Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Online Gazetesi'ne nezaket ziyaretinde bulundu.
Ziyaret esnasında Gazetemiz İmtiyaz Sahipleri Cemal Alimoğlu ve İbrahim Alimoğlu hazır bulunurken, Başkan Atalay, iki katlarda yüzde 60, üç katlarda ise yüzde 80 imzaların atıldığını söyledi.
Fiyatlandırmanın TOKİ tarafından yapıldığını belirten Başkan Atalay: “TOKİ burada fiyatlandırmayı yapar, fiyatı koyar daireyi satar. Bingöl Belediyesinin buradaki görevi koordinasyonu sağlamak, fiyatı tamamen belirleyen TOKİ. Biz vatandaşlarla zaman zaman toplantı yaptık, bunları belirledik vatandaşın taleplerini TOKİ'ye intikal ettirdik. Metrekareye Bin TL'nin dışında herhangi bir bedel ödeyemeyeceğini belirten TOKİ yetkilileri, Türkiye geneli en yüksek bedeli Bingöl'de ödediğini söylüyorlar. Dolayısıyla bizde bir şey diyemiyoruz. Bu şartlarda da iki katlıların yüzde 60'ı, yani nerdeyse 3'te 2'si imzaladı. Mahkemeye verenler daha yüksek bir bedel veya daha düşük bir bedel alabilirler. Şimdi burada yeni çıkan affet riski altındaki yapıların la kanunla bunu karıştırılmaması lazım bizim yaptığımız bir kentsel dönüşüm bu yasada çok önce başladığımız bir işlem bakanlar kurulu kararı da ondan önce onayladı. Dolayısıyla biz kentsel dönüşüm yapıyoruz, zaten burası affet riski altında 40 senelik yapılar yani dolayısıyla burada artık herkesin kendine düşen fedakârlığı yapıp bunu bir an önce imzalaması gerekir”
“Ev alma hakkı kalmıyor”
Mahkeme yolunu tutanların hak kaybına uğrayacaklarına dikkat çeken Atalay: “Mahkeme yolunu tutanlar, konut alma haklarında vazgeçmiş olacaklar, bu hakkı kaybetmiş olacaklar. Bizde bunun olmasını istemiyoruz. Özellikle bilinmesini istiyorum. Burada ev alma hakkı da kalmıyor. Yani iş mahkemeye intikal ettiği anda kişilerin daire alma hakkı kalmıyor. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok sonuçta kentsel dönüşümün prosedür şekli bu. TOKİ'nin verdiği değeri kazanmak için uzun bir süre uğraş verdik. Türkiye'nin hiçbir yerinde bu değeri kabul etmemişler. Vatandaş lehine yapmamız gereken ne varsa yaptık. Artık herkesin imza atması gerekiyor, imza atmayan 100 civarında insan var. Toplamda yüzde 80'in üzerinde imzalayan var. Bu konu Bingöl'ün olmazsa olmazıdır. 3'te 2'ye yakını imzalamış. Allah korusun burada bir deprem olduğunda bunun vebalini kim ödeyebilir. Bizde elimizden gelen her şeyi yaptık. TOKİ bu projeden kesinlikle kar etmiyor, biz hak sahiplerinden destek bekliyoruz. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bu konuda çok kararlıyız, geri adımımız söz konusu bile olamaz. Biz hemen yıkım ihalesini gerçekleştireceğiz. Kamulaştırma davalarını açacağız. TOKİ ihaleye hazırlanıyor. Bir taraftan yıkımlar yapılırken diğer taraftan ihale çıkılacak. Zaten vatandaşlara 15 Haziran'a kadar zaman vermiştik. Çoğunluk kararını vermiş durumda. Azınlık çoğunluğa uyar, kimsenin bir hak kaybı yok. Herkesin gözü önünde yapılan bir şey” dedi.
Yıkım tarihlerinin belli olmadığını vurgulayan Atalay, En kısa sürede yıkımların yapılabileceğini söyleyerek: “TOKİ'nin önünü açmak bizlere ve hak sahiplerine düşüyor” ifadelerini kullandı.
“Herkes her konuda uzman olamaz”
Altyapı ile ilgili açıklamalarda bulunan Atalay: “Proje standartlara uygun yapılmış, bizler bazı yerlerde bodrumları kurtarmak için revizyon yaptık. Bazı yerlerde vatandaşlar daha derine indiği için bu bodrumları kurtarmak adına ne yapabiliriz. Herkes her konuda uzman olamaz. Bu proje bir mühendislik işidir, kimse kalkıpta bu iş standartların dışındadır diyemez. Sonuçta İller Bankası bu işin otorite kurumudur. Şikâyetler gelebilir, bizlerde o şikâyetleri çözmek için çalışacağız. İller Bankası biz veya başkası istese de rastgele her işi kabul etmez. İşi uzmanına bırakmak gerekiyor” şeklinde konuştu.