KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Tarihi camii restore edilecek

3 Aralık 2015 yılında meydana gelen depremde minaresi ve abdesthanesi hasar gören Kiğı’daki 616 yıllık tarihi Balaban Bey Cami'nin restore çalışmasının yakında başlayacağı belirtildi.

Tarihi camii restore edilecek
25 NİSAN 2017 SALI 22:20
1
8333
0
AA aa

Kiğı ilçesinde bulunan ve 2006 yılında yanlış restorasyon iddialarıyla gündeme gelen, son olarak da 3 Aralık 2015 tarihinde yaşanan depremde zarar gören Balaban Bey Caminin restorasyon ihalesi, 28 Aralık 2016 tarihinde yapıldığı belirtildi. İnşaat sezonunun başlamasıyla beraber kısa süre içinde çalışmaya başlanacağını belirten Bölge Müdürü Metin Evsen, “aslına uygun restore edileceğini” söyledi.

Bingöl'ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak bilinen 616 yıllık Balaban Bey Camii, 2006 yılında yapılan restorasyonla aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle gündeme gelmişti. Balaban bey Camii, 3 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen depremle minaresi ve abdesthanesi büyük oranda hasar gördü.

Bölge Müdürü Metin Evsen İl Koordinasyon Kuruluna katıldıktan sonra gazetemize yaptığı özel açıklamada, Erzurum Bölge Kültür Koruma Kurulu tarafından projesi yapıldıktan sonra ihale ettiklerini, inşaat sezonu ile beraber yakın zamanda çalışmaya başlanacaktır” dedi. “Caminin daha önce basit onarım ile restorasyonu yapıldığını, şimdi ise aslına uygun proje kapsamında restore edileceğini” söyledi.

“BALABAN BEY CAMİİ 1401 YILINDA YAPILDI”

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Cami'nin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1401 yılında yapıldığını ifade ediliyor. Cami, 1734, 1767 ve 1960 ve en son 2006 yılında restore edilmiş.

Arkeologlar tarafından hazırlanan rapora göre "Caminin 1401-1402 yıllarında Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından yapıldığı, Yeni Rehber Ansiklopedisi'nin 38'inci sayfasında belirtilmektedir. Ana girişi kuzeydendir. Çatısı kırma çatı şeklinde olup, sac malzeme ile kaplanmıştır. Duvarlarının köşeleri düzgün kesme taş, diğer bölümleri moloz taşlardan yapılmıştır. Batı ve güney cephelerinde 4, doğu cephesinde 2 pencere bulunmaktadır. Minare kesme taştan olup konik bir yapıya sahiptir. Cami girişi kemerli kapıdandır. Üstünde kitabesi bulunmaktadır. Caminin batı tarafında mezarlık alan bulunmaktadır. Bu mezarlık alanda üzerinde Osmanlıca yazılar yazılı 12 dilimli mezar taşları dağınık bir şekilde yer almaktadır. Bu tarihi yapı, değişik zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar gelmiştir."
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın