Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesindeki belirsizlik hak sahiplerini tedirgin ediyor. Hak sahipleri, kamuoyunda projenin TOKİ'ye devredileceği yönünde söylentiler olduğunu söyledi. Belediye'nin kendilerine sunduğu projeyi kabul ettiklerini ve aynı projenin TOKİ veya başka bir firma tarafından uygulanmasının kendileri açısından bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyen hak sahipleri, kendilerine sunulan proje dışına çıkılması halinde yasal yollardan haklarını arayacaklarını söylediler.
Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hak sahiplerinden Ali Kaya; “Kültür mahallesinde kentsel dönüşüm adı altında evlerimizi yıktılar. Evlerimiz yıkarken de tehditle yıktılar. Falan tarihe kadar evlerinizi boşaltmazsanız hem elektrik hem de sularınızı keseriz dediler. En son Kültür mahallesinden ben çıktım. Benim evimin etrafını iş makinaları sardı, bu görüntüde var bende. Evimi iş makinaları sardı, ‘çıkmazsanız başınıza yıkarız.' Kabul ettik çıktık. Ama mevcut olan projeyi biz kabul ettik. Projelerini beğendik, bu projeyi yaparsanız kabulümüzdür dedik. Ama şimdi sağdan soldan duyuyoruz ki TOKİ'ye veriliyor. TOKİ'ye eğer aynı proje üzeri veriliyorsa bizim kabulümüzdür, aynı proje uygulanmazsa, proje değiştirilirse itiraz hakkımız doğar. Yasal yollarla hakkımızı arayacağız” şeklinde konuştu.
Kaya'nın açıklamasından satır başları şu şekilde:
PROJENİN DEVAM EDİP ETMEYECEĞİNİ ÖĞRENMEMİZ LAZIM
“Kültür mahallesi kentsel dönüşüm projesi 5. Etapta ihale edildi. Sözleşme yapılan firmalarda bellidir. Benim arsamın olduğu parselde birazda çalışma olmuş. Bu çalışma bizi tatmin etmiyor. 18 ay bize bir süre verdiler ve 12 ay kiranızı öderiz dediler. 18 ay bitti daha kimse bir kazma dahi vurmamış. Bu belirsizlik nereye kadar devam edecek. Projenin devam edip etmeyeceği veya ne aşamada bunu muhakkak öğrenmemiz lazım”
YAPAMAYACKLARSA, KENDİ ÇABAMIZLA YAPMAMIZA MÜSAADE ETSİNLER
‘‘Kiralarınızı ödeyeceğiz dediler. Kiralarımızı ödüyorlar. Benim iki katlı bir evim vardı. Birinin kirasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek, üç ayda bir diğerlerini ise Belediye ödeyecek. Geçen zaman içinde Belediye bize beş kuruş para ödemedi. Bunları toplumu ödeyecekler? Ödemeyeceklerse benimde onlara önerim; yapamıyorlarsa, beceremiyorlarsa ellerini çeksinler, biz kendi çabalarımızla, kendi bütçemizle iki üç kişi ortaklaşa Bingöl müteahhitlerini çağırarak kat karşılığı verelim. Bunu da yapmazlarsa kendilerinin ne yapacaklarını bilmemiz bizim hakkımızdır.''
SEÇİM BİTTİ, ÇALIŞMA BİTTİ!
‘‘Seçimden evvel geldiler, beş iş makinası koydular. Bunun seçim çalışması olduğunu ben bir vatandaş olarak bildim. Seçim bitti sandıklar açıldı. İş makinaları durdu, bir tane adam bile yok orada. Sorumlu olmadığı gibi, bekçi bile yok. Bu Belediye Başkanının sorunu mu? Hayır. Giden başkanın sorunu da değil. Size kentsel dönüşüm yapacağız dediler. Bizim köyümüz, evimiz bize iyiydi. Doğalgaz kapımın önünden geçiyordu, doğalgazımı çekerdim evime otururdum. Size daha güzelini yapacağız dediler. Daha güzeli bir tarafa ne yapacaklarını dahi bilmiyorlar. En kısa zamanda basın yoluyla bize ne olduğunun yanıtını versinler.''