KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Terzilik yok oluyor

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok meslek yok olmaya yüz tutarken; bunlardan en çok yok olmaya sürüklenen terzilik ise can çekişiyor. 1968 yılından beri Genç'te terzilik yapa Mahmut Terzi, artık paça dikmekten başka işlerinin kalmadığını söyledi. 

Terzilik yok oluyor
18 AĞUSTOS 2010 ÇARŞAMBA 08:36
0
2611
0
AA aa
O, 1968 yılından beri yani tam 42 yıldır terzilik yapıyor. Ömrünü bu mesleğe adayan Mahmut Terzi, yorgun düşmüş o usta 42 yıl boyunca kumaşa iğne salladı. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok meslek yok olmaya yüz tutarken, onun mesleği de önemini yitirmeye başladı. Terziliğin altın çağını yaşadığı dönemde Diyarbakır'dan Genç'e işçi getirdiğini ve çift vardiya halinde çalıştırdığı söyleyen Mahmut Terzi  "Gece gündüz iki vardiya halinde işçi çalıştırıyorduk ama yine de yetiştiremiyorduk" diyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bir dönemin en gözde mesleklerinden olan terzilik artık bitme noktasına geldi. Geçmiş yıllarda seçkin insanların sanatı öğrenmek için torpille çocuklarını çırak olarak verdiği terzilik, hazır giyim sektörünün hızla gelişmesi ve yaşanan ekonomik krizin etkisiyle eski dönemini arar oldu. 1968 yılından beri terzilik yaptığını anlatan Mahmut Terzi diye anılan Mahmut Dinler, mesleklerinin hazır giyimin artması ve tekstil ürünlerinin ucuz olması nedeniyle yok olma noktasına geldiğini belirtti.
Eskiden bayram öncesi çok yoğun olduklarını söyleyen Mahmut Terzi, "Yoğunluk olurdu. Gece gündüz çalışmak siparişleri bitirmek için çalışırdık. Şimdi ne bayram ne seyran sadece arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Ben terziliği öğrendiğim zaman ustamın yanında çok sayıda çırak vardı. Ben 4 yıl boyunca ustamın yanında çıraklık yaptım. Şimdi bu mesleği öğrenmek isteyen bile yok. Eski birikimlerimizle zoraki geçinebiliyoruz yoksa tamir işleri yapmakla bu dükkânın elektrik parası bile verilemez.

Vergiler, kira, elektrik, telefon, sosyal güvence, su parası derken kaç lira kazanıyorsun diye soran yok. Ama hazır giyim firmalarının çoğunluğu kalite ve işçilikten ziyade ucuz fiyatla maliyete yöneldikleri için ucuz ithal kumaşlardan elbise dikiyor. Konfeksiyonlarda 45- 50 TL'ye takım elbise satılır hale geldi. Bu fiyata bizler ancak pantolonunu dikeriz. Bu durumda vatandaşın büyük çoğunluğunu hazır elbise almaya yöneltiyor. Terzilere de pantolonunun paçasını düzeltmek kalıyor. Terzi esnafı dikimci olmaktan çıkarak tamiratçı konuma geldi” diye konuştu.
"Sadece bu saydıklarımı öde ondan sonra da geçin. Geçin geçinebilirsen" diyen Mahmut Terzi, “hazır giyim ve ülke ekonomisi bizim mesleğimizi bitirme noktasına getirdi. Giyimine çok önem veren veya vücut ölçüleri konfeksiyon ölçüleri ile çakışmayanlara bir de Safet abi gibi meraklılara elbise dikiyoruz. Ekmeğimizi tamir işleri ve pantolon paçası dikerek sağlıyoruz” ifadesini kullandı.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın