Dün gece yarısı benzinin litre fiyatına 88 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1 lira 51 kuruş zam geldi. Kallavi zamların şoku atlatılmadan bu gece yarısı benzin ve motorine yeni zam geliyor. Bu zamlarla birlikte motorinin litre fiyatı 19 lirayı geçecek.
Artan fiyatlar karşısında zora giren toplu taşıma sektörü ise çaresiz. Bir yanda artan akaryakıt fiyatları ve maliyetler, bir yandan da vatandaşın içinde bulunduğu zor süreç. Zam yapılmazsa sektörün zararı büyüyecek, yapılırsa da vatandaş zorda kalacak.
Yaşanan gelişmeler üzerine görüşleri alınan Bingöl S.S. 18 Nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya, zamdan yana olmadıklarını ancak artan akaryakıt fiyatları karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade etti.
OTOBÜSLER PARA BASIYOR SANIYORLAR!
Her zam sonrası oluşan kamuoyu tepkilerine atıfta bulunan Kaya, halk otobüslerinin para bastığı algısının verdiği rahatsızlığı dile getirip; “Zamların önü arkası kesilmiyor. Sadece akaryakıt değil, bakım onarım, sigorta, yedek parça ve daha birçok konuda fiyatlar 2-3 katına çıkmış durumda. Aylık bir araç sahibine kalan miktar ise komik ve inanılamayacak kadar düşük. Ama insanlar, otobüslerin her ay on binlerce liralık kazanç sağladığını sanıyorlar. Oysa böyle bir şey yok. Keşke kazanılabilse.”
VATANDAŞA DA YAZIK!
Yakın geçmişte aylık ya da haftalık yaşanan akaryakıt zamlarının şimdilerde günlük, hatta saatlik geldiğini anlatan Kaya: “En son iki ay önce rayiç aldık. O zaman motorin 14 TL'ye çıkmıştı. Lakin aradan geçen kısa süre zarfından akaryakıt fiyatları 20 TL'ye dayandı. Zam yapılmazsa sektör batacak, yapılınca da vatandaş zora girecek. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Ekonomik buhran ortada. Yeni bir zam daha yapılırsa vatandaş gerçekten bu yükün altında ezilecek. Bir tek kişi değil ki? Bazı hanelerde 3-4 kişi günlük otobüs kullanıcısı. Haliyle yol parası yükünü kaldıramaz insanlarımız. Buna bir çare bulunmalı”
DEVLET DESTEĞİ OLMAZSA BU YÜKÜ KALDIRMAK İMKÂNSIZ!
“Zam, hem sektörel açıdan hem de vatandaş açısından zor. Peki, ne yapılmalı?” sorusuna “Devlet desteği devreye alınmalı” yanıtını veren Kaya, tüm yükü sektörün ya da vatandaşın omuzuna yüklemenin doğru olmayacağını vurguladı.
Kaya: “Zam yapılmasını elbette istemiyoruz ama bu şekilde de devam etmemiz imkânsız. Belediye ya da Valilik bu işe el atmalı. Yapılması gereken zam oranındaki farkı Belediye ya da Valilik üstlenirse, mevcut tarife devam eder, aylık taşınan toplam yolcu üzerinden farkı da ilgili kurumlar öderse bir nebze de olsa süreci sıkıntısız atlatma şansına sahip olabiliriz. Aksi halde zam kaçınılmaz olacağı gibi vatandaşın sırtındaki yük de katmerleşmiş olur” diye konuştu.
OTOBÜSLERİ BELEDİYEYE VERMEYE HAZIRIZ
Artan maliyetler ve yaşanan kriz sonucu Halk Otobüslerini satmayı hedeflediklerini ifade eden Kaya, daha önce paylaştığı öneriyi yineledi.
Kaya: “Kamuoyu her fırsatta belediye otobüsü olsun diyor. Biz de diyoruz ki, bizler bu yükün altında eziliyoruz. Belediye gelsin hazır tezgâhı alsın, işletmesine devam etsin. Otobüsleri belediyeye verelim, parasını da onların yapacağı ödeme takvimine göre versinler. Otobüsler Bingöl Belediyesi'nin olsun” şeklinde önerisini paylaştı.