Tarım müdürlüğü'nden 'kene' uyarısıBingöl İl Tarım Müdür Vekili Nurettin Kıyas, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan ve öldürücü virüs taşıyan kenelere karşı vatandaşları uyardı.Bingöl İl Tarım Müdür Vekili Nurettin Kıyas yaptığı yazılı açıklama ile vatandaşları kene'ye karşı uyardı. Son zamanlarda basında sıkça yer alan ve Türkiye'de ilk defa 2002 yılında Tokat bölgesinde tespit edilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin, hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşan viral bir enfeksiyon olduğunu söyleyen Kıyas, "Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü bilinmektedir. Hyalomma soyuna ait keneler en etkin ve yaygın olmakla birlikte, 30 kene türünün KKKA virüsünü bulaştırabileceği bildirilmektedir. Virüs sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlarda tespit edilmiştir. Güneydoğu Avrupa ile Güney Afrika arasında göç eden göçmen kuşlar üzerinde bulunabildiği gösterilmiştir. Hastalık mevsimsel özel! ik göstermektedir. Genelolarak kenelerin aktif olduğu Nisan-Ekim arası görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir. Virüs insanlarda hastalığa ve kısa süre içersinde herhangi bir tedavi yoluna gidilmediği takdirde ölümlere sebep olmaktadır. İnsanlar virüsü ya enfekte kenelerin ısırması ile ya da viremik hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temas ile almaktadır" dedi.
"Keneleri Doğal Hayattan Yok Etmek Mümkün Değildir"
Virüs kenelerin konakladığı hayvanlara bulaşmasına karşılık bu hayvanlarda hastalık belirtisine neden olduğunu söyleyen Kıyas, "Bazen hafif ateş görülmesi dışında genelde hastalığı gizli olarak geçirmekte ve hastalık belirtisi görülmemektedir. Buna karşılık hastalığın yayılmasında aracı rol oynamaktadırlar. Hastalığın bulaşmasına neden olan keneleri doğal hayattan yok etmek mümkün değildir. Çünkü dişi bir kene ortalama 2 bin-7 bin arasında yumurta bırakabilmektedir. Ancak çiftlik hayvanlarında düzenli ilaçlama ile biyolojik üreme zinciri kırmak suretiyle kabul edilebilir düzeyde azaltılabilir. Keneler KKKA hastalığının yayılması yanında hayvanlarda birçok viral, bakteriyel ve kan parazitlerinden ileri gelen hastalığın oluşmasına da neden olmaktadırlar. Bu nedenle çiftlik hayvanlarında düzenli ve sürekli mücadele gereklidir" diye konuştu.
"Açık Alanların İlaçlanması Doğru Değildir"
"Hastalık nedeni ile açık alanların ve meraların ilaçlanmasının doğru olmadığını dile getiren Kıyas, "Bu şekilde bir ilaçlamanın keneler ile mücadelede etkisi çok sınırlı olmasına karşılık önemli düzeyde çevre kirliliğine, doğal dengenin bozulmasına ve zehirlenmelere neden olunmaktadır. Ancak kenelerin çevrede çok yaygın olduğu durumlarla karşılaşılması ve özel durumlarda (piknik, mesire alanları gibi); diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden ilaçlama yapılabilir" dedi.
"Kenelere Karşı Tedbirli Olmalıyız"
Kenelerin yok edilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Kıyas, "Keneler yok edilemeyeceğine göre halkımız hastalıkla ilgili basit korunma tedbirlerini bilerek almak ve hayatını sürdürmek zorundadır. Keneler kırsal kesimdeki insanların çok yakından bildiği canlılardır. Yeni bir tür değildir. Farklı olan sadece var olan kenelerin hastalığın virüsü ile bulaşmış olmalarıdır" şeklinde konuştu. YORUM YAZIN
|
|