KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2025 Cumartesi
°C

TGK: 'Basının Sorunlarını Birlikte Çözelim'

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TBMM Genel Kuruluna gelen 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile ilgili açıklamasında, başta dezenformasyon olmak üzere basının sorunlarının çözümü için ilgili kuruluşlarla ortak çalışma yapılmasını istedi.

TGK: `Basının Sorunlarını Birlikte Çözelim`
04 EKİM 2022 SALI 14:36
0
846
0
AA aa

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak Milletvekillerine, yasa teklifini “değiştirerek kabul etmeleri” çağrısında bulunan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Gazeteler Türkiye'nin sağduyusudur, özgür ve tarafsız haberciliğin teminatıdır. Mesleğimizin ve ülkemizin gerçekten ihtiyaç duyduğu dijital mecralara ilişkin düzenleme yapılarken, ülkemizin sağduyusu olan gazetelere, özellikle de yerel gazetelere darbe vurulmamalıdır.

“GAZETELERE DARBE VURULMADAN HABER SİTELERİ DESTEKLENMELİDİR”

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ile Adalet Komisyonu'nda görüşülen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geldi ve görüşülmeye başlanacak.

Türkiye'de basılı, görsel, işitsel ve elektronik habercilik genel bir mesleki düzenlemeye ihtiyaç duymaktadır. Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak defalarca dile getirdiğimiz mesleki sorunların bir bölümüne çözüm getirmektedir.

Yasa teklifi ile birlikte internet mecrasında görev yapan meslektaşlarımız “basın sektörü çalışanı, fikir işçisi” sayılaraközlük haklarına kavuşacaktır. Yazılı basında çalışan meslektaşlarımız gibi Basın Kartı alma hakkına kavuşacak, emeklilikte yıpranma hakkında yararlanacaklardır.

Yasa teklifi sayesinde internet mecrasında faaliyet gösteren basın kuruluşları da hak ettikleri şekilde desteklenecek, ekonomik anlamda can suyu sağlanacaktır.

Ancak, bu düzenlemeler yapılırken, gazetelerin payından kesinti yapılmamalı, teklifin ilgili maddeleri “gazetelere, özellikle de yerel gazetelere yani sağduyuya darbe vurulmadan”  internet haber sitelerinin desteklenmesi şeklinde düzenlenmelidir.

Şöyle ki; Kanun teklifinde yer alan 25. maddedeki “gazete veya internet haber sitesi” bölümü, mutlaka “gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirilmelidir. Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin, “Toplam muhammen bedeli elli bin Türk Lirasının altında" şeklinde değiştirilmesi, daha hakkaniyetli olacaktır. 27. maddedeki talebimiz ise, “gazetelerin en az ikisinde ve internet haber sitesinde” olarak düzenlenmesidir.

“DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EDİLMELİ”

Günümüzde, basın sektöründe fikir işçisi olarak çalışan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanabilmesi için, Basın Kartı şartı vardır. Bu şartın kaldırılarak 5953 sayılı yasaya tabi olmalarının yeterli sayılmasını öneriyoruz.  5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'un ilgili maddesi, “Bu Kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir” diyor. Bu tarif kapsamında görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanmasını, meslektaşlarımız adına talep ediyoruz.

Yasa teklifiyle, biz gazetecilerin kimlik kartı niteliğinde Basın Kartı'nın verildiği komisyona ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

Teklifin 14. Maddesine göre Basın Kartları Komisyonu'nun 9 üyesinden 5'i İletişim Başkanlığınca atanmaktadır. Gazetecilik Meslek Yasası çıkarılıncaya kadar, mevcut teklifin genişletilmesini ve Komisyonun geniş katılımlı olarak meslek örgütlerince belirlenmiş temsilcilerinden oluşmasını öneriyoruz.

Dezenformasyon; dünyanın ortak, önemli ve acil sorunlarından biridir. Dezenformasyon sadece iktidarların değil, iktidarı ve muhalefetiyle tüm ülkemizin sorunudur. Mutlaka mücadele edilmelidir.

