Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile tarım paydaşlarının ortaklaşa yürüttüğü saha çalışmaları kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır, Garip köyünde ekimi gerçekleştirilen birinci ürün silajlık mısır, ikinci ürün silajlık mısır ve dane mısır tarlalarında incelemelerde bulundu.
Bingöl'ün yüzde 44'ünün tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını anımsatan Bahadır, yapılan çalışmalar sonucunda kentte kaba yem ihtiyacı açığının olduğunu söyledi.
Hayvan besiciliğinde yem ihtiyacının yüzde 70'lerde olduğunu belirten Bahadır; “Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'i yem girdisidir. Bu nedenle kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerin karlılık oranları düşmektedir. Kaliteli kaba yem kaynakları deyince yem bitkileri ve silaj yemler akla gelmektedir. Gerek ekonomik yem kaynakları olmaları gerekse hayvanların sindirim fizyolojisi ve verimleri bakımından önemli işlevlere sahip olmalarından dolayı kaba yemler büyük önem arz etmektedir. İlimizde Söz konusu Sütaş yatırımı tamamlandığında, 6 bin 500 Baş Damızlık Süt Sığırı, 10 bin Baş Süt Yönlü Büyükbaş Hayvan (Sağmal), 5 bin Baş Et Yönlü Büyükbaş Hayvan, Günlük bin 63 Ton Kapasiteli Süt İşleme Tesisi, 50 Başlık Genomik Boğa Yetiştirme Merkezi, Yıllık 10 bin Adet Embriyo Üretim Merkezi, Günlük 600 Ton Kapasiteli Yem Üretim Tesisi, Yıllık 3 bin Dekarlık Alanda Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Yıllık 23 bin Ton Kapasiteli Organomineral Gübre Üretim Tesisi ve Yıllık 39 bin MW Kapasiteli Elektrik (Biogaz) Üretim Tesisi ile tam kapasiteli olarak faaliyete geçecektir” diye konuştu.
“Yem Sütaş'ın ihtiyacını karşılayacak”
Silajlık mısırın Sütaş'ın yem ihtiyacını karşılayacağını da belirten Bahadır; “Bu kapasiteye ulaşıldığında; İlimiz genelinde doğrudan bin 60 kişi ve dolaylı olarak 10 bin kişiye işgücü istihdamı sağlanacaktır. Bununla birlikte, İlimiz ve Bölgemizde tarım ve hayvancılığın yanı sıra inşaat, nakliye, ambalaj ve yan sanayi sektörleri ile mesleki eğitim gibi birçok alandaki faaliyetleri ve diğer pozitif dinamikleri harekete geçirecektir. Günlük bin 63 Ton Kapasiteli Süt İşleme Tesisi ile İlimizde 107 milyon TL değerinde bitkisel üretim hacmi ve yine İlimizde yıllık 3 bin Dekarlık alanda Yem Bitkilerinin (Silajlık Mısır, Yonca, Fiğ, Korunga vb.) ekimi gerçekleştirilecek olup, bu da yıllardan beri atıl durumda olan tarım arazilerinin basınçlı sulama sistemleriyle (Damla Sulama, Yağmurlama Sulama vb.) en ekonomik şekilde değerlendirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Görüldüğü üzere, bugünkü bu alanda modern basınçlı sulama sistemiyle gerçekleştirilen silajlık mısır ekim sahası aynı zamanda ilimizde yatırıma başlamış olan SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş için de ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü firmanın çok ciddi bir kaba yem ihtiyacı olacağı görülmektedir” dedi.