KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Aralık 2024 Perşembe
°C

Teflon tavalardaki tehlikenin farkında mısınız?

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Selma Akalın, hayvanlar üzerindeki deneylerin teflonda bulunan bazı maddelerin troid hastalıkları ile ilişkili olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Teflon tavalardaki tehlikenin farkında mısınız?
17 EKİM 2010 PAZAR 12:49
0
5544
0
AA aa

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen 32'nci Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi Belek'te devam ediyor. Kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısına Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Akalın, Prof. Dr. İlhan Satman, Prof. Dr. Faruk Alagöl, Prof. Dr. Sevim Güllü, Prof. Dr. Göksun Ayvaz, Prof. Dr. Tümay Sözen katıldı.

-''SU İÇSEM YARIYOR DİYEN'' HASTA HAKLI MI?-

Dernek Başkanı Selma Akalın, son yıllarda çevre kirliliğinin insan sağlığı ve hormonal denge üzerindeki etkilerini değerlendirdiklerini belirterek, çeşitli gıdaların saklandığı kapların metabolik etkileri üzerine çalışma yaptıklarını ifade etti. Kullanılan çeşitli kimyasalların metabolizmayı ve endokrin organlarının fonksiyonlarını bozduğunu kaydeden Prof. Dr. Akalın, şu bilgileri verdi:

''Gıda kaplarındaki bisphenol A maddesi batılı ülkelerde yasaklanma aşamasındadır. 'Su içsem yarıyor' diyen hastalarımız acaba haklı mıdır? Yine sıvı sabunlar ve bazı el sabunları dahil çeşitli maddelerde bulunan triclosan sulara karıştığı zaman 40 yıl kalıcı olabilmektedir. Teflonda bulunan bazı maddelerin troid hastalıkları ile ilişkili olabileceği hayvan deneyleri ile gösterilmektedir.''

Akalın, son yıllarda halkın çeşitli destek maddelerini gelişi güzel kullandığını, bilimsel gerçeklikten uzak ''York Testi'' gibi alternatif tanı yöntemlerinin sıkça kullanıldığını belirterek, ''Bilimsellikten uzak, ilaç değeri olmayan, maddelerin kullanılması, ekonomik yükün yanı sıra toksik etkileri nedeniyle hasta sağlığı açısında da zararlı. Karaciğer yetmezliği nedeniyle kaybedilen vakalarla karşılaşıyoruz'' dedi.

Akalın, dozunun ve içeriğinin belirtilmediği, yan etkileri belli olmayan maddeleri gelişigüzel kullanmanın sağlık açısından zararlı olduğunu belirtti.

-ZEKİ NESİL İÇİN İYOT-

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Güllü de, 'Türkiye'de tiroid kanseri sıklığının arttığı yönünde bir ''şehir efsanesinin'' dolaştığını belirterek, buna ilişkin herhangi bilimsel veri olmadığını vurguladı. Güllü, ''Hastaların paniğe sürüklenip, küçük modüller yüzünden ameliyathaneye gittiği görüyoruz. 3-5 milimetrelik modüller için ameliyat olan hastalar var'' diye konuştu.

Güllü, Türkiye'de 1999 yılından itibaren tuzun iyotlanmaya başladığını belirterek,iyotun önemini vurguladı.

Güllü, ''Hashimoto tirodi sonucu bir iyot yasaklama kampanyası ortaya çıktı. Neredeyse deniz kenarında yaşamayı yasaklayacaklar. İyot yasaklaması sadece çok özel durumlarda olabilir. İyot eksikliği zeka gelişimiyle birebir ilişkilidir. Bebeklikten itibaren az iyot alımı 5-7 birim daha düşük IQ'ya neden oluyor. Daha sağlıklı ve zeki bir nesil için iyotlu tuz gerekli'' diye konuştu.

-OSTEOPOROZ ERKEKTE DE GÖRÜLÜYOR-

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Osteoporoz ve diğer Metabolik Kemik Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tümay Sözen de kadınlarda menopozla birlikte östrojen hormonunun azalması sonucu kemik kaybının arttığını belirterek, osteoporozun kadın hastalığı olmadığını kaydetti. Tümay Sözen, ''Osteoporoz, yaş ilerledikçe hem kadını hem erkeği etkileyen hastalıktır'' dedi.

Tümay, güçlü kemikler için kalsiyumun önemini vurgularken, bunun için süt ve süt ürünlerinin çocukluktan başlayarak ilerleyen yaşlarda da sık tüketilmesini önerdi. Sözen, fast food tarzı yiyecek ve içeceklerden kemikte kalsiyum depolanmasına engel olduğu için uzak durulması gerektiğini kaydetti. Sözen, son yıllarda dünyada kemiklerde kalsiyumun emilimini sağlayan Vitamin D yetmezliğinin ortaya çıktığını belirterek, ''Vitamin D hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Vitamin D güneş ışıklarıyla deride üretilebiliyor. Bırakın güneş ışığı cildinize temas etsin'' diye konuştu.

