Tarımsal sanayi ve entegrasyon sürecinin güçlendirilmesi ve tarım ürünlerinin işlenmesi-paketlenmesi ile ilgili 81 ili kapsayan 5. Etap Proje teklifi tebliğinin yayınlandığını belirten Proje Uzmanı Cuma Karaarslan, şirket,kooperatif ve ortaklıkların kurularak başvuru yapabileceğini belirterek, yeni yatırım, mevcut yatırımların kapasite gelişimi, yarım kalmış tesis tamamlama alanlarında başvuru yapılabileceğini kaydetti.
Tebliğin 30 Ekim'de resmi gazetede yayınlandığını belirten Karaarslan, tebliğ yayınından itibaren 60 gün süre içinde projelerin hazırlanıp sunulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Bingöl'ün bu kapsamda doğru yatırımlarla yararlandırılmayla kırsal ve tarımsal nüfusun gelir artışı, ürün entegrasyonu sonucu sanayi potansiyelinin oluşacağını belirten Karaarslan, yapılacak yatırımların AB ve Ulusal Kaynaklardan desteklerin devam edeceğini de hatırlattı.
‘Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması kapsamında 5. etap tebliği az gelişmiş ve yerel ürün potansiyeli olan bölgelerde önemli katkılar sağlayacaktır' diyen ve ekonomik yatırımlar kapsamında 500 Bin TL'lik yatırımların destekleneceğini belerten Karaarslan, bu kapsamda yüzde 50 hibe desteğinin verileceğini söyledi.
Karaarslan, tebliğ kapsamında yayınlanan konuları şöyle açıkladı.
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı konuları
Program, tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi ile ilgili aşağıdaki konuları kapsar.
a) Ekonomik yatırımlar,
b) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları.
Ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konuları
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar,
Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar.
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmez. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmez.
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, mevcut sulama tesislerinin mutlaka daha önceden planlama ve fizibilite raporları oluşturulmalı, projelendirilmeli, başvuru tarihinden önce suyun kullanımına yönelik olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden uygun görüş alınmalı ve proje başvuruları ile birlikte ibraz edilmelidir.
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, enerji nakil hattı, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alımlarına hibe desteği verilmez. Yatırım proje teklifleri, toplu basınçlı sulama tesisi için su kaynağından tarla başına kadar yapılacak su dağıtım ve iletim boru hatları, gerekli sanat yapılarının inşası ve inşaat işleri kapsamında yapılacak mal alımlarını içerir.
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımı kapsamında yatırım proje tekliflerinin, köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanmalıdır.
Bingol Kent Haber/Bingol Medya