‘Ev sahibi' olmak herkesin hayali ama ev sahibi olamayan kiracıların hayali de uygun bir ev kiralamak. Düzağaç bölgesi Recep Tayip Erdoğan Mahallesinde bulunan TOKİ konutları da, aynı olmasına rağmen ev sahipleri tarafından farklı rakamlarla kiraya verildi.
Mağduriyet bunun neresinde?
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen depremin ardından mağdur oldukları gerekçesiyle hak sahibi olan birçok kişi, konutlar tamamlandıktan sonra evlerini teslim aldı. O dönemlerde gerek siyasi partiler, gerekse şahıslar konutların fiyatını yüksek bulmuş, ödemelerin uzatılması hatta azaltılması yönünde taleplerde bulunmuş, konuyu başbakanlığa kadar taşımışlardı. Depremzede kimliğini kullanarak hak sahibi olan bu kişiler, ilginç bir tablo çizdi ve kendisinin oturması gereken evi kiraya verdi. Hem de uçuk rakamlarla. Peki, bu kişiler, evleri yıkıldığı veya hasar gördüğü gerekçesiyle sahip oldukları konutlarda neden ikamet etmiyorlar. Yapılan araştırmada, konutunu kiraya verenlerin deprem öncesinde hasar gören ve daha sonra güçlendirilen eski evlerinde ikamet ettiği, yâda yeni bir eve yapıp oraya yerleştiği ortaya çıkıyor. Birçok mağdur ailenin ise hale kiracı olarak yaşamını sürdürdüğü ise dikkatlerden kaçmıyor.
Konutlar ticarethane olarak görülüyor
İlk yılda 50 ila 100 YTL arasında değişen rakamlarla kiraya verilen TOKİ konutları, son 2 yılda 150 YTL ile 400 YTL arasında değişen rakamlarla kiraya verilmeye başlandı. Ev sahipleri tarafından aylık 176, yıllık 2 bin 112 YTL geri ödemesi yapılan konutlar, baş döndüren rakamlarla kiraya veriliyor. Konutlar aynı olmasına rağmen, farklı rakamlarla kiraya verilmesi de ayrı bir soru işareti. Evi yıkılan depremzedeler için yapılan konutlar, yüksek rakamlarla kiraya verilmesi, Konutların ticaret merkezine döndüğünün açık bir göstergesi. Nüfusun hızla artığı ve her yıl kırsal kesimden Bingöl'e yapılan göçler, memur atamalarının yapılması ile başlayan konut ihtiyacı, kiracıları zor durumda bırakırken, ev sahiplerinin de cebini sıcak tutuyor. Konutlar aynı mahallede, aynı alanda ve aynı metre kareye sahip olmasına rağmen, ev sahipleri istediği kişiye, istediği fiyata konutunu kiralıyor. Eski kiracılar ise yeni kiracılara göre daha avantajlı görünüyor. Eski kiracılar, yıllık yüzde 20 ila yüzde 40 arasında değişen rakamlarla kira artışından etkilenirken, yeni kiracılar da yeni fiyatlardan evleri kiralıyor. Yeni kiralardan en çok başka illerden gelen kamu çalışanları etkileniyor.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber