesilelerini değerlendirme yönlü çalışmalarımız sürecektir” dedi.
YARDIM YAPARKEN KİMSENİN İDEOLOJİK FİKRİNE BAKMIYORUZYardım yaparken hiç kimsenin ideolojisine bakmadıklarını ifade eden Şenlik, “Dernek olarak düşüncesi ve hayat felsefesi ne olursa olsun, şu veya bu sebepten fakir düşmüş, yoksullukla pençeleşen, kentte veya köyde ikamet eden bütün ailelere belirli aralıklarla gıda, kömür ve kırtasiye yardımları yapmaktayız” dedi.
GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYORUZ Fakir ailelere ulaştırılan yardımlarda ihtiyaç sahiplerinin tespitinde hassasiyetle konu üzerinde durduklarını hatırlatan Şenlik, “Bizler bu yardımları rastgele ve ölçüsüz bir şekilde yapmıyoruz. Bilakis yardımları yaparken ilkeli ve ölçülü davranmaya dikkat ediyoruz. Derneğin yardım komisyonu üyelerince tespit edilen muhtaçların durumunu öğreniyoruz. Daha sonra, tespitini yaptığımız aileleri birinci dereceden ihtiyaç sahipleri, ikinci ve üçüncü dereceden ihtiyaç sahipleri olarak kategorilere ayırıyoruz. Yardım dağıtımında önceliği birinci dereceden durumu ağır olan ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. Yapacağımız yardımın miktarına göre, ikinci ve üçüncü dereceden ailelere de ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
ZENGİN VE FAKİR ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORUZ Şenlik, dernek olarak yaptıkları yardımlarda her yıl daha çok aileye ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, “Bu güne kadar derneğimize başvurup da formunu doldurduğumuz muhtaç ailelerin sayısı bini aşmıştır. Bu da ilimizde ne kadar fakir aile olduğunu gözler önüne sermektedir. İnşallah yardımsever halkımız bu konuda bizlere yardımcı olacak ve bizler de fakir ile zengin arasında köprü vazifesini görmeye devam edeceğiz. Bu sebeple bizler; zengin ile fakir arasında sağlam ve güvenilir bir köprü vazifesini görüyoruz. Hizmet ve yardım işini canı gönülden, aşk ve şevk ile yapmaya aday birçok üye ve gönüllümüz vardır. Yardımlarını müstahak yerlere ulaştırmak isteyen hayırsever ve yardımsever kişi ve kuruluşlar, gönül huzuruyla derneğimizi tercih edip nakdi veya ayni yardımlarını bize ulaştırabilirler. Bizler de bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Hatta dileyen hayırsever kardeşlerimiz, bizim aracılığımızla yapmak istedikleri yardım işinde üyelerimizle birlikte gezebilir, yardım ulaştırmaya çalıştığımız ailelerin durumunu ve yürüttüğümüz faaliyeti bizzat müşahede edebilirler” dedi.
TEŞEKKÜR ETTİŞenlik, “Gazeteniz vesilesiyle her faaliyetimizi sahiplenen, etkinliklerimize canı gönülden katılan vefakâr ve fedakâr Bingöl halkına ve gazeteniz yetkililerine teşekkür eder, sevgi ve şükranlarımızı sunarız” şeklinde konuştu.