Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Samet Tatlı, Bingöl'de faaliyet gösteren basın temsilcileriyle bir araya gelip, Sağlık Bakanlığı'nca hayata geçirilen Aile Hekimliği Yeni Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakanlık tarafından hayata geçirilen düzenlemenin kamuoyuna farklı yansıtılması nedeniyle bazı konulara açıklık getirme zaruriyeti doğduğunu belirten Tatlı, yeni düzenlemelerin aile hekimliği sistemini daha etkin ve verimli hale getireceğini belirterek hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşların memnuniyetini artırmayı hedeflediğini ifade etti.
Özellikle bazı kesimlerin bilinçli olarak yapılan düzenlemeleri çarpıtıp topluma servis etme gayretinde olduğunu vurgulayan İl Müdürü Tatlı, yapılan düzenlemenin sağlık hizmetlerinde verimliliği ve sağlık hizmetlerinin toplumun her kesimine yayılmasını hedeflediğini, hem halk sağlığını hem de çalışan memnuniyetini ön plana çıkardığını belirtti.
“Akılcı İlaç Kullanımı Teşvik Ediliyor”
Tatlı, yönetmelikte yer alan düzenlemelerden birinin de akılcı ilaç kullanımı olduğunu belirtti. Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımının ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Tatlı,
“Yeni yönetmelikle aile hekimlerimizin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale edilmiyor. İlaç yazma özgürlükleri tamamen korunuyor ancak akılcı ilaç kullanımı teşvik ediliyor. Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek, halk sağlığını korumanın bir gereğidir. Antibiyotikler bilinçsiz kullanılınca ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yarım kalan bir antibiyotik tedavisi sonucunda bakteriler direnç oluşturuyor ve vücuda daha hızlı zarar verebiliyor. Biz aile hekimlerine antibiyotik yazmayı yasaklamıyoruz. Sadece bilinçli kullanımının mümkün olmadığı durumlarda yazılmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü o tür kullanım faydadan çok zarar verir” dedi.
“Aile Hekimleri ve Hastalar Daha Fazla Desteklenecek”
Yeni yönetmeliğin aile hekimleri ile hastalar arasındaki bağı güçlendireceğini dile getiren Tatlı, teşvik sisteminin de bu doğrultuda yeniden düzenlendiğini söyledi.
Yönetmelikle, kayıtlı nüfusa göre belirlenen hedeflere ulaşan aile hekimlerine ek teşvik ödemeleri yapılacağını kaydederek,
“Bu düzenlemelerle hekimlerimizin motivasyonunu artırmayı ve sağlık sistemimizdeki yükü daha dengeli bir şekilde dağıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Sağlıkta değer bazlı yaklaşım”
Aile hekimliği sistemine yönelik yapılan bu iyileştirmelerin, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik bir adım olduğunu aktaran Tatlı;
“Hekim başına düşen hasta sayısını azalttık ve teşvik miktarlarını artırdık. Kronik hastalık takibi ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden daha etkin faydalanmasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Aile Hekimliği Sistemi'nin büyük öneme sahip olduğunu belirterek birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüteceklerinin altını çizdi.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, erken tanı ve tedavi ile hastaların kronik problemlerle karşılaşmadan sağlığına kavuşabilecek önlemler içerdiğini belirten Tatlı;
“Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık hizmetlerini teşvik eden uygulamalar hayata geçirildi. Bakanlık, bu kapsamda kronik hastalık takibinin yapılmasını, birinci basamak sağlık hizmetleri ile takip etmeyi öngörüyor. Böylece erken tanı ve tedavi ile ikinci basamak sağlık hizmetlerine ulaşmaya gerek kalmadan birçok hastanın tedavisi sağlanmış olacak” dedi.