Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (Bingöl TSO) öncülüğünde yapılan ve Fırat Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilen “Bingöl Sanayi Sektörü Mevcut Durum Analizi ve 2023 Stratejik Vizyonu” projesi MÜSİAD Bingöl Şubesinde yapılan toplantıda değerlendirildi.
Toplantıya MÜSİAD Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Kuralay, Yönetim Kurulu Üyeleri Yunus Yiğit, Hakim Değişgeç ve Sadullah Dargın ile Proje Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, Bingöl TSO Akademik Danışmanı Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, Proje Bağımsız Danışmanı Doç. Dr. Abdulvahap Baydaş ve Bingöl TSO Genel Sekreteri Dr. Hakan Başbozkurt katıldı.
Bingöl Sanayi Sektörlerinin Stratejik Vizyonu çalışmasında, öncü sanayi sektörlerinin rekabetçilik stratejilerinin belirlenmesinde nelerin dikkate alındığı ve bunların MÜSİAD üyeleriyle değerlendirildiği toplantıda, öne çıkan sektörlerle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Verimli geçen toplantıda Bingöl İli için yapılabilecek somut projeler üzerinde karşılıklı görüşler müzakere edildi.
“ASIL POTANSİYELİMİZ HAYVANCILIKTIR”
Toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Fatih Kuralay, “Her ne kadar hazır giyim ve tekstil alanı için ilimizde Tekstilkent kurulması bu sektöre bir ivme kazandıracaksa da, ilimizin asıl potansiyeli hayvancılık ve buna bağlı sektörlerin olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle yapılan çalışmanın önemli olduğunu ve ortaya konan vizyonun ilimizin kalkınmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Projede emeği geçen herkese MÜSİAD Bingöl şubesi adına şükranlarımı sunuyorum. Bingöl MÜSİAD şubesi olarak hayvancılıkta süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ve buna bağlı alt sektörlerle ilgili rol model çalışmalarda öncülük yapabileceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.
TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRİLMELİ!
Fikir alış veriyle devam eden toplantıda, projenin vizyon ve stratejilerin Bingöl gerçeğini ortaya koyduğu ancak yatırımların yapılabilmesi için özellikle arazi sorununun çözülmesi, ürün bazlı sektörel teşviklerin hayata geçirilmesi, havza bazlı kırsal kalkınmanın yaygınlaştırılması, kümeleme yaklaşımına bağlı master plan ve fizibilite çalışmaların tamamlanması gerektiği dile getirildi.
Özellikle hayvancılığa bağlı sanayi sektörlerinden süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, arıcılık, gıda işleme sektörlerinin Bingöl'ün gelişmesinde büyük oranda rol oynayacağı, istihdama katkı sağlayacağı ve ihracat potansiyellerini arttıracağı vurgulandı.