Bingöl'ün Genç ilçesinde ev kadınları tarafından yapılan tandır ekmeği ramazan ayında, sade, sac ekmeği ve yağlı ekmek çeşitleriyle yoğun talep görüyor. Genç halkının yanı sıra ziyaretçilerinin de vazgeçilmezi haline gelen tandır ekmeği, kadınlar için önemli bir gelir kapısı oldu.
Genç ilçesinde 150 metre kare alanda işyeri açan tandır işletmeciliği yapan 51 yaşındaki Aysel Anik, iki yıla aşkın süredir tandır ekmeği yaptığını anlattı. Eşinin tandır ekmeği yapmasına karşı çıktığını ve ilçede kadınların hemen hepsinin tandır ekmeği pişirmeyi bildiğini aktaran Anik, "Benim gibi birçok ev hanımı, tandır ekmeği yaparak evine gelir sağlıyor. Hem yöresel lezzetlerimizi, geleneklerimizi yaşatıyoruz. Hem de aile bütçemize katkı sağlıyoruz” dedi.
Eşim tandır ekmeği yapıp satmama engel olmasına rağmen ben bu işletmeciliğe devam ettim. Eşim çalışmadığından dolayı, KOSGEB ve diğer yerlere de baş vurdum ama bir türlü dönüş olmadı. Kendi imkanlarımla borç ederek, bu iş yerini kış ayında açtım 2 evli 5 bekar çocuğum var. Onların idaresini yapabilmek için mecburiyetten açtım, Bu iş yerini büyütmek için ve burada çalışanlara daha iyi katkı sağlamak için kaymakamlığa gidip defalarca dilekçe yazmama rağmen 600 TL bir ödenek verildi. Kadınların emeği bu kadar mı devlet hani bayanlara katkı sunuyordu. Devlet en çok bayanların arkasında durmalı ama nerede her zaman, her yerde diyorlar ki, Devletimiz kadınların yanındaydı. Devlet bize destek verirse ben bu iş yerine iki tane daha tandır yapıp günde ortalama 1000 ekmek çıkartırdım.
Bende onun için KOSGEB'e ve Kaymakamlığa başvurma rağmen her hangi bir şekilde dönüş olmadığını aktaran Anik, Kendi imkanlarıyla borç ederek açtığını 5 bayan ile çalışan ve günde ortalama 500-600 ekmek yapıp normal tandır ve Saç ekmeği 1 TL yağı ekmeği ise 1,50 TL sattığını söyledi.
Tandır Ekmeği yapan 41 yaşındaki Fatma Akgöl'de 1 yıldır tandır ekmeği yapıp sattığını belirtti. Biz burada 5 kişi 50 TL'ye çalışıyoruz. Ama bize yetmiyor. Devletin bize destek sunmasını istiyoruz. Sigortasız çalıştıklarını belirten Akgöl, şöyle konuştu:
"Devlet bize destek verse en azından sigortamız ya da asgari ücretle çalışmış olsaydık daha iyi olurdu. Birçok tandırda benim gibi kadınlar çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Tandır ekmeğine ilginin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Bunun nedeni hem lezzeti hem de ekonomik oluşudur. Günde 50 TL ile sabah saat 07.00'den Akşam saat 08.00'de eve git oda olmuyor. Ramazan ayında çalışmak çok daha zor bizim için,5 bayanız yarısı sabah çalışıyor. Yarısı ise akşam çalıyor. İsteğimiz sadece devletten destek bekliyoruz.”