Firmalar üretim ve ihracat modellerine göre stratejik gruplara ayrılacak. Arama konferansını organize eden İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Bu programla amacımız yeni nesil rekabet gücünün ortaya konulması. Sektörün mevcut potansiyelinin hazır aklını yeni akılla birleştirip ortak akıla ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu ile basın toplantısı düzenleyen Orakçıoğlu, sektörün önde gelen 50 temsilcisinin katıldığı arama konferansı hakkında bilgi verdi. Buna göre, Yeni Nesil Rekabet Oyunları Projesi Ağustos 2007 ile Şubat 2008 tarihleri arasında gerçekleşecek. Projenin hedefi, rekabet oyunlarını belirlemek, üyelere ve firmalara daha aktif destek vermek, kamuoyunda katılım için bilinç oluşturmak ve stratejik üretim gruplarına göre farklı yöntemler tasarlamak. Proje kapsamında 11 farklı model ortaya çıktı. Modeller arasında pazarlamadan marka için ürün tasarımına, Laleli ve Osmanbey piyasasının geliştirilmesinden üretim havzalarının oluşturulmasına kadar çeşitli seçenekler yer alıyor. Bu sistem özellikle mevcut durumunu geliştirmekte zorlanan firmalara yeni açılımlar ve işbirliklerinin sağlanmasını da öngörüyor. Toplantıya katılan tekstil ve hazır giyim perakendecilerinin önde gelenlerinden Collezione'nin yönetim kurulu başkanı Ekrem Akyiğit, firma olarak Türkiye'de belli bir noktaya geldiklerini belirterek, "Bu proje bizim yeni açılımlar yapmamızı sağlayacak." dedi. Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu, proje kapsamında Türkiye'nin Uzakdoğu ve Batı Avrupa ile rekabet durumunun da ortaya çıkarıldığını anlattı. Buna göre, Türkiye teslim süresi, kalite, çabuk cevap, ürün çeşitliliği, ödeme koşulları gibi alanlarda Uzakdoğu'nun önünde yer alıyor. Batı Avrupa'ya göre incelendiğinde kalite, tasarım ve koleksiyon yapabilme, nitelikli iş gücü, çevre ve sosyal sorumluluk alanlarında Türk tekstilciler biraz daha geri durumda. İTKİB Başkanı Orakçıoğlu, Türkiye'nin tekstilde AB'nin en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke konumunda olduğunu kaydetti. Orakçıoğlu'nun verdiği bilgiye göre Türkiye, Avrupa Birliği tekstil sektöründe miktar bakımından yüzde 12, değer bakımından yüzde 15'lik paya sahip.
Çin ipliğine damping soruşturması açıldı
Türk tekstilcileri Çinli meslektaşlarıyla rekabete hazırlanırken Çin menşeli iplikler için damping soruşturması açıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, yerli iplik üreticisi Sifaş Sentetik İplik Fabrikası'nın başvurusu üzerine Çin'den ithal edilen iplikler hakkında damping soruşturması başlattı. İncelemede, şikayete konu ürün ithalatının hem mutlak olarak hem de yurtiçi tüketime oranla 2004 yılından bu yana sürekli arttığı belirlendi. Bu yılın ocak-haziran dönemi itibarıyla ithalatta 2004'e göre 11 bin 887 kat artış olduğu dikkati çekti. Yerli üreticilerin 2004 yılında yüzde 70,41 olan pazar payı, bu yıl ilk altı ayda yüzde 56,99'a geriledi.
Zaman