Teknoloji her alanda olduğu gibi şehirlerde yaşayanlar için fabrikalarda 40 – 50 kişinin işini bir makine ile yapılması Anadolu'dan batıya gidip bilek gücü ile çalışanları etkilediği gibi köylü emekçisinin yaz aylarında en hareketli efsanelere konu olan işi tırpancılık da tarihe karışacak gibi.
TIRPANCILIK KUVVETLİ ADAMLARIN İŞİ İDİ
Çok değil 30 sene önce buğday davanda dövüldüğünde el makineleri ile saman ve buğday ayrılıyordu. Traktör ile beraber patos başladı makine durdu. Biçerdöver başladı patos bitti. Kırsal kesimlerde hayvancılıkla uğraşanların olmazsa olmazı kışlık ot biçmek için köyün en kuvvetli tırpancıları çalıştırmak için çok önceden söz alınırdı.
Adaklı bölgesinden Karaçubuk köyü tırpancıları ile meşhurdu. Bölgede henüz bahar dönemi bitmeden 10-15 tırpancı tırpanlarını alır, Diyarbakır Urfa gibi vilayetlere giderler ve yaklaşık 25-30 gün çalışırlardı. Geldiklerinde yine omuzlarında tırpanları ile yürüyerek köye gelirlerken çoluk çocuğa nafaka temin ederlerdi. Gelecekleri zamanı tahmin eden kadınlar, yol gözetlerdi. Gelirken şenlik havası oluşurdu. Sancak'tan Karaçubuk yaylasından köye iniş en az 20 km dir. Tepeden kalabalık tırpancıları gören çocuklar, annelerine müjdeler verir, babam geldi, tırpancılar geldi diye sevinirlerdi.
TIRPANCI BULAMIYORUZ
Geçen hafta Adaklı'dan Kiğı'ya giderken Akbinek köyünde yolun üst tarafında ve alt tarafta tarlada bir ses var, ve peşinde iki kişi otları topluyor. Makinayı çalıştıran rençber ve tarla sahibine; kolay gelsin, (Wera Kuvet be) dedikten sonra bu makinenin bir günde 10 tırpancının kestiği kadar ot kestiğini söylediler. Tarla sahibi Mehmet Resul Tüzün, eskiden 10 dönümlük bir tarlayı en az beş kişi gerekiyordu, bugünkü yevmiye ile beş yüz tl, yemek, içmek ve sigara dahil edersen baya masraflı olurdu. Bu makine ile bir kişi çalıştırıyoruz, saati 90 tl'dir. Bu daha ekonomiktir. Diğer taraftan tırpancı bulmak, işçi bulmak artı kolay değil diyerek mesleğin artık miadını doldurduğunu söyledi. (İLKHA)