Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan ve nesli tükenmekte olan taş değirmenler, günümüzün teknolojik değirmenleri ve modern un fabrikalarına inat direnmeye devam ediyor. Teknolojinin ilerlemesi ve modern buğday üreticilerinin çıkmasıyla birlikte taş değirmenlerin sayısı yok olmak üzere.
İlçenin Yenişehir Mahallesi'nde yaklaşık 20 yıl taş değirmeni işleten Şaban Şavlı, “Taş değirmenin bakımının diğer değirmenlere oranla zor olması ve diğer öğütücüler gibi seri olmamasından dolayı günümüzde tercih edilmediğini belirtti. Şavlı, taş değirmenlerinin en önemli özelliğinin buğdayı ezerek, kepekli un haline getirmek olduğunu belirterek, "İnsanlar günümüzde beyaz unu tercih ediyor, halbuki insanların sağlıklı olarak beslenmeleri açısında kepekli unun büyük önemi var. Taş değirmenler sayesinde kepekli un elde edebiliyoruz" dedi.
Taş değirmenlerin tarihi hakkında bilgi veren Şavlı, "Kol gücüyle çalışan ilk değirmenlerin yerini zamanla rüzgar gücüyle çalışan yel değirmenleri, sonra su değirmenleri, ardından da elektrikli değirmenler aldı. 1 saatte 6 torba buğday öğütebiliyor. Elektrikli değirmenler seri ve zahmetsiz; fakat elektrik fiyatları çok pahalı olduğundan dolayı ilçede bulunan taş değirmenler kapanmanın eşiğine geldi" dedi.