Venedik İstinaf Mahkemesi, Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu 58 yaşındaki Toğuç'la ilgili olarak İtalyan avukatların zorunlu ikamet koşuluyla salıverilme istemine ilişkin kararı bir sonraki duruşmaya erteledi.
Bugünkü duruşmada nöbetçi savcının, Hollanda vatandaşlığı da bulunan Toğuç hakkındaki iade talebinin değerlendirilmesi için zanlının cezaevinde tutulmasına gerek bulunmadığı, dolayısıyla salıverilmesinde sakınca olmayacağı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. İtalyan avukatlar da Türkiye'nin iade talebinin mahkeme tarafından değerlendirileceği süreçte Toğuç'un zorunlu ikamete tabi tutulmasının yeterli olacağını savunarak, müvekkillerinin salıverilmesi taleplerini bir kez daha yinelediler. Türkiye tarafından hazırlanan iade dosyasının mahkemeye ulaştığına dikkati çeken yargıç ise savcı ve avukatların taleplerini karara bağlama işlemini, tarihi önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni bir duruşmaya bıraktı.
Daha önce terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın da avukatlığını yapan Arturo Salerni, bugünkü duruşma çıkışında, 'Türkiye'nin iade dosyası mahkemeye ulaşmış durumda. Ancak bu dosyanın değerlendirilmesi hususunda müvekkilimizin cezaevinde bekletilmesinin şart olmadığına ilişkin kanaatimizi koruyoruz' dedi.
Salerni, 'Müvekkilimizin kaçma riski yok. Dolayısıyla mahkemenin belirleyeceği bir karakola belirli aralıklarla imza verme koşuluyla salıverilmesi pekala mümkündür. En kötü ihtimalle Türkiye'nin iade talebinin mahkeme tarafından karara bağlanacağı süreç zarfında kendisinin zorunlu ikamete tabi tutulması da yeterli olabilir. Savcı da bugünkü duruşmada Toğuç'un salıverilmesini istedi' diye konuştu.
Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı Toğuç, tatil için geldiği İtalya'da 18 Temmuzda Padova yakınlarındaki Albignasego beldesinde yakalanmıştı. Toğuç, o tarihten bu yana Padavo cezaevinde tutuluyor. Venedik İstinaf Mahkemesi, daha önce 23 ve 30 Temmuzda yapılan ilk iki duruşmada da Toğuç'un ihtiyati tutukluluk halinin devamını uygun görmüş, zanlının avukatlarının salıverilme talebini incelemeyi ise daha sonraki duruşmalara ertelemişti.
Toğuç, Türkiye'de bulunduğu dönemde 1991 yılında SHP'den milletvekili seçilmiş, daha sonra HEP'in kuruluşunda yer almıştı. HEP'in kapatılmasının ardından DEP'e geçen Toğuç, DEP'in 1994'te kapatılması ve dokunulmazlığının kalkmasının ardından tutuklanmamak için Avrupa'ya kaçan milletvekilleri arasında yer almıştı. 1994'ten bu yana, önce siyasi sığınma hakkı daha sonra vatandaşlık elde ettiği Hollanda'da yaşayan Toğuç, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu başkanlığı görevini de yürütüyor.
AA