Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde hasar gören Bingöl'ün tek tarihi yapısı ve ilk camisi İsfahan Bey Camii'nin onarılacağı bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Bingöl'ün en eski yerleşim yeri Aşağı Çarşı'da bulunan tarihi İsfahan Camii, 1 Mayıs 2003 depreminde hasar gördü. Minaresi yıkılan, duvarlarında çatlak oluşan ve camları kırılan cami 3,5 yıldır bakımı yapılmayınca harabeye döndü.
1971 depreminde hasar gören ve tamir edilen ancak 2003 depreminde yeniden hasar gören camii hizmete kapanınca mahalle sakinleri şehir merkezindeki camilere gelerek ibadetlerini yapmaya başladı.
5 asırlık geçmişi bulunan caminin mimarisinin korunması için 3 kez rapor düzenleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün girişimleri sonuçlandı.
İsfahan Bey Camii onarım işi, 18.06.2005 tarih ve 25849 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanunu kapsamındaki kültür varlıklarının rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirme, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına ilişkin mal ve hizmet alımlarına dair yönetmeliğin 22/a maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edecek.
İhale, 12 Şubat'ta Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası'nda yapılacak.
Şimdiye kadar birçok deprem geçirdiği ve onarıldığı için orijinal yapısını kaybeden yığma taş yapılı İsfahan Bey Camiinin Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı, Çapakçur Beyi İsfahan Bey tarafından 1500'lü yıllarda inşa edildiği belirtiliyor. İsfahan Bey Camii Bingöl'de şehir merkezinde bulunan tek tarihi eser ve ilk cami olma niteliğini taşıyor.
BİNGÖL KENT HABER