Tedavi yardımına ilişkin uygulama talimatıyla, geri ödeme kurumları arasında uygulama birliğinin sağlanması ve oluşabilecek tereddütleri gidermek bakımından bedeli ödenecek olan ilaçların reçetelenmesi ve geri ödeme esaslarının yeniden düzenlendi.
Yeni düzenleme ile "reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı" başlıklı maddedeki "10 günlük doz" miktarı "7 günlük doza" düşürüldü. Buna göre, ayakta yapılan tedvilerde, belirlenen bazı durumlar dışında, reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacak. İlacın 7 günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu da belirtilecek.
İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, 7 günlük tedavi dozundan fazla ise, bu ilaç bir kutu olarak verilecek. Antibiyotiklerin 10 gün süreyle kullanımı gerekiyorsa, reçetede kutu adedinin yanında yazıyla, konulan teşhis ve "10 günlük" ifadesi yazılacak. Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar listesinde yer almakla birlikte, uzun süreli kullanımı sağlık kurulu raporuyla tevsik edilen ilaçlarda, "menopoz ve disfonksiyonel uterin kanamalarda rapor aranmaksızın, en fazla 3 aylık tedavi dozu yazılabilecek.
Yanık tedavilerinde kullanılan ilaçlarda ve yalnız dermatoloji uzmanlarınca reçelenebilecek oral retinoidlerde, ameliyat sonrasında taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelerde" en fazla bir aylık dozda yazılabilecek.
Ayaktan yapılacak radyolojik tetkikler için kullanılacak tüm iyonik ve noniyonik radoopak maddelerden katkı payı alınmayacak. Reçeteye ön tanı ve istenilen tetkik, ilgili hekim tarafından yazılıp imzalanacak. Düzenlemeye göre, hayati önemi hazi olan botulismus serumu gibi zehirlenmelerde kullanılan antidotlar (panzehirler) hekim tarafından hastanın reçetesine yazıldığında, sağlık kurulu raporu aranmaksızın, bedellerinin tamamı hastanın kurumunca ödenecek.
HABER7