KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ocak 2025 Perşembe
°C

’Tam gün’ sağlıkta isyan çıkardı, ilanlı eylem başlıyor

Doktorların tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına 35 uzmanlık derneğinden oluşan platform ile özel hastaneler, "Muayenehane kapattırma, kölelik ve mobil profesör tasarısı" diye tepki gösterdi...

’Tam gün’ sağlıkta isyan çıkardı, ilanlı eylem başlıyor
28 MAYIS 2009 PERŞEMBE 08:15
0
1111
0
AA aa
Sektör, ilk etapta gazete ilanlarıyla tasarıya karşı çıkacak. Tasarının yasalaşması halinde muayenehanelerin kapanacağı ve 58 bin kişinin de işsiz kalacağı ileri sürülüyor.

TBMM'ye sunulan doktorların tam gün çalışmasına ilişkin tasarı kıyameti kopardı. 35 uzmanlık derneğinden oluşan platform ile özel hastaneler, "Muayenehane kapattırma, kölelik ve mobil profesör tasarısı" diye tepki gösterdikleri tasarıya tam sayfa gazete ilanlarıyla karşı çıkma ve eylem kararı aldılar. SES ve Türk Sağlık Sen tasarının kamudaki doktor açığını artıracağını savundu.

Üniversite hastaneleri

Tasarıda üniversite hastanelerine performansa dayalı döner sermaye uygulaması getiriliyor. Bu uygulama ile hastanelerin gelirlerinin azalacağı, zaten ekonomik sıkıntı içindeki bu hastanelerinin iflas edeceği savunuluyor. Tasarı ile doktorların muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacakları için buralarda çalışan 58 bin kişinin işsiz kalacağı, devletin ise 2007 rakamlarıyla 386 milyon liralık kurumlar vergisi kaybına uğrayacağı da iddia edildi.

Çalışma barışı bozulacak

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bu uygulamaların kamuda doktor açığını artıracağını belirterek, şunları söyledi: "Böyle giderse kamuda doktor tutamazlar. Bu tasarı, kamu hastanelerinin özel hastanelerle yarışamayacağını gösteriyor. Tasarıya göre, bir uzman hekimin maaşı 1700 lira. Bu hekim, döner sermaye ile en fazla 3 bin lira maaş alıyor. Oysa özel hastanelerde doktorların maaşları neredeyse 10 bin liradan başlıyor. Hekimler ve hekim dışı sağlık personeli arasındaki ücret farkı da giderek artıyor. Bu da çalışma barışını bozacak."

Ayda 2 bin 500 film

Radyoloji uzmanlarına gelince, yurt dışında bir radyolog 2 bin 500 film çekerken, Türkiye'de bu sayı 12 bin 500'e çıkıyor. Öncelikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ise yasa tasarısının sadece doktorların tam gün çalışmalarını kapsamadığını, tam bir torba yasa hazırlığı olduğunu söyledi.

Doktorlarımızı patronların siyasilerin zulmüne atmayız

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, bu yasa tasarısına karşı ilanlı kampanyalar yapılacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup niteliğinde görüşlerin açıklanacağını söyledi. Bahat, şunları dile getirdi: "6 yıl önce muayenehanesi olan doktor oranı yüzde 80'lerdeydi. Ancak şu anda yüzde 17'ye inmiş durumda. Bu oran son derece makul ve yararlı bir oran. Şimdi bunu da yok etmenin hiçbir mantığı yok. Bizler patronuz ama bu konuda doktorlarımızın yanındayız. Doktorları siyasetin ve patronların zulmüne atamayız. Buna karşıyız."
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın