Bingöl Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Şubat ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilen Elektronik denetleme sistemi (TEDES) projesinde ihale aşamasına geçildi.
Şartname hazırlanıp proje ihale edildikten sonra İl Emniyet Müdürlüğü'nün belirleyeceği alanlarda sistem kurulacak ve 7/24 denetim sağlanacak. Sürücülerin, emniyet şeridi ihlali, hız ihlali, kırmızı ışık ihlali ve park ihlali yapmaları durumunda kesilecek cezadan belediye yüzde 30 pay alacak.
BARAKAZİ: “TEDES'E ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”
Şartname hazırlık sürecinin devam ettiğini belirten Bingöl Belediyesi Başkanı Yücel Barakazi, “Emniyet Müdürlüğümüz ile görüşmelerimizi yaptık ve ihale süreci çalışmalarına başladık. Şartname hazırlandıktan hemen sonra ihaleye çıkacağız ve projeyi gerçekleştireceğiz. TEDES'e çok ihtiyacımız var, bu sistem kurulduktan sonra şehir trafiği büyük oranda düzelmiş olacak” dedi.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde uygunsuz şekilde araç parklarının önlenmiş olacağını belirten Barakazi, şunları söyledi: “Uygunsuz araç parklarına cezai işlemler artık bu sistem üzerinden otomatik olarak yapılacak. Çarşıda gezindiğimizde görüyoruz, Genç Caddesi üzerinde uygunsuz bir şekilde çift taraflı araç parkları yapılıyor. Bu sistem trafiğin yoğun olduğu alanlar başta olmak üzere kavşak noktaları ve sistemin kurulduğu her noktayı düzenlemiş olacak. TEDES sistemiyle cezai işlemler otomatik olarak yapılacak ama biz cezadan yana da değiliz. Sürücülerimiz ve esnaflarımızın işgal konusunda duyarlı olması gerekiyor. Temizlik işleri ve kaldırım işgalleri başta olmak üzere birçok noktada cezai işlemler uygulamak zorunda kalıyoruz. Ceza uygulanmadan önce özellikle kahvehaneler başta olmak üzere kaldırımları işgal eden işletmelerimizi defalarca sözlü olarak uyarıyoruz. Bir noktadan sonra cezai işlem uygulamak zorunda kalıyoruz.”
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Bingöl'ün kültürel değişime ihtiyaç duyduğunu belirten Barakazi, “Hepimizin el ele vererek bu kültürel değişimi, dönüşümü sağlama noktasında bir şeyler yapmamız gerekiyor. Temizlik, imar, çevre, işgaller ve birçok alanda kültürel sorunlar yaşıyoruz. Örneğin işgaller konusunda sadece bu sene 200'ün üzerinde tel sökmüşüz. Şahsın veya kamunun arazileri tel örgülerle çevrelenerek işgal edilmeye çalışıyor. Bu sorun geçen seneye oranla daha da artmış durumda. İlimize ve insanımıza zarar verebilecek tüm kültürel alışkanlıkları bertaraf etmemiz gerekiyor. Maalesef kültürel problemler Bingöl'ümüzün en temel sorunları arasında yer alıyor ve biz bunların örneklerini çok fazla görüyor, yaşıyoruz. Her sorunu cezayla halledemeyiz, ben diyorum ki bu kültürel değişimi dönüşümü biraz da olsa gerçekleştirelim. Ben ceza uygulandığında çok üzülüyorum ama defalarca uyarı yapılmasına rağmen, kurallara uyulmadığında ve işler bir aşamaya gelindiğinde mecburen cezai işlemlere başvurmak zorunda kalıyoruz.