Ancak, konu ile ilgili cezalandırmanın, yoruma açık ve somut olmayan gerekçelerle değil, Anayasa'ya ters düşülmeden düzenlenmesi gerekmektedir. Meslektaşlarımızı zor durumda bırakma ihtimali olan; “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı yeni bir suç oluşturulması, bizleri endişelendirmektedir. Yoruma açık olan bu düzenleme, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmalarının yolunu açabilecektir.

Bu açıklamalar doğrultusunda 29. maddenin üzerinde daha detaylı çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Basının sansürlenerek değil, özgürleşerek topluma ve demokrasiye katkı sağlayabileceğini hatırlatmak istiyoruz. Bu nedenle 29. Madde geri çekilmelidir.

“BASIN MESLEK KURULUŞLARININ HERHANGİ BİR GİZLİ AJANDASI YOKTUR VE ASLA OLMAYACAKTIR”

Öte yandan kamuoyu tarafından bilinmelidir ki; Yasa teklifinin Anayasaya uygun, özgürlükçü, gazetelerin kapanmasına neden olmayacak şekilde çıkması için verdiğimiz mücadelede TGK Yönetiminin ve TGK'yı oluşturan basın meslek kuruluşlarının herhangi bir gizli ajandası yoktur ve asla olmayacaktır.

Türkiye genelinde kurulu 9 Gazeteciler Federasyonu, 86 Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Meslek Örgütlerinin temsilcisi olarak bizlerin, herkese açık ajandamızdaki tek madde, basın özgürlüğüdür vebasın kuruluşları ile basın çalışanlarının verdiği “hayatta kalabilme mücadelesine” katkıda bulunmaktır.

Açıkladığımız tüm bu gerçekler ışığında, milletvekillerini sağduyulu davranmaya davet ediyor, Yasanın vurguladığımız değişiklikler yapılarak TBMM'den geçmesini bekliyoruz. Kamuoyunun bilgisine sunulur. Saygılarımızla.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2025
00:53
Devlet memurluğuna 35 yaş sınırı geliyor: Teklif TBMM`de
Devlet memurluğuna 35 yaş sınırı geliyor: Teklif TBMM'de
TBMM'ye sunulan teklif, kamuya girişte 35 yaş sınırı getirilmesiyle birlikte kamu yönetimi ve kamu personel sisteminde önemli değişiklikler içeriyor.
26.04.2025
00:23
Başkan Özturan`dan protokol tribünü ricası
Başkan Özturan'dan protokol tribünü ricası
12Bingölspor Kulübü Başkanı M.Engin Özturan, şampiyonluğun ilan edilmesi beklenen pazar günkü Batman Kayraspor maçında protokol tribünü talepleri için 'Lütfen anlayış gösterilsin' ricasında bulunurken, taraftara da 'Bingöl'e yakışır bir misafirperverlik gösterilmeli' çağrısında bulundu.
25.04.2025
17:36
Bingöl`de 58 işletmeye 3 milyon 600 bin liralık ceza!
Bingöl'de 58 işletmeye 3 milyon 600 bin liralık ceza!
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce gıda güvenliği kapsamında yürütülen denetimlerde 16 ayda 58 işletemeye 3 Milyon 594 Bin 112 Bin TL ceza yazıldı. İl Müdürlüğü, denetimlerin aralıksız süreceğini duyurdu.
25.04.2025
17:12
Bingöl`de zincirleme kaza: 6 yaralı
Bingöl'de zincirleme kaza: 6 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1'i ağır 6 kişi yaralandı. Bölgede uzun araç kuyrukları oluştu.
24.04.2025
17:48
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir evde yapılan aramada ruhsatsız silah ve çok sayıda fişek ele geçirildi.
24.04.2025
17:35
Bingöl`de haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerince haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın