Sigara ve tütüne karşı uluslararası antlaşma imzalanması konusunu Dünya Sağlık Örgütünün gözetimi altında müzakere etmek için Cenevre'de toplanan sivil toplum kuruluşları(STK), sigara kaçakçılığının devasa boyutlarına dikkat çektiler ve devletlerin bu konuda on milyarlarca dolar kayıpta olduğuna işaret ettiler.
"Center for Public Integrity" adlı kuruluşa göre, sigara karaborsası, aralarında Taliban, El Kaide, Hizbullah veya Gerçek İRA gibi yarım düzine örgütün finansmanını sağlıyor.
Sigara karşıtı 350 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu uluslararası birliğe göre de, sigara kaçakçılığı, devletleri yaklaşık 40 milyar dolar vergi kaybına uğratıyor.
STK'lara göre, kaçak sigara üretilen büyük merkezler Çin, Paraguay ve Ukrayna'da bulunuyor. Çok uluslu yasadışı fabrikalar ve zayıf kontrol mekanizmaları, illegal satışlarda büyük rol oynuyor. Sigara kaçakçılığı uyuşturucu kaçakçılığıyla rekabet ediyor.
DSÖ'nün sigarayla mücadele amacıyla hazırladığı çerçeve sözleşmeyi genişletmeye yönelik müzakereler, Cenevre'de 5 temmuza kadar sürecek.