-MENÜLERE KALORİ MİKTARI-

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi, kongre sekreteri Prof. Dr. İlhan Satman, diyabetin son yıllardaki beslenme biçimi ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle arttığını belirtti. Satman, ''Araştırmalarda kendisini hareketsiz olarak belirtenlerin yüzde 20'si, kendisini hareketli olarak tanımlayanların ise yüzde 10'u diyabet hastası. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren hareket yapmanın önemini anlatmamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevelansı çalışmasını Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile değerlendirdiklerini anlatan Satman, ''Araştırma sonuçları Sağlık Bakanı Akdağ tarafından büyük bir dikkatle incelendi. Akdağ ile neler yapılabilmesi gerektiğini enine boyuna tartıştık. Bakanlık bu araştırmaya sahip çıktı ve neler yapılabilmesi konusunda bizim fikirlerimizi aldı'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın metabolik hastalıkların önlenmesi konusunda irade bildirdiğini söyleşen Satman, ''Bakan Akdağ ile bazı önlemler de konuştuk. Mesela restoranlarda menüdeki yemek tarifelerinin yanına kalori miktarını yazmak, okulların kantinlerinin düzene girmesi, okullarda hamburger gibi fast food gibi yiyeceklere yönelik yaptırımlar gündeme geldi'' dedi.

-TÜYLENME AKDENİZ IRKINDA FAZLA-

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Göksun Ayvaz ise, erkeklerde yumurtalık fonksiyon problemlerinin daha çok ergenlik çağında ortaya çıktığını, ancak ailelerin çocuklarını doktora götürmemesi nedeniyle teşhis ve tedavi edilemediğini belirtti. Ayvaz şöyle devam etti:

''Erkek çocuğunun erkeklik gelişiminin çok da iyi olmadığını etrafa göstermeme gayesiyle saklanan bir olgu bu. Erkeklik, testis problemlerinin tanısı daha çok askerlik sırasında yapılan muayenelerde konuluyor. Askeri hastanelerde yumurtalık fonksiyonu problemi hastası popülasyonu fazladır. 13-14 yaşlarda ergenlik belirtilerinin olmadığının fark edildiği zaman erkek ve kız çocuklarının mutlaka doktora götürülmesi gerekiyor.''

Kadınların tüylenme problemiyle doktora başvurduğunu belirten Ayvaz, şu bilgileri verdi:

''Tüylenme ırka göre değişir. Akdeniz ırkında tüylülük daha fazladır ama kuzey Avrupa ülkelerinde daha azdır. Belli bir seviyeye geçtikten sonra hastalık anlamına da gelebiliyor. Mutlaka altında yatan bir neden var mıdır yok mudur diye araştırılması gerekiyor. Altta yatan nedenler daha çok endokrinolojik problemler oluyor. Bizde tüylenme fazlalığı olan genç kızlar ya cildiyeye ya da kadın doğuma gider. Kadın doğumun ilgilendiği yumurtalar bu işin sadece bir kısmını oluşturuyor.''

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2024
13:30
Hülakü`dan usta öğretici çıkışı!
Hülakü'dan usta öğretici çıkışı! 'Derhâl bu hukuksuzluğa son verilmeli'
'Çalıştığı dönemde bile usta öğreticilik özlük hakları tam anlamıyla verilmemiş, maaşları asgari yaşam düzeyi olarak belirlenen asgari ücretin altında bırakılmış ve sigortaları tam yatırılmamıştır' diyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü: 'Derhâl bu hukuksuzluğa son verilmeli, gerekli bütçe desteği sağlanarak usta öğreticilerin mesleklerine devam etmesi sağlanmalıdır.'
26.12.2024
13:00
TBMM`de kabul edildi: 400 bin kişinin borcu silindi!
TBMM'de kabul edildi: 400 bin kişinin borcu silindi!
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle, 2015 yılı öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları faizsiz bir şekilde silinecek. Bu karar sayesinde, yaklaşık 2 milyar TL tutarındaki borç yükü tamamen ortadan kalkacak.
26.12.2024
12:15
Bingöl`de bu mahalleler 6 saat elektriksiz kalacak
Bingöl'de bu mahalleler 6 saat elektriksiz kalacak
Bingöl Valiliği, kesintinin 28 Aralık 2024 günü 00:30-06:30 saatleri arasında yapılacağını bildirip vatandaşları tedbir konusunda uyardı!
26.12.2024
11:58
Bingöl`de İkinci Yenidoğan Sempozyumu
Bingöl'de İkinci Yenidoğan Sempozyumu
Tıbbi zorunluluk dışında anne adaylarını normal doğuma teşvik ettiklerini belirten Tatlı: 'Bingöl Devlet Hastanemize bebek dostu hastane unvanını kazandırdık, kısa süre içerisinde de anne dostu hastane unvanını kazandırmış olacağız. Tüm ilçe devlet hastanelerimize de gebe okulları açıyoruz.'
25.12.2024
17:28
Bingöl`de Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı düzenlendi
Bingöl'de Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı düzenlendi
Bingöl'de önemli bir organizasyonun gerçekleştirilmesi için bulunduğu girişimlere değinen Rektör Çelik: 'Teknofest'in Bingöl'de düzenlenmesi için BAYKAR grubu ile önemli bir iş birliği sağladığımızı ve bu konuda ciddi adımlar attığımızı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum' dedi.
25.12.2024
17:08
Bingöl`de aranan 6 şüpheli yakalandı! 1 tutuklama
Bingöl'de aranan 6 şüpheli yakalandı! 1 tutuklama
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, çeşitli tür ve miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirilirken aranan 6 şüpheli ise yakalandı. Şüphelilerden 16 yıl hapis cezası bulunan biri ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın