AK Parti Bingöl belediye Başkan adayı olarak Erdal Arıkan'ın açıklanmasının ardından gözler, AK Parti'nin Be3lediye Meclis ve İl Genel Meclis üyeliklerine çevrildi. Meclis üyeliklerinin siyasi yakınlıklara göre değil, liyakat esasına göre belirlenmesini isteyen seçmenler, önemli noktalara dikkat çekiyor. İşte seçmenlerin yorumlarından yapılan derlemeler ve beklentiler…
AHBAPLIK DEĞİL, LİYAKAT ESAS ALINMALI
Meclis üyeliği seçiminde bölgesel oy dağılımının siyaseten dikkate alınabileceğini ancak bu tercihlerde de yakınlık, akrabalık veya ahbaplığın değil liyakatin esas alınması gerektiğini aktaran seçmenlerin bu konudaki değerlendirmeleri şöyle;
“Farklı meslek guruplarından dürüst, çalışkan, güvenilir, adil ve kendi çıkarlarını memleketin çıkarlarının üstünde görmeyen kimselerin gelip Meclis üyeliği müracaatı yapmasını beklememeliler. Gerekiyorsa gidip kendileri teklif etmeliler. Dost, ahbap, akraba veya farklı bir bağ üzerinden iş bilmeyen, liyakati olmayan birileri getirilip Meclis Üyeliği listesine alınmamalı. Proje üretebilen, kaynakların doğru kullanılmasına katkıda bulunan bir Meclis oluşturulmaması durumunda, kaybeden Bingöl olacaktır. Siyasiler bu hususta gerçekten samimiyseler, seçmenin beklentisini, şehrin geleceğini dikkate alacaklardır. Değillerse, kendi istekleri ve beklentileri doğrultusunda bir liste oluşturacaklardır. Nitekim o liste, siyasilerin niyet ve beklentisinin işareti olacaktır.”
GEÇMİŞTEN DERS ALINMALI
Sadece belediye başkan adayı belirlemenin yeterli olmadığını, iyi bir kadroyla üreten bir belediyecilik anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen AK Partili seçmenler şu görüşleri aktarıyor;
“Geçmiş dönemlerdeki hataları, acı tecrübeleri görmek lazım. Başkan seçiliyor ama kadro kurulamadığı için tüm yük başkanda kalıyor, hizmet akışı ağırlaşıyor. Özellikle, sırf siyasi referansla Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturtulmamalıdır. Kendini ifade edemeyen, toplumda saygınlığı bulunmayan, kişisel ve yakın olduğu siyasinin veya çevresinin etkisiyle menfaat alanı yaratmaya çalışmayan kimseler bu makamlara getirilmemeli. İş bilen, çıkar peşinde koşmayan, proje odaklı yaklaşımlarla üretime yönelen ve kaynakları doğru kullanan bir ekip kurulmalı. Başkan yardımcılığı kadrosuna getirilen isimler başkanın yükünü almalı, yereldeki iş ve işlemleri takip etmeli, personelin etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak sorunların çözümünde etkin rol alabilmelidir. Meclis üyeleri de proje odaklı mesai harcamalı, yeni fikirler üzerinde destek olmalı, menfaat peşinde koşmamalı, şehrin geleceğinin doğru inşa edilmesinde yer almalıdır.”
LİSTELER BELİRLENDİ İDDİALARI
Belediye ve İl Genel Meclis Üyeliği için ortaya atılan “Listeler siyasiler ve yakınları tarafından belirlenmiş” iddialarının, başvuruda bulunmak isteyen ehil kişileri bu süreçten uzaklaştırdığına da dikkat çeken AK Partili seçmenler; “Hatırla ve yakınlıkla listelerin belirlendiği algısı son derece vahim bir durum. Şimdiden başkan yardımcılığı görevlerinin bile dağıtımının yapıldığı dedikoduları var. Siyasilerin bu yanlışa müsaade etmemesi gerekiyor. Herkes müracaatını yapmalı, liyakat sahibi olduğuna inanılan ve toplumda karşılık bulan isimler de ikna edilerek sürece dahil edilmeli. Bu sayede hem şeffaflık ilkesine bağlı kalınmış olunacak, hem de şaibelere yol verilmeyecek. Başarılı ve güçlü bir ekip kurmaktan uzak, tamamen siyasilerin kendilerini tatmin etme amacıyla oluşturulacak liste, şehrin geleceğine ihanet, seçmene hakarettir.”